61

Салют за 102 години "Марица" - родния клуб на Стоичков, Чико, Тумби, Гецата, Зико и безброй пелета от Кършияка!

Днес един от най-емблематичните спортни клубове у нас навършва 102 години. „Марица“ може да няма фенската маса на Локомотив, Ботев, ЦСКА и Левски, но е част от най-романтичната история на българския спорт. И то не само защото даде на родината и света Христо Стоичков - най-разпознаваемият българин отвъд пределите на страната. Палитрата от велики артисти се допълва още от Динко Дерменджиев, Георги Георгиев, Георги Попов (Тумби), Сашо Александров (Кривия), Костадин Видолов от футбола. Най-голямата ни баскетболистка Пенка Стоянова, наследничката й Рени Димитрова, олимпийският шампион по щанги Асен Златев, неповторимата Анка Узунова, която покори дори Bella Italia с чар и талант.

Христо трябваше да се роди в Кършияка, за да донесе духа на победата в квартала оттатък реката. Защото до световното признание за Камата, „Марица“ бе наричана с умалителното „Маричката“. На всички симпатична, защото е безобидна. А славата отиваше за Локомотив и Ботев.

Като истински бохеми, в Кършияка гледат отвисоко на това, че в Ботев си приписват за техни легенди Чико, Тумби и Гецата. Че Локомотив напълни площада по случай титлата. Славата е временна, а изкуството вечно. Затова „Марица“ оцеля през всичките тези 102 години.

Точно Стоичков реабилитира тази представа за клуба от Кършияка. Там, под комина на Захарната на първо място е изкуството и шоуто. Резултатите са без значение. „Гол мога да не вкарам, ама бека луд ще стане“ е мотото, с което са закърмени момчетата в жълто-синьо, наречени бразилци, заради ювелирната техника и неизкоренимото желание за импровизация. „Няма как да научиш тайната, ако не си мирисал сладкия пушек от бисквитите на Захарната“. Това е едно от мистичните обяснения за магьосниците с топка оттатък реката.

Някои наричат стадиона в Кършияка „Мала Маракана“, заради естетския футбол. А може би и заради близостта на люпилнята на таланти с малко по-матов цвят на кожата от близката Шекер махала. Най-видните представители на квартала Румен Христов и Асен Николов неслучайно се сдобиха с кариоките прякори Ромарио и Бебето.

Няма да е справедливо, ако не споменем и апостолите на романтичния футбол. Хората, които откриваха и шлифоваха диамантите в Кършияка. Венко Мендизов и Ангел Тосев, светло им небе, Огнян Атанасов, Стефан Тахчиев (Бума) и останалите техни колеги, които създадоха световната марка "Марица".

„Кършияка ражда звезди“, е най-запомнящият се транспарант, който немногобройната, но вярна агитка на „Марица“ разпъва на всеки мач. Той казва всичко.

Честито и на многая лета!

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 9 оценки
4.8/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?

Към анкетата