64

Размисли за Валентич и играта на този Ботев под Околчица

Последният месец действията (и бездействията) на треньори, селекционери, директори и собственици на Ботев са като от партия шах между Кубрат Пулев и Гари Каспаров. От коя ли страна е футболният клуб все още не ясно.

Първите два хода на "жълто-черните" този сезон са като опит за ъперкът на Кубрат Пулев през масата. Два отрезвяващи токата право в брадичката на забавляващите се с магията на Ботев фенове.

Да ме извинява Азрудин Валентич, но нивото, показано срещу  Хебър (0:1) и Ботев Враца (2:3) е далеч от всякакви разбирания за футбол. Избраните 11 за мачовете навярно са най-доброто, с което разполага отборът в момента. Ако е така, то Ботев не разполага с нищо, ама нищо по-добро от времето, когато дойде Валентич. Минаха няколко трансферни прозореца и Ботев се напълни с една дузина кандидати за слава -  внос. Повечето без пари, а останалите за много малко пари. 

Има няколко въпроса, на които Валентич трябва да отговори точно и ясно, а не да дрънка като латерна за подкрепа, дух и тем подобни. Феновете на Ботев знаят как да си подкрепят отбора. Не е необходимо някой да им казва какво и как да обичат. Те си го знаят -  красота, вяра борба. И това и правят.

Вярват на момчетата и ходят на Коматево, бяха и във Враца. Но какво виждат. Един отбор без характер. Амалгама от единадесет уплашени футболисти, които се чудят къде да се скрият 90 минути... при това не от палещото слънце, а от угрозата да им подадат евентуално топката.

Стига с това оправдание, че го нямало Тодор Неделев. Това, че няма да го има беше ясно още преди началото на подготовката. Това се знаеше когато се купуваха защитници по 190 сантиметра, които засега бягат като мухи без глави по терена, дано е заради жегата.

Азрудин, който твърди, че с няколкото си години във втора датска дивизия е европейски треньор, трябва да си избистри в главата какъв стил иска да практикува Ботев. Защото от двата мача и двете контроли това лято изобщо не е ясно какво е кредото му като треньор. Ботев е като всички нискобюджетни продукции в нашата Първа лига - отбор, който набляга на отбраната и многото тичане, а напред каквото стане. А двата мача от шампионата показаха, че напред нищо не става. Два гола на Секулич - какви всеки си знае.

Време е Валентич да разбере дали иска да практикува само това, което е научил като помощник на Олаф Мелберг (силов централен защитник навремето). За толкова години начело на Ботев футболистите му не показват, че са научили някаква специална комбинация в атака. Откакто Азрудин е треньор, запомнящ се беше само голът, който вкараха на Берое за 1:1 под Аязмото тази пролет. Попадението беше шедьовър - в топ 3 на мачове у нас, които съм гледал (а те са почти всичките от десетки години).

Азрудин не купи халфове. Причината трябва да е една - в Ботев няма пари или не се харчат пари. Ако е така, то защо се назначават още помощнници без смисъл. Никой от играчите нищо не научава от тях. А за Дагуев ясно - той е от квотата на президента, явно.

И така, треньорът има много малко време пред себе си, за да обърне тренда в своя полза.

Недоумение будят и някои ходове по време на мача. Нямат разумно обяснение двете смени на Лъчо Балтанов в мачовете с Хебър и Ботев Враца. Отборът губи, влиза халф, добър, лош, спорно, но в 90-ата минута. Обидно е даже на фона на годините на Лъчезар.  Обидно е и за Валентич, но той си знае.

Драги ми, Азрудине, един приятелски съвет - не повтаряй тази чутовна глупост, че Ботев може да играе в плейофите на Първа лига. Запомни - Ботев ТРЯБВА да играе в плейофите, при това важна роля. Все пак това е третият по сила отбор у нас. Ако не е, значи и вината на треньора някой да изпревари тима е голяма.

Дано Валентич има сили да се поправи. Срещу АПОЕЛ не трябва да се очакват чудеса, въпреки, че кипъците не са това, което бяха в последната декада.

И дано скоро разберем от коя страна на шахматната дъска е Ботев - откъм Кубрат или откъм Каспаров. 

Засега шах с пешката...преди голямата рокада или жертви на качество по пътя към победата? Кой знае, поживём увидим...

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Володя

Володя

17.07.2022 | 11:30

Валентич е слаб треньор. Работлив, но слаб стратег. Как искаш да надграждаш и да мечтаеш за трофей с Генев, Роботов, Ван Хертъм(новия), Минков, Пунчец, Мартенс, Ханкич и Аргилашки, Бароан, Рабей, Тонев, Брахими, Младеновски и т.н. Що годе класните футболисти са Тошко, Па Конате, Супрайен, Етоо, Нади, Току, Секулич(може би) и това е. Как със 7 души и без солиден вратар да правиш класен отбор. Нали все ще се случи някой от тях да се контузи, да получи картони и излиза че нямаме с кого да ги заместим поне на 50-60%.

Отговори
5 0
Само "Ботев"!

Само "Ботев"!

16.07.2022 | 17:45

Валентич е посредствен треньор и час по-скоро трябва да бъде сменен!Футболисти няма,помощник-треньори колкото искаш!!!

Отговори
8 1
СТАРО, ПРОСКУБАНО КАНАРЧЕ

СТАРО, ПРОСКУБАНО КАНАРЧЕ

16.07.2022 | 14:31

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ СЕГАШНИЯ ОТБОР НА бай ЦИНГАРЕВИЧ? ЗА СПРАВКА - ВИЖ СЪДБАТА НА ПРЕДИШНИТЕ МУ ОТБОРЧЕТА.

Отговори
7 6

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?