64

Сега ясно ли ви е защо стадионът в Скопие се казва "Тодор Проески"?

Дано никога не ми се наложи да разбера какво е усещането твои хора да освиркват химна на дядовците и бабите ти. Това видяхме в понеделник на стадион "Тодор Проески" в Скопие. Агитка от загубили се в безвремието северномакедонци си позволи да дюдюка и попържа по време на изпълнението на "Мила родино". Определено на футболните фенове в тази северна територия им липсват първите седем години, че и часовете по история в следващите 12. 

Като се замисля, за всичко това е виновно правителството на Иван Костов, което през 1999 г. реши да подари на Македония 100 танка Т-55 и 100 буксирни гаубици Д-20, калибър 122 мм.  

Ако тогава, вместо тези пусти танкове, бяхме пратили по едно патриотично букварче (б.а. - имаше един пловдивски кмет Славчо Атанасов, който раздаваше безвъзмездно по едно на първокласниците) тези "Делии Север" щяха да са наясно, че да освиркваш химна на България е като сватбите между братовчеди след втора линия във Великобритания. Законно, но някак ненормално, нали! 

Тези, които не разбират за какво им го пиша, то ето един куплет от песента на Тоше Проески "Ko Ti to Grize Obraze" (изпята шест години след танковете ни):

"Отново се връщаш на сцената.

Но това е последната работа за всеки крадец.

Ти попадаш в собствения си капан.

Поне си го признай на глас.

И не се хващай за сламки".

Като говорим за танкове, то в случката със стотачката на Иван Костов имаше много перипетии. 

Тогава македонските експерти държаха да носят боята за боядисване на танковете от Македония, защото уж била антирадарна, направена по стелт технология. Което не беше вярно. Искаха и да им преведем техническата документация за бойните машини на македонски. Поради тази причина възникна известно напрежение между двете делегации. 

"Бай Илия Гльозев - 90-годишен старец, съратник на Гоце Делчев, Даме Груев, Ванче Михайлов, тогава бе съветник на техния министър на отбраната Никола Клюсев, събра своите хора и ги смъмри: „С българите пишем с едни букви, имаме една азбука, говорим на един език, защо ви е превод?“, спомня си полковникът от запаса Христо Станимиров, който е ръководил предаването на техниката от българска страна.

И този любим на македонците Тоше Проески от същата песен:

"Кой те хапе по бузите?

Чий белег криеш на врата си?

При кого отиват ръцете ти?

Изневеряваш ми, скъпа, как смееш? 

На кого се обеща?

Открадна от мен, на него даде.

Мила, за колко ме продаде?".

Апропо, като говорим за изневери, преди няколко месеца македонското правителство прати в помощ на Украйна няколко танка Т-72. Тогава бе уточнено, че македонската армия има на въоръжение 31 танка от този тип. Танковете са предоставени на властите в Скопие от Русия през 2000 г.

Уж Елмаз, уж от Наполи пък не знае, че не се съблича туй, що не си обличал!

Сигурно се чудите защо толкова често споменавам певеца Тоше Проески? Има защо - Националната арена, на която нашите футболисти победиха Северна Македония с 1:0 в понеделник, е кръстена "Тодор Проески". Честно казано, като видях какво играят избраниците на Благоя Милевски, разбрах, че футболът не им е силна страна. То затова и стадионът е кръстен на най-известния певец в Северна Македония, а не на някой футболист. То и на кого ли - Елиф Елмаз,  Енис Барди, Висар Муслиу, Адон Елизи или Енис Фезлегич? 

И все пак, не е нормално футболен стадион да е кръстен на певец. Това е като на някого да му щукне да именува Колежа в Пловдив - Арена "Лили Иванова". Впрочем, до завършването му може, примерно, новоизлюпеният национал на България Никола Илиев да навърти стотина мача за "трикольорите" и да кръстим съоръжението на него.

Иначе, мачът на "Тодор Проески" беше много любопитен. От едната страна бяха гостите на селекционера Младен Кръстаич - млади и надъхани момчета, които ме накараха да си припомня позабравените емоции в мач с участие на български отбор. 

Правилното знаме и химн на "Тодор Проески" в понеделник вечер, факт!

Тези момчета са нещо, за което в бъдеще ще се говори, повярвайте ми. Рядко бъркам в преценката си за възможностите на футболисти. Тези, с белите екипи, в понеделник в Скопие бяха момчета с желание и страст. Показаха, че не им е безразлично как ще завърши мачът. Нямаше ТикТок звезди, татини хрантутници и чак толкова протежета на мениджърите.

Срещу тях бяха едни пренавити футболисти, които бъркат политиката с футбола. Имаше моменти, в които имах чувството, че срещу нас бяха нашите Т-55, които подарихме. Футболът не е война и затова победата бе за България.

По македонския въпрос ще кажа само, че играч от Симитли центрира към футболист от Кресна, който прати топката в мрежата зад вратар от Куманово. С две думи, Пиринска Македония спечели с 1:0. Прилича май на вътрешнозаводска контрола - цех 1 срещу цех 2, нали? Айде, няма смисъл! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
44 коментара
Пенчо

Пенчо

03.10.2022 | 23:11

Двама комшии на село си говорят през оградата. - Комши, довечера ще гледаш ли мача България и Македония? - А срещу кой ще играят? - пита го другият.

Отговори
3 0
Роко

Роко

02.10.2022 | 20:58

Е, господине, Ангелов, Вие сте запознат с биографията му, но аз го познавах, и ако имате доблест, аргументирайте се, според Вас защо някои потребители смятат, че витиевато намеквате, че момчето не е бил голям хуманист и филантроп, след като е бил точно такъв, мога да го потвърдя с пълна увереност, тъй като, както споменах, го познавах лично, както и родителите му? И защо тази статия излиза като препоръчана, след като няма какво ново да се научи освен нея, освен допълнително насаждане на омраза? По принцип не се връщам на една и съща статия, но този път имам личен мотив, тъй като съм познавал човека, който се коментира. Просто въпросчета.

Отговори
0 6
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

03.10.2022 | 07:25

Четете внимателно, няма нищо лошо по отношение на Тодор Проески. Никъде не е обиждан или квалифициран. Просто не сте разбрал явно статията. За певеца Проески няма нито капка съмнение, че професионалист. А това, че си вкарвате мишки в главата, си е ваш проблем. Прочетете внимателно написаното и ще разберете, че няма нито грам съмнение в качествата му. А иначе, благодаря ви за мнението за статията, но си е ваш проблем как я разбирате и ваше право да я разбирате така. Просто това, което се случи преди мача (явно не знаете, както се подразбира от коментара ви) е пошло и не трябва да се повтаря. Аз съм българин и нито един от сънародниците на Тодор Поески няма право да обижда и да скверни историята и родината ми. Това е. Извинявайте, ако съм ви разочаровал...

Отговори
8 0
Ицо

Ицо

02.10.2022 | 00:01

В статията има голям резон, но няма много общо със спортната тематика. Знам, че рискувам обезумели ''патриоти'' под влиянието на субстанции, мнозинството от които не са в състояние да съставят едно изречение без правописна грешка, да ме нарекат родоотстъпник, но този раздел е за спорт, а не за политика. Има си други места за подобни статии. Авторът е нарушил тези правила. Относно играта, нашите са като спънати коне и не успяха да вкарат дори на полупразна врата, играта им е изключително накъсана, просто късметът ги споходи, а и макетата бяха с един по-малко. Да, изложиха се пред света, но е неадекватно да се вмъква политика и омраза в спортна секция. Не е уместно.

Отговори
3 10
Ицака

Ицака

02.10.2022 | 00:49

Имаш пълно право.

Отговори
1 4
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

02.10.2022 | 10:12

Ще прощавате, но и оскверняването на химна ни няма нищо общо със спорта. Разберете най-сетне, че случващото се в спорта е проекция на това в живота. Затова навсякъде трябва да пазим и защитаваме символите на държавността ни. А коментарът ви за спортно техническите възможности е приемлив на фона на това, че отборът е нов. Ако сте спортен човек, ще ме разберете.

Отговори
12 1
Роко

Роко

02.10.2022 | 12:54

А защо някои твърдят, че завоалирано намеквате, че момчето не е бил голям хуманист, след като беше точно такъв? Стана ми интересно.

Отговори
0 1
Чанев

Чанев

01.10.2022 | 15:11

Много стойностен коментар. Браво.

Отговори
16 1
Иванов

Иванов

30.09.2022 | 23:26

Не първите 7 години им липсват на македонците а последните 75-80 години им липсват,но какво да очакваш от държава джудже,да поругава всичко,българско като всеки политик и общественик се изказва ласкаво за тях като братя,вместо твърдо да ги ошамари,политически и икономически както и исторически и културни,и ако това не помогне да им направиме живота труден когато искат да работят живеят и учат тук

Отговори
29 4
Иванова

Иванова

01.10.2022 | 04:22

А нещо за пунктуационни знаци да си чувал? Неграмотник!

Отговори
4 10
Иванова

Иванова

01.10.2022 | 04:24

Комплексиран неграмотнико, защо даваш отрицателни вотове на тези, които се изказват ласкаво за момчето? Започвай да учиш правопис и пунктуационни правила!

Отговори
8 4
Иванова

Иванова

01.10.2022 | 04:33

А на теб първите седем години със сигурност ти липсат, предвид правописа ти, защото дори деца в предучилищна възраст пишат по-грамотно. И трябва да се засрамиш, че подведен от първосигнален шовинизъм даваш отрицателен вот на тези, които хвалят момчето, който беше голям човек!

Отговори
5 11
Киро Глигоров

Киро Глигоров

01.10.2022 | 20:48

Иванова, на теб искам да ти отговоря уклончиво и с пунктуация...Я си е*и майката безродна.

Отговори
5 5
Мими до Киро Глиганов

Мими до Киро Глиганов

01.10.2022 | 23:09

Че тя какво е виновна, че дърти пергиши не могат да пишат на собствения си език? Безродници са именно те.

Отговори
10 0
ДТТ

ДТТ

30.09.2022 | 10:18

Само да кажа че Д-20 е 152мм

Отговори
8 2
Самуил цар български

Самуил цар български

30.09.2022 | 00:02

Освиркаха нашия химн,а бяха ок с етническите си албанци,които не пееха...или не знаеха техния,прости им Българийо!

Отговори
42 2
Станимир

Станимир

29.09.2022 | 22:35

Готина статия,прочетох я до края и съм съгласен с всяка дума

Отговори
47 5
Дгд

Дгд

29.09.2022 | 22:54

Ей юлианчо

Отговори
11 3
Станислав

Станислав

29.09.2022 | 20:03

Здравейте ! Само да уточня ,че единствено небе вярна годината за танковете които сме дали .Още през 1994 та започна изпращането за Македонците .Всичко започна от Генералния щаб на 1 ва Армия на Цариградско шосе.Тогава служех там.И Макета да не се правят на отворени ,че забравиха как 50 шиптъра ги направиха на диви калинки в Скопие две седмици и ги обстрелваха като диви джанки.Време е да си върнем територията .Всички те са Българи ама се правят че им трябва преводач.Смешници до безобразие .Ще видят ЕС през крив макарон !

Отговори
46 5
Мишо

Мишо

29.09.2022 | 21:17

Служил си ти, за 6-то, ченге! И по-добре македонците да влязат в съюза, че да освободят територията. Да занимават са Запада. Иначе и ние, и те сме комплексарски нации.

Отговори
6 27
Стани грамотен

Стани грамотен

29.09.2022 | 21:26

Връщай се обратно в 3-то отделение да си опресняваш правопис и пунктуация! И македонци се пише с малка буква. Да влизат в съюза по-бързо, така ще избягат в Запада и ще имаш на разположение цялата дива и непотребна територия. Същите сме като тях.

Отговори
13 4
Стани грамотен

Стани грамотен

29.09.2022 | 21:31

Връщай се в трето отделение да си опресняваш правописа и пунктуацията! Пише се македонци с малка буква. И да влизат по-бързо в тоя съюз, че да заминат за Запада и да ти освободят непотребната територия. Същите сме като тях.

Отговори
6 1
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

30.09.2022 | 00:17

Само да уточня - годината на танковете е вярна. Не става въпрос за танковете на Желю Желев.

Отговори
10 1
Цецо

Цецо

29.09.2022 | 03:11

Все едно да кръстят нашия стадион Арена '' Емил Димитров'' или ''Васил Найденов'', които си падат леви бекове между другото. Но момчето имаше голям талант и доброта. Уважавам го.

Отговори
17 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?