Следвайте ни

Разкритие: Руски олигарх купил домакинството на Мондиал 2018

viber icon

Атаките по Русия на спортния фронт се ожесточиха с наближаването на светлите християнски празници. След решението на Световната антидопингова агенция да изключи руските спортисти от участие в големи състезания за 4 години, дойде и разкритие как е било спечелено домакинството на Мондиал 2018.
Бивш президент на ФИФА е бил подкупен от руски олигарх, за да може Русия да спечели домакинството на Мондиал 2018. Това се твърди в доклад на Департамента по правосъдието на САЩ, изготвен с цел да се прегледа разследването на ФБР относно потенциално руско вмешателство в изборите за президент на Щатите през 2016 година.
Обемистият отчет съдържа детайли от предишен доклад, съставен от бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл, който твърди, че руски олигарх е повлиял на процеса по избиране на домакин на Световното първенство през 2018 г.

Кандидатурата на Русия бе избрана през 2010 г. в конкуренцията на Англия, Белгия/Холандия и Испания/Португалия. По това време президент на ФИФА е Сеп Блатер, но неговото име не се споменава в доклада. Швейцарецът неведнъж е забъркван в корупционни скандали. В момента той изтърпява 6-годишно наказание за одобряване на плащане в размер на 1,5 млн. евро до бившия президент на УЕФА Мишел Платини, който също е отстранен от спорта за 4 години.

"През юли 2011 г. Стийл предаде доклад, в който е обобщен предполагаем разговор между руския президент Дмитри Медведев и тогавашния руски премиер Владимир Путин, в който според доклада Путин е признал, че руски олигарх е подкупил президента на ФИФА, за да може Русия да спечели правото да бъде домакин на Мондиал 2018. След това, през 2012 година, Стийл запозна ФБР с двама британски представители, разполагащи с информация, отнасяща се за предполагаемите усилия на Русия да подкупи ръководители на ФИФА. Преглеждането ни на кодирания файл на Стийл също така разкри, че Стийл е снабдил ФБР с доклад през юни 2015 година, в който е цитиран представител от Кремъл, признал, че оттам са подкупили ръководители на ФИФА с цел да се осигури домакинството на Мондиал 2018”, се казва в доклада на Департамента.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?