64

Реал или Дортмунд? Компютърът на Opta знае отговора

Ще спечели ли Реал Мадрид своята 15-та европейска титла? Отговорът се опита да даде аналитичната компания Opta и нейният суперкомпютър.

Не е тайна, че испанският клуб е фаворит за финалния мач с Дортмунд. Но шансовете за победа на Реал (в редовното време) не са много по-високи - само 55,6%.

Дортмунд спечели само 3 от своите 14 мача срещу Реал Мадрид.
Борусия спечели турнира преди 27 години, когато победи Ювентус в Торино с 3:1 във финалния мач. През сезон 2012/13 Дортмунд можеше да повтори успеха си, но загуби в решаващия мач от Байерн.

Ако все още се съмнявате в честността на победата на Реал Мадрид над Байерн, ето малко интересна статистика от реванша, която показва XG графика минута по минута.

Освен това в настоящия турнир Реал изоставаше в резултата само за 7,5% от игровото време - това е най-ниската цифра в турнира.

Борусия също има рекорд. През последните 20 години никой не е получавал толкова удари в гредата, колкото клубът от Дортмунд, общо 12.

Любопитно е, че според рейтинга на Opta club и двата клуба не претендират да са най-силните в света. Тук има друг лидер.

Суперкомпютърът Opta прогнозира победата на Реал Мадрид във финалния мач, базирайки се на резултатите от 10 000 симулации. Испанският клуб спечели 55,6% от тях.

Дортмунд постигна успех само в 21,4% от мачовете си. Други 23% от игрите не са завършили с победител в редовното време.

Обща прогноза за изхода от финалния мач: 67.4% - 32.6% - в
в полза на Реал Мадрид.

Вие за кой от двата отбора сте?

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?