64

Прочут ракиджия поема националите

Сърбинът Младен Кръстаич, който е гласен да поеме националния отбор на България по футбол, има любопитно хоби извън спорта. Бившият капитан на Партизан от години насам върти търговия с производство на… ракия. Това разкриват колегите от Темаспорт.

Започва заедно с приятеля си Мирослав Кнежевич, а бизнесът на двамата се разраства до такава степен, че през 2015-а вече осигурява прехраната на почти 30 семейства.

„Имах късмет в кариерата и в живота си – разказва пред местните медии Кръстаич. – Играх в добри клубове и срещнах добри приятели. Дестилерията за ракия в Банатско Велико село е открита през 2007 г., а с Мирослав се запознах малко по-късно. Лесно се разбрахме за идеята и целта. Дотогава разбирах от футбол и още няколко неща, но от известно време вече разбирам и от ракия“, разказва Младен, който бе начело на сръбския национален отбор на Мондиал 2018, но в западната ни съседка не пазят кой знае колко добри спомени от престоя му в тима, който бе белязан от скандали с играчите и неразбории около повиквателните.

„Сърбите сме нация, която държи изключително много на традициите, а ракията е една от съществените части на нашата традиция. След като спрях да играя, попаднах на тази работа, но повече от всичко се радвам, че съм заобиколен от страхотни хора. В Банатско Велико село (близо до границата с Румъния) всички намерихме спокойствие и възможност да произвеждаме нещо, което е дар от природата. С гордост мога да кажа, че сме сред петте водещи дестилерии в Сърбия! Заставам с името и фамилията си! Който някога е опитвал нашата ракия, знае, че ние сме различни от мнозина, които, за съжаление, също лъжливо се представят за дестилатори. Целта ни е да произвеждаме 50 000 литра качествена ракия годишно, но това, за което ние с Мирослав настояваме, е да запазим нивото на качеството. Ние сме особено горди с това, защото в дестилерията и овощните ни градини работят хора, които изхранват 30 семейства.

Засега всичко, което печелим, се инвестира обратно чрез производство, качествени доставки и технология. Няма хубаво пиене без хубави плодове. Затова твърдя, че 90 процента от дюлевата ракия в Сърбия е чиста измама и химия. Грях и срам!“, ядосва се бъдещият селекционер на България.

„Ние имаме цяла стена с награди. Всичко е история и не искахме да я изтрием толкова лесно. Банатско Велико село се нарича Свети Хуберт от 18-и век до колонизацията през 1945 г. Затова кръстихме дестилерията ни „Хуберт“ – светец, покровител на ловците“, добавя Кръстаич.

„Каква ракия препоръчвам? Знаех, че ще попитате и бих искал да избегна отговора, но първото нещо, което ми идва на ум, е слива. От дъбова бъчва, разбира се, но няма как да отговоря на такъв въпрос“, искрен е Младен.

„Трябва да се пие умно, търпеливо и с удоволствие. В близкия град Кикинда отворих кафене, което после стана ресторант. Изглежда съм доказателство, че топка и чаша могат да работят заедно“, признава сърбинът, който преди няколко години почти изцяло се бе откъснал от футбола.

„В Барселона също пиха от нашата ракия! И търсят още. Иван Ракитич ми се обади да пита: „Братко, кога ще дойде?“ Моите хора от Барса са луди по нея“, гордее се Кръстаич.

Питат го и за други от най-известните дегустатори на неговата марка: „Бащата на Ана Иванович донесе на зет си Бастиан Швайнщайгер всички видове от нашата ракия“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
майна

майна

03.07.2022 | 14:09

Значи, това е причината Боби да смени Джанинито със сърбина. Ся вече няма да утрезнее. Повече смяна на треньори до като Михайлов е на власт няма да има.

Отговори
6 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?