61

Революция във футбола още на Евро 2024! Топката ще определя засадата и играта с ръка

Ново революционно въведение във футбола обмисля да въведе УЕФА в най-скоро време. От централата се стремят да ограничат съдийските грешки и за това технологията ще играе много важна роля. На Евро 2024 в топката ще бъде използван микрочип, който помага да се определи дали е имало игра с ръка преди гол и също така помага при решения за засада.

FUSSBALLLIEBE , което на немски означава „любов към футбола“ , включва технологията Connected Ball на Adidas за първи път на Евро 2024, която осигурява безпрецедентен изглед на всеки елемент от движението на топката и допринася за процеса на вземане на решения от съдията, който е на ВАР.

Микрочипът ще работи заедно с технология за проследяване на крайниците, която позволява създаването в реално време на 3D визуални изображения на скелетите на играчите. Тези устройства позволяват на видео асистент реферите (ВАР) да създадат компютърно изображение, което показва точно къде топката е ударила тялото. Единственото нещо е, че в крайна сметка винаги решава съдията дали е умишлено или не.

Това нововъведение ще позволи на видеореферите да идентифицират всяко отделно докосване на топката . По този начин засадите могат да бъдат анализирани по-прецизно в точния фрейм, в който е направен пасът към нападателя , и времето, прекарано в разрешаване на инциденти като игра с ръка и дузпи, също трябва да бъде намалено.

Правилата гласят, че гол трябва да бъде отменен, ако е отбелязан "директно с ръката или при положение, че топката е докоснала ръката, дори и случайно". Технологията може да се използва при решения за дузпа, но не се счита за основна функция, тъй като почти всички прегледи на потенциална дузпа не се фокусират върху това дали топката наистина е ударила ръката на защитника, както съобщава The Times

Микрочипът в топката на Adidas също така позволява на технологията да определи точния момент, в който топката е ударена, което заедно с камерите за проследяване на крайниците осигурява ултрапрецизни решения за засада.

Системата за чип в топката е значително по-скъпа от полуавтоматичната система за засада, използвана в Шампионска лига тази кампания, която използва само камери и проследяване на крайниците.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?