64

Приказката с Пепеляшка и новите дрехи на царя навъртя 101 години

Не е за вярване, но преди 101 години шепа непокорни и щури кършиякалии заровиха сопите за войните по поляните около Девети пехотен полк и дадоха началото на Спортен клуб  "Марица" - тима, който все още си знае точната дата на раждане, както и цветовете, в които играе.

Дрязгите между двата махленски клуба отсам реката (б. а. - GPS местоположението е фиксирано от пишещия тези редове) приключват и се започва една приказка с храбри оловни войници, Пепеляшка, малка кибритопродавачка, диви лебеди, Оле затвори очички и новите дрехи на краля. "Жълто-синя" приказка, която продължава вече 101 години.

Няма да ви разказвам небивалици за измислени герои от Кот ​д'Ивоар, Гана, Нигеия или остров Тамбукту.

Ще ви покажа една снимка (тази по-горе), която е събрала цялата - е, почти - история на моята Марица. 

Това е снимка на отбора, който игра със сборна селекция на Пловдив по случай 100-годишнината на Марица ми​на​лия септември. Да, познахте ги, Христо Стоичков и още двадесетина рожби на този клуб. Сумарно положението с тях е следното:​ виждате футболисти с общо 2927 мача в Първа лига с отбелязани 369 гола. Същите тези момчета със сребро в косите имат в актива си още 801 мача със 123 гола във Втора лига, 39 мача (18 гола) за Шампионска лига, 4 мача за КНК, 26 мача (3 гола) за УЕФА. А, щях да забравя - и за гарнитура и Златна топка и златна обувка за голмайстор на световно първенство.

И това е само една снимка, на нея ги няма още една плеяда хора - Динко Дерменджиев-Чико,  Георги Попов-Тумби, Георги Костадинов Георгиев, Венко Мендизов, Тодор Каменски, инж. Иван Чалъков, Петър Курдов, Асен Николов, Георги Христов, и да ме прощават останалите 738 души, практикували професионален футбол,  които са започнали в Марица. 

След милениума Марица изкара едни от най-трудните си години. Имаше дни, в които не се знаеше дали ще има утре, но устоя като трън (или плевел) в очите на общинарите. И продължава да се бори за  мястото си в родния ни футбол. 

Доскоро беше така - усмивки, целувки, прегръдки, снимки за спомен и еуфория, но само оттатък реката. В най-европейската част на Пловдив (тези, които не разбират израза, да се сетят защо са бягали от часовете по география) - нищо за отбелязване. 

Не мога да не спомена и нещо (б. а. - извинявам се на онези, на които им е банално вече да четат, че царят е гол), но ето пак ви припомням, че край комина на Захарната не са свикнали на подаяния, просто правят нещата със сърце и оцеляват както могат. Не сте се замисляли, но през последните 7-8 години от школата на Марица към Локо и Ботев са тръгнали 87 момчета.

Не знам някой от тях да е предпочел двата клуба заради по-добрите специалисти или перспективите, че ще играе мъжки футбол. Просто базата и на Ботев, и на Локо е по-добра. Лошото е, че само в Марица младите получават достатъчно време в мъжкия отбор. Просто в Марица на децата не им оставят време да се чувстват деца - още на 16-17 години играят мъжки футбол наравно с батковците.

Не смятам да ви разказвам приказката за Пепеляшка, онази от Севера, просто защото

в Кършияка не са свикнали да намират стъклени пантофки и да срещат принцове.

Там всички разчитат на себе си и не гледат в земята, а с взор към хоризонта.

Да вметна, че вече има светлина в тунела - навръх 101-годишнината се обяви конкурс за спортната база край Езиковите гимназии. Чува се и за строеж на нова централна трибуна на Марица.

Хубавите работи стават бавно, но все пак всички ние в Кършияка чакаме вече 101 години. Даже преди 69 години си направихме стадион на едно от бунищата на Пловдив.

Хубаво  е да не се забравя нещо много важно от сегашните футболисти и шефове на Марица - няма значение дали Макс и Мориц от селекцията в Коматево ще спечелят мача с гол в 45-ата секунда.

Няма никакво значение в Първа или Втора лига ще се кефят на играта на Марица. Най-важното е да се знаят цветовете ни - жълто като плодородната Тракия и синьо като тихите води на Марица. 

Е, това е, предците ни го казаха преди 101 години: "Марица будет!".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
СЕЗАМ

СЕЗАМ

20.09.2022 | 14:15

Водата на река Марица може и да пресъхне, но талантите в Столицата на Пловдив - никога !

Отговори
2 0
Дедовия

Дедовия

20.09.2022 | 18:43

Бе река Марица няма да пресъхне. Ама вече 60 години не помня водата й да е била синя. Нейсе.

Отговори
0 0
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

21.09.2022 | 09:53

Предполагам, не обвинявате за това хората от Марица. Апропо, те и тепетата в Пловдив отдавна не са седем...

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?