Следвайте ни

Революция във футбола: УЕФА махна много важно правило

viber icon

Революционна промяна в европейския футбол е факт, след като от УЕФА официално обявиха, че от следващия сезон правилото за голове на чужд терен няма да бъде използвано. Тя ще важи за всички турнири и състезания под егидата на европейската футболна централа.

До момента важеше правилото, според което, при равенство в общия резултат от два мача на разменено гостуване, се гледат повечето голове, отбелязани на чужд терен. Това правило важи и при определяне на класиране в шампионат, ако два отбора имат равни точки и също равенство в преките двубои. Правилото за предимство при голове на чужд терен е част от футбола от 1965 година.

„Правилото за повече голове на чужд терен ще бъде премахнато от всички турнири на УЕФА в началото на сезон 2021/22. Когато два отбора завършат при равен общ резултат, ще се играят две продължения по 15 минути и при нужда ще се изпълняват дузпи“, написа от УЕФА в Twitter.

Тежестта на това правило в наши дни противоречи на първоначалната му цел, тъй като сега разубеждава домакините да атакуват, особено в първите мачове, защото се страхуват да не допуснат гол, който да даде решаващо предимство на съперника. Има критики и по отношение на несправедливостта на това правило, особено в продълженията, защото така домакините са задължени да отбелязват всеки път два гола, когато гостът е реализирал един. Справедливо е да се каже, че в днешно време домакинското предимство вече не е така значимо, каквото беше преди“, коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?