Show me the money: Мениджърът на Роналдо превзе Премиерлийг

Уулвъпхямптън подписа с 11 португалци, всичките от агенцията на Жорже Мендеш

Юлиян Ангелов

Новакът Уулвърхямптън взе 5 играчи за 25 милиона паунда. Вратарят Руи Патрисио дойде като свободен агент, а халфът на Монако Жоао Моутиньо - за 5 милиона.

И двамата имат договори с компанията на португалския агент Жорже Мендеш. Сега Уулвс притежават 6-има футболисти (плюс треньора Нуну Сантуш), свързани с агенцията на португалеца Gestifute.

Как се случи това?

През юли 2016 г. китайската компания Fosun International придобива Уулвърхямптън за 45 милиона паунда. Обичайна сделка, ако я нямаше една подробност: шест месеца по-рано  Fosun International придоби 20% в агенцията на Жорже Мендеш Gestifute. Точно Мендеш бе човекът, който посъветва шефа Гуо Гуанганг да се вземе "вълците".

От този момент Уулвърхямптън постоянно подписваше с с клиенти на Мендеш: за три години през клуба са минали 12 португалеца.

"Жорже е мой приятел, разбира футбола. Когато започнете да работите в нова сфера, имате нужда от съветник, който да ви каже как да действате. Трябва да имаш приятел сред агентите, който помагат да се проучи пазара, това е нормално", оправдава се босът на "вълците" Джеф Ши.

В момента в Уулвърхямптън има седем официални клиенти на агенцията Gestifute: Нуну Сантос, Жоао Моутиньо, Руи Патрисиу, Елдер Коща, Иван Кавалейру, Рубен Невес, Диого Жота. Плюс Бубакар Анна и Пота в резервния отбор.

The Guardian предполага, че още двама играчи са тайно свързани с Мендеш. Това са най-младите португалци в отбора - Рубен Винагре и Педро Гонзалвеш.

Това ли е законно?

Всъщност не.

Според правилата на FA, собственикът на клуба (в този случай - концернът Fosun International) няма право едновременно да притежава дял във футболна агенция. Същите правила забраняват на агентите да имат интерес в определен клуб и да притежават повече от 5% от акциите, да заемат определена позиция в клуба, както и да имат материално, финансово, административно или друго влияние върху работата на клуба.

Тази странна форма на партньорство между английския клуб и португалската агенция беше бързо забелязана. Първите недоволни бяха клубове от Чемпиъншип. Собственикът на Лийдс Андреа Радрицани беше възмутен и нападна "вълците". През май миналата година италианецът продаде дял в агенция, за да получи законно клуба.

"Незаконно и несправедливо е, когато собственик на един отбор е фондът, който притежава акциите на най-голямата агенция за играчите, това създава очевидни предимства. Защо другите 23 отбора не могат да разчитат на същото отношение към себе си, запита Радрицани в Twitter след поражението на Уулвърхямптън през март.

Представители на клуба твърдят, че Мендес няма нищо общо с "вълците", само че той периодично действа като съветник на президента.

"Мендес наистина съветва няколко играчи, с които сме сключили договори. Той съветва и тези, с които отказвахме да си сътрудничим ", коментира изпълнителният директор на клуба Лори Дъмрил.

Изказването на Радрицани беше последната капка, която накара ръководството на лигата да започне разследване. Проучването на документите не доведе до нищо - EFL (Английската футболна лига) не откри нарушения. Но представителите на лигата не обясняват защо Уулвърхямптън е чист и по никакъв начин не отговориха дали претенциите на другите отбори са основателни.

The Guardian проведе разследването и изясни подробностите за транзакциите. Повечето от играчите, свързани с агенцията на Мендеш, подписаха договорите си чрез посредници. Това е лесно да се забележи, след като се проучат документите, които "вълците" представят на ФА - там задължително се посочва посредникът. Най-често се виждат имената на Хорхе Пирес и Карлос де Кастро.

Първият е португалски агент, посочен като посредник при прехвърлянето на Педро Гонсалвес и Рубен Винагре. Вторият е португалският адвокат, който официално води делата на Елдер Коща и Иван Кавалейро.

И в двата случая играчите са официално клиенти на агенцията на Жорже Мендеш.

Gestifute беше посочен като посредник само веднъж - при подписването на Диогу Жота.

"Ние не коментираме работата, която правим за нашите клиенти. Въпреки това отбелязвам, че моята фирма представлява много играчи, които не са свързани с Gestifute", така Карлос де Кастро отговори на искането на The Guardian.

С помощта на подставени лица Мендеш заобиколи правилото, което забранява на агентите да имат интерес към определен клуб. Добре, но какво да кажем за клаузата за правилата, според която собствениците на клубове не могат да имат дял в агенциите?

ФА не коментира, но The Guardian разбра, че Fosun International притежава 20% от акциите на Gestifute косвено. Тези акции бяха закупени от друга компания - Shanghai Foyo, собственост на основателя на Fosun International Гуо Гуанганг.

Всъщност китайският концерн и агенцията на Мендеш постоянно и тясно си сътрудничат, но законно няма връзка между тях. Това е, което не позволява на ФА да налага санкции на клуба и Мендеш. Теоретично клубът не може да бъде допуснат да участва във Висшата лига.

"Не знам защо се оплакват. Официално преминахме всички проверки. Доколкото ми е известно, EFL и ФА нямат оплаквания относно нашите дейности. Работим в рамките на правилата ", обясни председателят на борда на Уулвърхямптън Джеф Ший.

Клубът действително ли получава преимущество?

По-скоро, да.

Преди началото на миналия сезон в отбора дойдоха играчи, чието появяване в Чемпиъншип беше неочаквано. Например 22-годишният Иван Кавалеро, който изостави Монако и Шампионската лига в името на "вълците".

Резултатите бяха посредствени (15-то място), така че когато беше необходимо да се усили специално отборът за влизане във Висшата лига, Мендес докара млади таланти от Порто. Например 20-годишният Диогу Жоту, който бе смятан за един от най-добрите таланти в Порто (вкара 17 гола в сезона в Чемпиъншип). Или 20-годишният полузащитник Рубен Невес, който стана най-добрият играч на "вълците" през този сезон според версията на клуба и феновете.

Като цяло от началото на сезона 2017/18 в клуба имаше 5 клиенти на Мендеш. В резултат на това "вълците" превзеха Чемпиъншип и се абонираха рано-рано за първото място.

Нови примери - Жоао Мутино и Руи Патрисиу, които биха могли да укрепят всеки отбор под седмо място във Висшата лига. Най-вероятно, без влиянието на Мендеш, те не биха се преместили в клуб, който е начинаещ във Висшата лига.

Кой друг може да отиде в Уулвърхямптън?

Агенцията Gestifute има десетки клиенти. Веднага можем да отбележим Роналдо, Хамес ди Мария и още няколко истински звезди.

Много вероятен е трансферът на Андре Силва - английските и италианските медии вече няколко месеца пишат за това. В Милан на португалеца не му се получи, затова той иска нов клуб, нова промяна.

Още един подходящ кандидат - Ренату Саншеш. Португалецът се проваля навсякъде - под наем в Суонси, в Байерн, където вече не разчитат на него. Възможно е Уулвс да е единственият шанс на Саншеш за реанимиране на кариерата му.

Остава главният въпрос - защо му е необходимо това на Мендеш?

Португалецът измисли гениална схема с витрина за младите таланти на агенцията си: играят 1-2 години в Уулвърхямптън, развиват таланта си при подходящ треньор и преминават в топ-клуб.

Уулвърхямптън получава пари от продажбата и стабилен приток от млади добри играчи. Мендеш - своята комисионна, и възможно, процент от продажбата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?