Следвайте ни

Скандал: България - Англия пред празни трибуни, заради расизъм

Безпрецедентно сурово наказание може да отнесе националния ни отбор по футбол. България е на път да посрещне Англия на празен стадион, след като УЕФА е започнала разследване за расизъм по време на загубата с 2:3 от Косово преди четири дни.

Държавният ни тим се намира на последното място в Група А в квалификациите за Евро 2020, като след четири изиграни мача имаме актив от само две точки. В следващите два двубоя гостуваме на Англия (7 септември) и на Черна гора (11 октомври), но най-очакваното ни домакинство – това срещу „трите лъва“ (14 октомври), може да се играе при затворени врати на националния стадион „Васил Левски“.

Тъй като България вече е била наказвана за прояви на расизъм в миналото, случаят може да се сметне за рецидив и „Васил Левски“ да бъде затворен за един или повече домакински мачове, а БФС да бъде глобена с 50 000 евро.

Ако обаче се сметне, че това е първо такова нарушение за квалификациите за Евро 2020, може да получим само предупреждение и глоба от 5000 евро или частично затваряне на сектора, откъдето са идвали расистките скандирания.

При тежки рецидиви може да се стигне дори до отнемане на точки и до изхвърляне от квалификациите.

Очаква се решението на УЕФА да стане ясно на 18 юли.

От Европейската централа са започнали още едно разследване за расизъм – срещу Латвия при загубата им с 0:3 от Израел.

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?