Следвайте ни

Ясен Петров: При Неделев има нещо дадено отгоре

viber icon

Ясен Петров бе назначен за национален селекционер през януари. Той ще дебютира начело на представителния отбор в края на месеца. Това ще стане в световните квалификации с Швейцария, Италия и Северна Ирландия. Той говори за правилата при избора си на играчи и изискванията, които ще има към тях.

Г-н Петров, остават две седмици до старта на световните квалификации. Вече обявихте играчите от чужбина. Наясно ли сте и с останалите, на които ще разчитате?

- Да, почти на 100% сме наясно, стига да не ни мине черна котка път. Предстоят много мачове - в Първа лига и за Купата. Дано някой да не се контузи. Пожелавам си да имаме късмет и всички, които сме набелязали, да са здрави. Имаме пълната представа с кои играчи искаме да се съберем и да започнем този цикъл.

Гледахте много футболисти. Запознат ли се със състоянието им и успяхте ли да разговаряте с тези, които са в плановете ви?

- С много хора сме разговаряли. Предстоят и още разговори. Нямаме време - ще се съберем и докато се опознаваме, ще влезем в първия мач с Швейцария. В рамките на взаимната работа ще се опознаваме. Надявам се да пренесем нашата позитивна енергия върху играчите. В малкото време, в което ще сме заедно, да прокараме идеята, която имаме. Всеки отбор се нуждае от късмет. Той е сбор от много позитивна енергия, която всеки трябва да вложи. Дай боже, да успеем.

За липсата на Тодор Неделев бяхте подготвени, но в последните дни травми получиха Мартин Луков и Антон Недялков. Доколко те объркаха плановете ви?

- Това е част от живота. Пожелавам им бързо възстановяване, защото бяха в нашите планове. И двамата ще ни липсват много, както и Тошко Неделев. Каквото и да си говорим, България има много малко креативни футболисти като него. Не искам да обидя останалите, но при Тошко има нещо, което е дадено отгоре. Той трябва да го развива. Разговарял съм с него. Пожелавам му бързо да се възстанови. Всички са в полезрението ни, но има едно ясно правило. Трябва да са във форма, да играят добре за отборите си и когато дойдат в националния тим, лъвчето, дето е от лявата страна, да влезе в тях.

Предвид това ваше правило ли Божидар Краев е извън състава?

- Разговарях с него. Има си проблеми в отбора. Това е момче, което много харесвам. Аз съм един от хората, които са направили всичко възможно да дойде в "Левски". Не е тайна за никого. Но трябва да има правила, принципи. Той е момче, което съм абсолютно убеден, че ще успее. На този етап не играе в клубния си отбор. Дай боже, да започне да играе и оттам нататък нещата се променят много бързо. Националният отбор е отворен за всеки, който застава в полезрението ни и ни "тормози" с изявите си в позитивна гледна точка. Имаме нужда от всеки добър футболист. Пожелавам си да бъдем затруднени в избора.

Можем ли да очакваме изненади при футболистите от България, които ще повикате? Атанас Илиев вече си пожела да е част от националния тим.

- Всеки има право да мечтае. Ако мечтаеш, в един момент се сбъдват. Има статистика, от която се вижда кой какво е направил. На Атанас Илиев му пожелавам да е жив и здрав. Може да му се сбъднат мечтите. Имаме още седмица да обявим хората от българското първенство. Той е един от играчите, които ни бъркат в очите.

Най-труден изглежда изборът на вратар след травмата на Луков и предвид факта, че има доста чужденци на този пост.

- Това наистина е голям проблем, но ще се справим. Имам изключително голямо доверие на нашия треньор на вратарите Жоро Шейтанов. Той не е спрял да обикаля. Контактува с всички вратари, които в момента пазят в България. Давам свобода на хората, с които работим. Това ще е неговият избор. Трябва да се справим.

Няколко от играчите от силно представилия се младежки национален отбор - Даниел Наумов, Станислав Иванов, Валентин Антов, когото вече повикахте, и др., вече са извън възрастта за него и гледат към представителния тим.

- Стани също е страхотно момче, което познавам. Но той е в Америка и в момента са в процес на подготовка. На нас ни трябват хора, които в рамките на тези шест дни, в които имаме три мача, да са готови да ги изиграят. И то сме абсолютно убедени, че ще направим и някаква ротация. Следим всички. Пожелавам на тези млади хора първо да бъдат фигури в собствения си отбор и ако получат шанс за изява в националния отбор, да го оправдаят.

Колко труден е преходът от младежкия към мъжкия тим?

- Много труден. Колкото и някои хора да мислят, че е лесен. Всеки от играещите добре в момента, който получи шанс за изява, трябва да го докаже на зеления килим. След чуването на националния химн, което е едно голямо предизвикателство и огромен адреналин. Това е много тежка отговорност и там ще се види кой е готов.

Швейцария, Италия, Северна Ирландия - тежък старт. Разчиташе се, че първите два мача са у дома и може и да има публика, което вече е малко вероятно.

- Можем ли да променим нещо? Мога ли да си избера друга група или други противници? Не можем. Такъв е жребият. Дали ще е с публика или без, нищо не можем да направим. Приемаме фактите каквито са. В цялата тази ковид обстановка в света единственият начин да оцелееш е, като приемаш фактите, и малко движим като роботи. Няма как, ако искаме да извлечем максимума от ситуацията. Да, неприятно е! Не е футболът, който обичам - без публика, но ние живеем в тази обстановка и трябва да я приемем. В такъв момент трябва да имаш смирение и да използваш максимума от всяка ситуация, в която се намираш. Да, много сериозни противници. Но не искам ние да се подценяваме. За мен е много важно нашите футболисти да имат самочувствие и да повярват, че можем да преодолеем всеки съперник. Стига да сме блок, да сме организирани. Ако сме заедно и сме обединени, ние, българите, сме показвали много често, че можем да правим чудеса. Много е важно да покажат характер, манталитет. Дори да не постигнем чудеса, да докажем, че сме хора, които можем да се справим във всякаква обстановка. И че можем да бъдем заедно.

Самочувствието и увереността много липсват на националния отбор в последните години.

- Те идват с резултатите. Когато ги нямаш, как да имаш самочувствие? Ако си ученик и отидеш на изпит и получиш тройка или двойка, няма как да имаш самочувствие. Но за да получиш шестица трябва да си подготвен. Ние имаме много малко време, за да се подготвим. Но ако сме организирани, влезем всички в една вълна, вкараме цялата си позитивна енергия в една обща идея, защо да не успеем?

Какво ще е основното ви изискване към футболистите?

- Първото ще е да са обединени. Второто изискване е да са дисциплинирани. Нямаме време за никакви глупости. Това е 11-дневен лагер. Изключително много ще държа всички да са дисциплинирани. Трябва всеки да си отвори съзнанието за това, което искаме да вкараме като идея, и да се опитаме да го реализираме. Заедно!

Ще успеете ли да преобърнете негативизма около отбора?

- Това е най-голямото ми желание. Да успеем този негативизъм и недоверие към националния отбор по някакъв начин да го превърнем в нещо позитивно. Хората да повярват. Това става с наистина много усилия, с правилна работа, малко повече мислене. На нашия народ му трябва много малко. Спортът дава самочувствие на народа, а футболът е най-популярният спорт. Ако съумеем да постигнем някакъв успех, това дава самочувствие на хората. Не съм някакъв голям мечтател, знам къде съм. Здраво съм стъпил на земята. Знам, че няма да е лесно. Много трудна задача е. Ще се опитаме нашия екип заедно с футболистите да дадем малко радост на този народ, защото го заслужава. Особено в тази обстановка има нужда от такъв импулс.

Говорихте с Ивелин Попов за евентуално негово завръщане след възстановяването му. Колко близо е той до такова решение?

- Ивелин в момента се възстановява от контузия. Тренира с отбора си "Сочи". В момента, в който започне да играе и е на добро ниво, контактът ни е отворен. Само му пожелавам да се възстанови по най-добрия начин и в собствения си отбор отново да бъде лидер, какъвто е бил.

Казахте, че можем да мечтаем. Докъде стигат мечтите?

- Мечтите са безплатни, а и няма нищо лошо в тях. Въпросът е човек да посяга към мечтите си. Докъде? Концентрирани сме върху първия мач. Като мине той, след това е вторият, следващият. Едва след това идват конкретни цели. Трябва отнякъде да изходим. Да видим докъде сме. Да осъзнаем как сме, нашата идея дали върви. Ще изхождаме от резултатите. Пъзелът е много сложен по принцип, но това не ни пречи да мечтаем.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Динко Колев

Динко Колев

10.03.2021 | 15:32

Неделев е един пишман футболист, който едва изкарва 50-60 минути. През останалото време се крие зад защитниците на противника. Маже да попитате Майнц колко е добър... Ако Ясен прояви разум, няма да го включи в състава си.

Отговори
5 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?