64

Шампионът в Бундеслигата получава салатиера, как се е появила тя?

В последния кръг Борусия и Байерн решават съдбата на шампионата в Бундеслигата. Германският футболен съюз вече обяви, че оригиналният трофей - Сребърната салатиера, ще бъде на стадиона в Дортмунд.

Но как салатиерата се превърна в главния немски трофей? Това е забавна история.

Първо беше връчена статуя на Виктория, богинята на победата. Но тя беше изгубена по време на Втората световна война

Германското футболно първенство се провежда от 1903 г. Първият победител е Лайпциг и получава внушителна статуя на Виктория, богинята на победата.

Този трофей има интересна съдба. За основа е взета статуя, направена в средата на 19 век от скулптора Кристиан Раух. Германският футболен съюз го получава в знак на благодарност за участието си в Олимпийските игри в Париж през 1900 г. Футболисти не участват, но ръгбистите, които също са били под патронажа на DFB, заминават за Франция.

Било е решено "Виктория" да се присъжда последователно на ръгбисти и футболисти, но много бързо ръгбито се превръща в отделен спорт и излиза от юрисдикцията на Германския футболен съюз. Но трофеят остава. Виктория става основната купа на Германия до 1944 г.

По време на Втората световна война статуята е изгубена: последният клуб, който я е издигнал над главите си, е Дрезден. Тогава, според легендата, един от феновете на клуба я е скрил. Според официалната версия "Виктория" се озовава в склада на Министерството на спорта на ГДР, където не се съхранява в най-добрите условия.

И едва през 90-те години, след обединението на Германия, страната разбира, че предвоенният трофей не е загубен. Дори понякога се връчваше на шампиона на отделна церемония - след получаване на салатиерата. Сега оригиналът на "Виктория" се съхранява във футболния музей в Дортмунд. В случая с шампионската титла на Борусия статуята дори няма да трябва да пътува.
Салатиерата е изработена от жена бижутер. Елизабет Тресков измисля оригиналната форма
Връщаме се в 40-те години на миналия век. През 1948 г. Нюрнберг става първият следвоенен немски шампион, който тъжно празнува без трофей - само с венци.

Германският футболен съюз бързо коригира недоразумението. "Виктория" не беше открита - вместо нея е направена нова чаша. Е, не наистина чаша.

Новият трофей беше поръчан на бижутери от Kölner Werkschulen, Кьолнската академия за изкуства и занаяти. Дизайнът е разработен от професор Елизабет Тресков. Елизабет е изключителен бижутер и дизайнер на бижута. Тя спечели име с упоритата си работа: тя става една от първите жени професионални бижутери. Преди нея това е било чисто мъжка сфера.

Година преди създаването на купата за салата Тресков се занимава с реставрацията на „Скаридата на тримата мъдреци“ – най-големият реликварий (резервоар за съхранение на ценни реликви) в Западна Европа, който според легендата съхранява мощите на самите влъхви, които идват при току-що родения Исус.

Професорът работи заедно със студентите по създаването на трофея за Бундеслигата. Тресков и учениците използват 5,5 кг сребро и 16 минерала турмалин с общо тегло 175 карата (5 големи по ръбовете, още 11 инкрустирани с буквите DFB в купата), за да направят купа за салата. Обичайните форми на шампионските трофеи очевидно не са привлекли Елизабет - и така се появява идеята да се направи чиния.

Оригиналното име е Майстершале (шампионско ястие). Но прякорът "Сребърна салатиера" все още е популярно сред хората. А първите, които вдигнаха новия трофей, бяха играчите на Манхайм, които взеха шампионата през 1949 г.

Салатиерата е разширявана няколко пъти, за да побере всички шампиони
Оригиналната купа за салата била сравнително малка и вече била гравирана с всички немски шампионски клубове от 1903 г. насам. Ето една малка чиния в ръцете на Пол Брайтнер от Байерн.

Но в началото на 80-те години мястото в купата за салата свършва - нямаше къде да бъдат изписани новите шампиони. След това през 1981 г. наемат друг бижутер и ковач - Адолф Кунеш от Роденбах. Кунеш добави нов пръстен, поради което диаметърът на плочата се разширява от 50 на 59 сантиметра.

През 2009 г. Кунеш отново актуализира купата за салата, за да има свободно място.

Предвижда се купата за салата да издържи до 2027 г., когато ще трябва да се разшири отново. Все още не е решено как точно ще актуализират купата за салата: могат да добавят още един пръстен или да направят шрифта още по-малък. Има варианти.

В това отношение шампион Байерн е удобен за бижутерите - името Борусия Дортмунд все пак заема повече място в табелата. Най-трудно беше с Борусия Мьонхенгладбах - името му върху купата за салата обикновено се пренася не според правилата на немския език.

Между другото, през 2009 г. Кунеш изпълни още една поръчка за германския футбол. Той направи и купа за салата за втората Бундеслига. Но не е толкова луксозно.

Купата за салата на немския шампион е доста скъп трофей. Германският футболен съюз оценява стойността му на 25 000 евро, а чинията е застрахована за 50 000 евро. Все пак, все пак сребърната купа за салата вече тежи 11 кг.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 20:09

господин Ангелов Моля ви Помогнете ми имам Бан Забрана за писане на Коментари в Факти Бг не зная каква е причината Моля ви Помогни ми да ме отблокират, с Уважение Вальо

Отговори
0 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 20:05

да Победи по Добрия

Отговори
0 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?