Рефер №1 Кабаков си пожела Евро 2020 и...

Най-добрият български съдия Георги Кабаков бе гост в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. 
 
НАЧАЛОТО
 
През 2001 г. моят дядо Георги Кабаков, на когото съм кръстен, ме запали за съдийството. Той беше съдия и много искаше да тръгна по неговите стъпки. Заради него започнах курса, въпреки че тогава играех футбол. В началото ги редувах - ако в събота имах мач, в неделя бях съдия или обратното. И така две години, до 2003 г., когато Атанас Узунов беше делегат на един мой мач. Каза ми, че имам много по-голяма перспектива в съдийството и това ме накара да се замисля, а скоро след това и да се откажа от футболна кариера. Постепенно започнах да изкачвам групите и така до Първа лига. Вече 18 години съм отдаден изцяло на съдийството. За мен то е едновременно хоби, кауза, начин на живот, страст.


 
ПОДГОТОВКАТА
 
За един съдия подготовката не е само на терена, а и извън него. Не сме професионалисти, защото нямаме договори, но водим подготовка на професионално ниво. Има много дебати дали футболните арбитри у нас трябва да станат професионалисти, би трябвало да бъде право на личен избор. Но аз смятам, че ако съдийството бъде професия, това ще доведе до по-високо ниво. По принцип УЕФА търси много добри съдийски екипи, а не отделни рефери. 
 
КОРУПЦИЯ
 
В България много често тази дума се използва, когато се говори за съдийството и това ми е изключително неприятно. Корупцията е тема табу за мен и моите колеги. Ако има доказателство за някого, да си понесе последствията. Но не е приятно всички да бъдат слагани под общ знаменател. Върху мен не е оказван натиск, а и колега не ми се е оплаквал.


 
ШАМПИОНСКА ЛИГА
 
Имах късмета и щастието тази есен да ръководя Тотнъм - Олимпиакос в Шампионската лига. Обстановката бе невероятна не само на мача, а през цялото време. Такива срещи са като сбъднат сън. Радвам се, че бях там и се надявам да съм оправдал доверието. Хю Далас, който е в комисията на УЕФА, беше съдийски наблюдател на мача и отзивите бяха много добри. Да стигна до това ниво ми коства години труд. Но не само на мен, много хора ми помагат със съвети и подкрепа. Зад опаковката се крият много лишения, повярвайте ми. 
 
ВАР
 
Системата за видеоарбитраж се намесва само в ключови ситуации. Целта е да се избегнат явни грешки, които биха предопределили изхода на срещите. Благодарение на ВАР съдията в даден мач има още един шанс. Или както аз казвам - той е застраховка за съдиите. Защото практиката показва, че с един мач може да приключи кариера, градена с години. Подготовката за използването на ВАР е доста продължителна - отнема почти година. Защото когато системата стартира, не трябва да има грешки. За работата с ВАР са нужни много и различни подготвени хора, включително и футболната общественост. Сигурен съм, че бедещето на съдийството е свързано с ВАР и у нас. 
 
МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА 
 
Тази година имах доста мачове в чужбина. Ръководих срещи от европейското първенство за младежи, където стигнах до полуфинал. Нивото беше много високо, повече от 80 процента на играчите на Румъния, Франция и Испания играят в топ отборите на различните европейски първенства. Свирих и три мача на световното първенство за юноши до 17 г. в Бразилия. Надявах се да бъда избран след доброто представяне на европейското и се радвам, че от ФИФА се спряха на мен. Като прибавим и Шампионска лига и евроквалификациите, няма от какво да съм недоволен или да съжалявам. 
 
 ПОДКРЕПАТА
 
Най-силната подкрепа идва от семейството ми. Щастлив съм, че моята съпруга и дъщеря ми са до мен във всеки момент. Те са моят стимул да продължа да се боря и да вървя нагоре. Мечтите ми за следващата година са свързани с европейското първенство. Пожелах си да съм част от Евро 2020, но шансовете са минимални. Дай боже, да се случи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?