Ясно колко пари са нужни, за да не фалира Ботев

Бизнесът на Пловдив подава ръка на Ботев и дава 100 000 лева, но достатъчно ли е това, за да оцелее клубът във финансовата буря, която се развихри това лято?

Феновете на жълто-черния тим показват завидна активност и събраха до петък 132 000 лева. Търсят се, като се прибавят и парите от бизнесначинанието, около 340 000 лева.

Инициативата на Ангел Палийски е само една малка крачка към спасението на Ботев. ПИМК, Аспи груп, ВП брандс, Петко Ангелов, Атаро клима и Хъс са част от фирмите, които дават финансово рамо на най-стария футболен клуб у нас. Навярно начинанието на Палийски ще има и продължение, дано то да е също така ползотворно.

Въпросите обаче са: какво се случва в Ботев, колко са дълговете на клуба, какви са парите, които са необходими, за да не фалира?
Ясно е, че на първо време трябва да се намерят тези над 500 000 лева, които са необходими за изкупуването на дълга към "Рент Мениджмънт".

Набавянето на този половин милион не оправя ситуацията в Ботев. Клубът отново е в предфалитна ситуация. Парите, които са необходими за стабилизиране на нещата са около 6 милиона лева.

Ето кое може да фалира Ботев във всеки един момент. Дълговете на клуба са около 1.65 милиона лева. В това число са:  750 000 лв са задълженията към местни данъци и такси, 240 000 към НАП, 120 000 към фирма "Запрянови", 100 000 към полицията и задължения към доставчици на клуба. Ако някой от тях заведе дело, обявяването в несъстоятелност на Ботев ще стане факт.

Загубено е дело от адвокатите на Георги Самуилов, което натоварва финансовата пирамида в Ботев с около 2 милиона лева.

Efbet - до 200 лева за спорт (18+)

Към тези задължения трябва да се прибавят и заплатите в отбора за следващите 6 месеца (тогава е лицензирането на клубовете от efbet лига). Сумата е около 2 милиона лева.

И така, на Ботев са му необходими около 6 милиона, за да не фалира през следващите 6 месеца. С оглед ситуацията в страната, подобна участ очаква поне 5-6 отбора.

Друг лошо момент е предстоящото лицензиране на стадионите у нас. От идния сезон с тази задача ще се натоварят хора от УЕФА, което означава, че базата в Коматево отпада като вариант. Ботев ще трябва да плаща наем за мачовете си и това още повече ще натовари разходното перо на клуба.

Това е положението към днешна дата. Инициативата на Ангел Палийски е хубава, но трябва да се повтаря почти през ден, за да има спасителен ефект. Дано сработи и още фирми си намерят да дадат едно рамо.

В Ботев обаче трябва да решат какво ще правят в глобален план. Защото с инициативи на парче в този момент не става. Начинанията на Палийски и други хора от Ботев могат да съберат милион, примерно. Феновете още толкова, но в този формат Ботев няма как да бъде спасен. Ако няма голям спонсор, ако няма визия за развитието на клуба, то фалитът е неизбежен.

Рестартът е необходим, дали на чисто от В група или в този вариант, хората в Ботев трябва сами да си решат. Защото с 350 000 за заплати (без идея как ще се набавят) на постредствени футболисти няма как да има "Красота, Вяра, Борба!".  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?