64

Седмица след Томина неделя в Ботев настана време за отговори, на терена

Да ви призная, писна ми да ме лъжат с пишман оферти и наивни обяснения, при това в седмицата след Великден. Баба ми, лека и пръст, най-много обичаше тези дни, които наричаше Томина неделя. Тази седмица, известна още и като Празна, е много сладка за нас, българите, тъй като през нея работа не се похваща, а само “се празнува”.

Честно казано, много за празнуване не остана, а и чукането оставих на заден план. Като човек, уважаващ традицията, се сдобих с цяла кора боядисани яйца, при това задължително питах в магазина дали са от “щастливи кокошки”. Е, щастливи, щастливи, ама колко да са щастливи, след като ги карат да снасят на конвейер, при това и без петел наоколо. Та тези моите, щастливите яйца паднаха в неравна битка с едно домашно от Царацово.

Мой приятел с яйце, снесено от кокошките му в двора, разпердушини кората ми, та затова и чукането при мен остана на заден план още след втория ден от Великден. Не знам дали кокошка в хале би могла да е по-щастлива от тази в двора, но със сигурност царацовската е волна и доволна. То и затова черупката и е с повече калций, та ми отиде кората от инат да спечеля.

Да ме извиняват по Европата, но ние, българите, сме свободолюбиви и трудно се вписваме в точни граници и спецификации. 

Вече цяла седмица ни "обливат" с информации за страхотните пакетни билети за мачовете на Ботев. Казват, че вече 8000 нетърпеливи фенове на "жълто-черните" са се сдобили с лелеяните близо декада ценни хартийки. Това е като стрелба в тъмното - не знаеш какво ще уцелиш. Не е ясно с кой ще играе Ботев - ако е в групата за изпадане (б.а. - такава вероятност все още не е отпаднала), то ходът на шефовете на клуба е отлична финансова сделка. Друго си е 8-9 хиляди фенове на мач  със Спартак Варна например. Ако обаче е в групата от седмо до десето място, то клубът с първи свой стадион около Ухото на Централна гара ще е на загуба. Просто приходите от дербито с Локо (Пловдив) ще минат в графата "един мач без билет".

 

И да ме извиняват на Коматево, но понякога не всичко е пари, приятели. Печалба трябва да има, но не на всяка цена. За какво иде реч? Чисто финансово "иностранната" управа в Ботев си върши перфектно работата - мъчи се да подсигу​ри около милион лева в клубната каса. Напоследък стана ясно, че има някакви проблеми с плащанията заради спънки с превода на "денгите" от първоизточника. Очевадно е, че управата на Ботев е подготвила този ход с пакетните билети толкова отдавна, че май двама души даже се объркаха и си писаха премии за таза гениална идея.

И все пак това е Ботев, не е кино "Лъки Синема" (б.а - извинявам се на Борето Лалев) например. На неговия стадион премиерни заглавия няма да има, ще се прожектират подвизите на млади чуждоземни момчета, които търсят място под слънцето в Европа. Минаха доста трансферни прозорци, откакто Антон Зингаревич пое клуба. Наскоро научихме, че бизнесменът е инвестирал 20 милиона в проекта "Ботев". Имал човекът - дал. Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че сметката е доста надценена - в момента в Ботев няма качество. Този отбор няма потенциал да играе пред 18 000 зрители. Затова и адмирирам опита за пакетни билети - гарантирано до края на сезона ще има на половина пълен стадион.

Каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари, в случая със стадион "Христо Ботев" - за много пари. Затова е някак обидно "пакетното" пренебрежение към феновете на отбора. Нима има човек, който да е забравил как те извоюваха финансирането на Колежа. 

Апропо, спирам с това Колежа, тъй като исторически погледнато, игрището на "Свети Августин" е било експроприирано през 1948 г. После тъне в буренаци, преди през 1959-а да бъде подхванато от войниците и построен стадион "Христо Ботев".

Получава се, че точно феновете, които отвоюваха строежа на стадиона, остават с извити ръце някъде там в тъмното. Не е феърплей от страна на ръководството да се гледа на запалянкото като банкнота с лика на Стефан Стамболов. Аз лично се вкиснах от съобщението, че примерно пенсионерите, които са фенове на Ботев, са разделени на две категория - тези до 75 г. плащат редовен билет, а тези над тази възраст ще влизат на половин цена. Хей, всички пенсионери имат проблеми с парите. Нали не си мислите, че няма сред тях хора, които са се лишили от агнешкото по Великден, за да кътат пари и да гледат любимците си отново на стадион "Христо Ботев".

Като говорим за уважение, то винаги е двупосочно. От Ботев очакват уважение към собственика, инвестирал 20 милиона в клуба, а това какво очакват феновете, е неясно на управата, май. 

Няма да смятаме детайлно за какви пари става въпрос с тези двата мача - срещу Левски и Лудогорец (б.а. - на другите може и да няма хора). Само да напомня, че от Ботев първоначално до завършването на съоръжението ще плащат на Общината 5549 лева месечен наем. Получава се така, че инвеститорът (Общината) ще дотира Ботев Пловдив с един милион лева в близкия месец. Откъдето и да го погледнеш, това си е свръхпечалба. Във времената, когато старият стадион "Христо Ботев" се пукаше по шевовете, на това му викаха спекула.

Ясно е, че собственикът на Ботев си е направил сметката отдавна, затова и напъваше за завършване на стадиона. Но къде по дяволите отиде уважението към отделния фен?

Нормално е да се обясни примерно, че въпросните пари ще бъдат генерирани за привличането на поне един нормален футболист (има добри за около 500 000 евро, но това определено не е Току) през лятото, за да не изглежда толкова постна гозбата на Балтазар или на човека зад него.

 

И не на последно място, пакетни билети може да има, но стадионът може и да остане "пакетно" празен в останалите три мача до края на сезона. Е, ако Локо е налице за дерби, ще са два. И това при над 8000 продадени пакетни билети.

Ситуацията е като във вица за мишката, която се оплакала на хамстера: - Добре си ти, брат`чед, мен ме преследват, тровят ме, все гледат да ме убият и да ми направят нещо лошо, умирам от глад понякога... а за теб - пари дават, хранят те, галят те, къщички, играчки ти купуват. - Всичко е PR, душа! Всичко е PR, отговорил хамстерът.

И така, Томина неделя свърши, идва уикендът на Ботев, идва мачът с Левски. След него ще стане ясно колко "пакетно" е мисленето на управата на "жълто-черните" или просто си е ставало въпрос за едни много пари, които да бъдат изкарани от феновете.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 10 оценки
3/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?