Следвайте ни

Шахматна революция във футболната Шампионска лига

viber icon

Футболната Шампионска лига може да се промени значително от сезон 2024/2025. В УЕФА вече работят по специален формат: групова фаза по швейцарската система - смята се, че това е компромисен вариант за лидерите на европейския футбол и за големите клубове, които ще могат да играят помежду си по-често. Швейцарската система се появява преди 136 години в шахмата и функционира и до днес.

Ще се опитам да обясня нагледно какъв е този формат, по който работят експертите на УЕФА и какви са предимствата и недостатъците.

Правилото е просто - най-силният играе също с толкова силен, следващият противник става ясен едва след мача, никой не е елиминиран.

Основно - за швейцарската система, как работи в шахмата:

1. Всички играчи (в случая на Шампионската лига - отбори) са разделени на двойки произволно или по рейтинг.

Във втория случай участниците са разделени на групи наполовина - условно силни и условно слаби. Например в турнира има 20 клуба: след това в първия кръг лидерът на силната група (първият) ще играе с лидера на слабите (11-и), вторият с 12-ия, третият с 13-ия и по-нататък на същия принцип.

Ако има нечетен брой участници в турнир (това се случва в шаха, в Шампионската лига едва ли е възможно), тогава последният в класирането автоматично получава точки като за победа.

2. Двойките от втория кръг се формират според резултатите от първия: победителите се срещат с победителите, губещите с губещите (същото важи и за тези, които са завършили наравно).

Принципът на тегленето е почти същият, като в първия кръг: разделяме всички на три групи (победители, губещи, равени) по рейтинг. Най-силният победител от първия кръг играе със среден рейтинг в своята група, най-силният от губещите със среден рейтинг сред губещите.

При нечетен брой участници принципът е същият - най-слабият в края на първия кръг печели без игра.

Тук е добавено още едно правило: не е позволено една двойка да играе повече от един мач в турнир. И ако е възможно, участникът трябва да редува цвета на фигурите (ако говорим за шах) - например в първия кръг играете с белите фигури, а във втория с черните. Не се допускат три поредни мача с един цвят - за футбол това е приспособимо към домакинските и мачовете навън..

3. Преди третия кръг - ново разделение на групи: сега всяка включва участници с еднакъв брой точки. Общият брой на кръговете зависи от броя на участниците. Швейцарската система изисква толкова кръгове, колкото би имало кръгове за плейофи за същия брой играчи, плюс още един кръг. Да предположим, че има 16 участници - тогава те биха започнали плейофите от 1/8-финалите, което е 4 кръга до края. Оказва се, че за 16 отбора по швейцарската система са ви необходими 4+1=5 кръга.

Ако след всички кръгове няколко участници с еднакъв брой точки са водачи, тогава за определяне на крайния победител се използват няколко опции за тайбрейк: коефициент на Бухолц (сумата от всички точки на опонентите, които играчът е срещнал), коефициентът на Солкоф (сумата от всички точки на опонентите, с които играчът се е срещал, с изключение на най-добрите и най-лошите) и средната оценка на противниците.

Никой не елиминиран от турнира, всички участват до края - единственото изключение е, ако играчът се е оттеглил сам.

******

За по-голяма яснота нека вземем турнир с 12 играчи, където Играч 1 е най-добре поставен, а Играч 12 е най-лошият. Тоест първият ще започне със седмия, втория с осмия и т.н.

Според резултатите от първия кръг се формират три групи: победители, губещи и равенства. Сега победителите се изправят срещу победителите, губещите се изправят срещу губещите.

За третия кръг се формират нови групи - така че тези, които имат равни точки, ще се срещнат. И така до 6-ия кръг.

Елементът на шанса също практически изчезва: за да спечелите, е необходимо да победите всички най-силни и не можете да избягате от среща с тях. И ако е така, забавлението също се увеличава: най-късно от втория кръг всеки мач е равностоен.

Друго предимство на системата е, че дава шанс на начинаещи да изиграят поне един мач с елита, което е почти невъзможно в кръговата система (там начинаещите просто не биха стигнали до същия турнир с лидерите).

Швейцарската система все още се използва активно в шаха, но има обаче и недостатъци:

• Понякога се случва най-добрите играчи в края на турнира да не се срещат помежду си и победителят трябва да бъде определен по допълнителни показатели.

• Резултатите от първия кръг обикновено са напълно предвидими.

• Трудно е да разделите играчите на двойки, така че всеки да играе с различен цвят (бели или черни фигури) в новия кръг.

• При нечетен брой участници един играч автоматично получава точка след всеки рунд. Въпреки че това рядко се отразява на резултатите от целия турнир, тъй като най-слабите винаги получават точка.

Въпросът е как ще се внедри това във футбола.

Суперклубовете искат да играят помежду си по-често, за да получат повече печалба. Сега гигантите оказват натиск върху УЕФА, заплашвайки да създадат Суперлига - но Шампионската лига според швейцарската система може да задоволи всички.

Проектът е следният: разширяване на Шампионската лига до 36 клуба (вместо 32) в един поток вместо групи. В първия кръг всички ще изиграят 10 мача (5 у дома, 5 навън). Основното разпределение е по коефициенти: 36 отбора ще бъдат разделени в 4 урни. Отборът от първата урна ще играе два пъти срещу сроден на него отбор, три пъти - срещу отборите от втора урна, три пъти - от трета, два пъти - от четвърта.

С плейофите все още не е напълно ясно. Или най-добрите 8 отбора ще отидат директно на 1/8-финалите, а следващите 16 ще се състезават за останалите 8 места. Или 16 най-добри се избират наведнъж според таблицата, а след това класическата разбивка - първият ще играе от 16-тия, втория от 15-тия и по-нататък. А клубове от 17 до 24 място ще отидат в Лига Европа.

Към всички гореспоменати недостатъци на швейцарската система обаче, това добавя прилично запълване на календара за богатите клубове: вместо 6 мача от груповата фаза, всеки ще има 10. Това са повече пари от тв права и реклами.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?