Шахматист и фен на Ролинг Стоунс пое Барса

Кике Сетиен смени уволнения Ернесто Валверде на Камп Ноу

Голям ексцентрик е новият старши треньор на Барселона. Енрике "Кике" Сетиен е известен като най-върлият фен на Ролинг Стоунс сред колегите си и запален до безумие по шахмата.

Специалистът от Кантабрия беше обявен от испанските шампиони за наследник на освободения Ернесто Валверде, прекарал две години и половина на "Камп ноу".

За широката публика 61-годишният Кике Сетиен не е толкова добре известно име. Визитката му включва работа в няколко по-скромни тима от долните дивизии, сред които "Расинг" (Сантандер), където основно се подвизава като футболист, а от 2015 г. се появи и в Ла Лига, водейки последователно "Лас Палмас" и "Бетис".


Именно с андалусийците от "Бенито Виямарин" Сетиен привлече вниманието към себе си заради приятния стил на игра, който показваше отборът. Специалистът изведе "Бетис" до шесто място през сезон 2017-18 и класира тима за Лига Европа.


 След края на миналия сезон Сетиен напусна "Бенито Виямарин", но шест месеца по-късно получава шанса на живота си, за който, без да знае, се е готвил дълго.


"Искам противникът цял мач да тича след топката"

Сетиен, наричан в родния си град Сантандер Маестрото заради 12-те сезона, които прекарва при кантабрийци като играч, е треньор, който отлично пасва на разбиранията на "Барселона". Специалистът описва себе си като почитател на Йохан Кройф, обсебен от идеите на легендарния холандец.

"Помня, когато "Барселона" на Кройф се появи. Играеш срещу тях и прекарваш целия мач в гонене на топката, но така и не можеш да я докопаш. Още тогава си казах "Това ми харесва. Ако не мога да съм в този отбор, искам един ден, ако съм треньор моите момчета да играят така", разказва Сетиен на треньорски семинар през миналата година.


Именно идеите на Кройф са това, което мотивира Сетиен и той бавно започва да налага такива разбирания в отборите, които води. Някъде нещата не му се получават, но в други тимове постига големи успехи. В "Луго" прекарва шест години и го изкачва в Сегунда дивисион за едва втори път в историяа на клуба.


Пристига в "Лас Палмас", когато тимът от Канарските острови е в зоната на изпадащите, но завършва сезона на 11-о място.

 В "Бетис" идеите на Сетиен се виждат най-ясно, като отборът печели много от неутралните фенове със стила си на игра. Неслучайно след един мач между "Бетис" и "Барселона" на "Камп ноу" треньорът получава неочакван подарък. В съблекалнята на андалусийците влиза Серхио Бускетс, който дава фланелката си на Сетиен.


"За Кике, с обич и възхищение за начина, по който гледаш на футбола. Всичко най-добро", изписва с маркер на фланелката си халфът на каталунците.


По ирония на съдбата точно този мач на 11 ноември 2018 г., спечелен от "Бетис" с 4:3, е единствената домакинска загуба в Ла Лига, която "Барселона" допуска при Ернесто Валверде.

По-късно през сезона "Бетис" побеждава като гост и "Реал" (Мадрид), сякаш, за да допълни отличните впечатления.

Сетиен никога не е крил и почитанията си към "Барселона" и конкретно Лионел Меси. Треньорът описва звездата на каталунците като "лукс за всеки отбор" и "най-добрият футболист в историята".

Треньорът гросмайстор

"В шахмата едно от най-важните неща е да гледаш в перспектива. Не става въпрос къде са фигурите в момента, а къде ще бъдат след серия от ходове и какво ще ти донесе това. Същото е и във футбола", казва през 2018 г. Сетиен, малко преди победата над "Барселона".

Извън футбола, другият спорт, който вдъхновява новият треньор на каталунците е именно шахматът. При това Сетиен не се интересува просто да гледа и чете за шахматни партии, а сам по себе си е добър играч.

"Мога да кажа, че едно от най-големите ми постижения като шахматист е да се изправя срещу легенди като Гари Каспаров и Анатолий Карпов", добавя 61-годишният треньор.

На 11 ноември 2018 г. "Бетис" на Кике Сетиен нанася единствената домакинска загуба на "Барселона" в Ла Лига в ерата "Валверде".
 Той играе демонстративни партии срещу световните шампиони и се увлича много по шахмата. "Шахът ме научи на търпение, капацитет за анализиране на ситуациите и контрол над емоциите. Мисля, че той ми помогна много да анализирам по-добре и това, което се случва във футбола".

За Сетиен най-важното във футбола е не просто резултатът от даден мач, а начинът, по който той идва.

"В крайна сметка футболът е за хората и трябва да им носи наслада, това е игра, това страст. Хората идват на стадиона, искайки положителни емоции и ние сме тези, които трябва да им ги дадем."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?