Скандал във Варвара: Кметът Петър Бошев погна журналисти

Септемврийският градоначалник опита да изземе редакционен фотоапарат

Чутовен скандал, който тепърва ще отеква в медиите, сътвори в края на мача във Варвара между местния Балкан и Септември (София) кметът на Септември Петър Бошев. Управникът опита да изземе журналистически фотоапарат на отишлите да отразяват мача във Варвара пазарджишки журналисти Димитър Комсийски (репортер) и Валери Чуморолийски (фоторепортер на свободна практика). За подробности около безпрецедентния по нашите географски ширини случай ­ кмет да вземе апарата на журналист и да поиска изтриване на снимки на публично събитие, потърсихме нашия колега Димитър Комсийски, който ни разказа в детайли скандалната случка.


Течеше 71-ва минута на мача между Балкан и Септември. Отнякъде в ложите на стадиона пристигна закъснелият за срещата кмет Петър Бошев. Той зае място до колегата си от Варвара Георги Пенев. В един момент фоторепортерът на pzsport.info Валери Чуморлийски отиде и направи няколко кадъра на официалната ложа, където беше и Бошев ­ едно от най-баналните неща на такъв род публични прояви. Колегата снима и дойде да седне до мен. След има няма две минути някой ме
почука по рамото.


Обръщам се и гледам Бошев, който с императивен тон ме пита ­ “защо ме снимате без разрешение”, при което аз останах като изумен. Бошев, който е кмет, отишъл на мач, седнал при гостите, не възразил при снимките, минута или две по-рано, идва и иска обяснение. Следващият му ход беше да вземе в ръцете си фотоапарата и да заяви, че ще го остави, само ако се изтрият снимките. Последваха размяна на реплики между мен и него, свидетели на свадата станаха една камара официални лица и десетки зрители. Когато другият ми колега, който снимаше мача, обърна камерата към нас с Бошев, кметът остави фотоапарата на масата и отиде да седне, там където беше преди тази случка, заяви спортният журналист.


Митко Комсийски е категоричен, че това е абсолютен прецедент в цялата му 16-годишна журналистическа кариера до момента. Снимали сме на десетки места, на стадиони, където първо бият, а после питат. Става въпрос за края на 90-те години и за места като Нови Искър, Гара Бов, Самоков и прочие. Снимали сме всякакви мутри, мутрафони, престъпници и тем подобни по мачовете, но никой не си е позволил да идва и да изземва камера или апарат. Жалко за човека Петър Бошев, за институцията кмет на община Септември. Такъв елементаризъм, такова въпиющо ниско ниво на интелигентност, възпитание и манталитет не съм очаквал. Да не говорим за познаване на законите и по-точно кое е разрешено и кое не. Чудно ми е друго ­ защо Бошев, който е сниман от мен и мои колеги десетки пъти по разни обществени събития, никога не е питал дали имаме разрешение. Очевидно този човек има някакъв проблем и вчера простотията изби в крайности, коментира още Митко Комсийски. Ние пък припомняме и още един факт, който медиите в Пазарджик и региона като че ли пренебрегнаха с лека ръка. Става въпрос за друг подобен случай отпреди 2 месеца. На сесия на Общинския съвет в Септември пазарджишки фотограф беше допуснат безпроблемно да снима, а на излизане от сградата на общината апаратът му беше иззет, а снимките изтрити до една. Още тогава предупредихме, че зад тази интервенция най-вероятно стои обаждане от кмета Петър Бошев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?