64

Радостин Василев: И футболът, и тотото се нуждаят от промяна

В БФС трябва цялостна реформа, но няма да лобирам и не съм го правил за нито един кандидат за президент на централата, обяви спортният министър  Радостин Василев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Бях поканен на финала за Купата и заварих г-н Димитър Бербатов в ложата. Можеше и Михайлов да бъде там, но той избягва да ходи на мачове по обективни причини. Уважавам всички и не мога да прескоча непреодолимите различия, които имам с някои хора. Нямам приятелство с Бербатов, не съм го познавал, докато не станах министър. Който твърди обратното, значи не знае истината. Нито имам приятелство, нито комуникирам с него. Видял съм се с него на един мач и това е. Държавна помощ е едно, подкрепа за кандидат за президент е друго. Никога не съм лобирал и няма да лобирам някой да спечели Конгрес на футболния съюз. Единствено съм изказвал мнение за сегашния президент. То го обижда, Българският футболен съюз пише писма до Министерски съвет, че са обидени. Бих искал да видя всякаква промяна в БФС. Там трябва цялостна реформа. Не е въпрос на шанс да им се отнеме лиценза. Те са депозирали необходимите документи. Ако някоя от федерациите не отговаря, ще бъдем безкомпромисни. Не отнемам лицензи на федерации по политическа, или приятелска линия, а само по документи“, коментира Василев.

Министърът е на мнение, че страната ни задължително трябва да има нов стадион и се работи и в тази насока:

„Планираме и се надяваме да имаме нов национален стадион, защото настоящият е амортизиран по всякакъв начин. Той е морално остарял, строителното му функциониране е застрашено. Един национален стадион струва стотици милиони левове, но трябва да имаме такъв. Планира се детайлно и не е обект на емоция, а е обективна необходимост. Сегашния наистина ни поставя на последно място, дори на Балканите, в това отношение“.

Спортният министър коментира и дали е имал конкретна стратегия, когато е заел настоящия си пост.

„Основната мотивация, която ме накара да приема да бъда министър, е да изчистим корупцията в този сектор. Бях детайлно запознат с проблемите на сектора предвареително. Това е и основната ми мотивация – да го направим чист. Нищо няма значение в спорта, освен резултатите накрая. Но за да стигнем до тях трябва да изчистим всичко, което е било натрупване. Никой политик не може да получи трайна политическа подкрепа, без да се потърси сметка във всички сектори. Трябва да се потърси отговорност на хората, които са нанесли вреди на държавата.

Работим за създаване на условия за спортистите, да построим нови спортни обекти, да реновираме стари. Подхождаме умно, консултираме се с експерти, за да направим всичко максимално полезно. Неизползваеми зали по села и подобни се оказват ненужни. Поетапно ще обръщаме пирамидата от елита към масовия и ученическия спорт“, разкри юристът.

Радостин Василев обърна внимание и на финансирането на клубовете, което също породи доста коментари в последните месеци.

„Финансирането се извършва на базата на експертна комисия. 83% от федерасциите получават повече, отколкото досега. Обединихме две направления в едно. Резултатите са водещи. Естествено, такива са медалите и участията на големи форуми, както и социалната значимост. Има недволни. За съжаление повечето от тях са политически обвързани. Започнахме с отнемане на спортните лицензи. Няколко федерации са представителства на бившия политически елит, която им е носила финансови облаги. Това кара някои от техните т.нар. председатели да бъдат доста агресивни. Управлявам с ясното съзнание, че правя каквото трябва и не мога да бъда харесван от всички. Не искам да бъда във война с федерации. Целта на държавата е да ги подкрепя. Тези,които си мислят, че ще продължават по стария начин – няма да стане. Искаме да се научат да спазват правилата. Голяма част от федерациите имат ниска административна култура“, обясни той.

Спортният министър завърши с предстоящата промяна в Спортния тотализатор:

Една належаща законодателна промяна съвсем скоро трбява да влезе в Народното събрание. Тя е инициирана от депутати и координирана с нас. Това ще ползволи тотализатора да се разгърне в разпространението на лотарнийте билети, където сме монополист. Трябва сериозна вътрешна реформа в самия тотализатор, реновация дори на точките. Абсолютна административна реформа трябва.  Истината е, че е монополист, но изглежда ретро и архаичен на фона на уникално модерния хазартен бизнес в България. Искаме да стане подобен и ще инвестираме в реклама и маркетинг, както и в нови услуги. Централната компютърна система на тотализатора е морално остаряла. Дори самият интернет сайт не изглежда по начина, по който трябва да изглежда, а трябва да е актуален. Има доста неща, които трябва да се променят. Надявам се да ни стигне времето да ги реализираме“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?