61

Русия мобилизира бивш халф на Евертън и бронзов медалист от Евро 2008

Бившият халф на руския национален отбор по футбол Динияр Билялетдинов е бил призован като запасняк в армията. Новината идва в момент, в който на масата се поставя въпросът дали за спортисти ще бъде правено изключение при частичната мобилизация, обявена от президента на страната Владимир Путин, съобщава Дневник.

"Динияр действително получи повиквателна. Сложно е да се говори какви емоции изпитваме, защото той не е служил. Изкарал е военна служба, но тя беше специфична - със спортна насоченост. Това беше преди 19 години. Законът гласи, че трябва да се мобилизират хора до 35 години, а той е на 37. Предстои да се изясни дали е правилна тази повиквателна", каза бащата на бившия футболист Ринат Билялетдинов пред РИА "Новости", цитиран от БТА.

Динияр Билялетдинов е бронзов медалист от Евро 2008 в Австрия и Швейцария. Състезавал се е в някои от водещите отбори в родината си, както и в "Евертън".

Министърът на спорта в Русия Олег Матицин заяви, че някои спортисти ще получат защита от военна мобилизация. По думите му обаче спортната общност като цяло няма да има привилегии.

"Спортът не може да бъде отделен в своя собствена общност, в която хората ползват изключителни привилегии. Нашите спортисти, както и аз, трябва да покажем, че сме патриоти. Те заявиха подкрепата си за президента (Владимир Путин) още в началото на специалната военна операция и изразиха единодушно мнение, че хората в спорта са едно цяло. Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента", заяви Матицин, цитиран от ТАСС и БТА.

"В момента не мога да дам еднозначен отговор за въпроса с мобилизацията. Разбирам, че спортистите и треньорите, които се подготвят за участие на олимпийски игри, са нашият златен фонд. Може би ще има определени протекции за някои категории спортисти, но това трябва да бъде обсъдено с правителството. Надявам се руският спорт да продължи да се развива и в тази ситуация."


Путин подписа указ за частична мобилизация на 21 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?