64

Приказката с Пепеляшка от Севера и новите дрехи на царя свърши? No pasaran!

Великден? Таратанци! Нищо велико няма в това - да научиш, че твоята Марица, тази на приятелите ти от махалата, тази на Чико, на Тумби, на Христо Стоичков, на Гецата Георгиев, на Петър Курдов, на Коце Видолов, на Краси Димитров, на Асен Николов, на Краси Чомаков и още плеяда футболни звезди е напът да замръкне. Завинаги! 

Главният акционер досега Христо Христов реши да си тръгне след изпадането от Втора лига. Достойна позиция на човек в много трудна ситуация. Христов обяви, че оставя клуба без нито стотинка задължение. Всъщност как да дължи той на някого, след като никой в Пловдив не му е помагал през всичките тези години. Затова и му казвам: Благодаря, Христо! Крив, ляв, няма значение, той е най-големият Христо Христов в историята на Марица! Факт!

Дрязгите между двата махленски клуба - Вампирите и Трите конски сили, отсам реката (б. а. - GPS местоположението е фиксирано от пишещия тези редове) приключват и се започва една приказка с храбри оловни войници, Пепеляшка, малка кибритопродавачка, диви лебеди, Оле затвори очички и новите дрехи на царя. "Жълто-синя" приказка, която продължава вече 103 години. Точно тогава един от основателите на Марица - Митрофан Задума, казва нещо, което се превърна в мото на клуба: "Марица будеть!". 

След милениума Марица изкара едни от най-трудните си години. Имаше дни, в които не се знаеше дали ще има утре, но устоя като трън (или плевел) в очите на общинарите. И продължава(ше) да се бори за мястото си в родния ни футбол. 

Доскоро беше така - усмивки, целувки, прегръдки, снимки за спомен и еуфория, но само оттатък реката. В най-европейската част на Пловдив (тези, които не разбират израза, да се сетят защо са бягали от часовете по география) - нищо за отбелязване. 

И всичко това се случва в град, който заделя 120 милиона лева за футболна база!

Ние в Марица - отсам реката, никога не сме молили за нищо. Няма да го направим и сега, просто сме свикнали да разчитаме на самите себе си, дори и да си разбием главите. Не ги сведохме угодно, когато преди 60 години ни обединиха насилствено с Локомотив, а с фанфарната музика на гимназия "Яворов" тръгнахме на протест по Главната, та чак до сегашната Община. Не стана, оцеляхме. Сега пак ще намерим изход! Защото, да си от Марица, не е като да си броиш участията в първите кръгове на евротурнирите, а състояние на духа. Просто знаеш, че твоята Марица шава, пък било то напук и на всички останали!

Не забравяйте - Марица е клуб, създаден след обединението на два клуба от "Кършияка" (Вампир и Трите конски сили). Според старите поверия вампирите могат да бъдат убити с дървен трепетликов кол в сърцето. Напоследък мераклии много, трепетлики - също. Дерзайте!

Аз обаче ви казвам: Няма да стане! Който разбрал, разбрал!

 

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 8 оценки
4.9/5 от 8 оценки

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?