Следвайте ни

Премиерът отказа акциите на ФК Левски, Сашо Диков ги занесе на "Герена"

viber icon

Циркът с акциите на футболен клуб Левски продължава след като премиерът Бойко Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет, който му беше джиросан от собственика Васил Божков и основния акционер Георги Попов.

Хазартният бос, срещу когото прокуратурата повдигна 11 обвинения, и дясната му ръка в момента са в Дубай.

Документите, с които близо 87% от собствеността на клуба се прехвърля на министър-председателя, бяха донесени от журналиста Сашо Диков в 9 без 10 сутринта пред Министерския съвет, където той се опита да влезе, но без успех.

"Преди малко пред храма "Св. Александър Невски" човек от "Нове АД" ми ги даде и идвам тук. Вчера ми се обади господин Васил Божков от Дубай и ме пита дали имам нещо против да съм в ролята на куриер.

Казах, че след като е така - ние сме патриоти, кой с каквото може да помогне - ще го направя", разясни как се е озовал в ролята на посредник бившият съпруг на Аня Пенчева.

 След като половин час напразно чакане при Диков и журналистите излязоха шефът на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев.

Арнаудова обясни, че Борисов е в среща с две момичета, които искат да отбележат завършването си в двора на училището и не може някой без предварително уговорена среща да влезе при него. Тя определи също цялата акция като унизителна.

Красен Кралев обясни, че премиерът няма как да приеме акции на който и да е клуб, защото това е институционално невъзможно.

От документите, които Сашо Диков трябваше да предаде на премиера, става ясно, че един от шефовете на УС на тотото - Христо Йовов, също за кратко е бил мажоритарен собственик на Левски, което до момента не беше публично известно.

На бившия нападател на "сините"акциите са били прехвърлени от предния собственик Спас Русев, след което самият Йовов ги е джиросал на Васил Божков.

"Това е несериозно отношение към съдбата на един голям клуб. И то не от страна на правителството. Всички много добре знаете, че премиерът не може да притежава акции и това показва целта на тази компания", заяви спортният министър Красен Кралев, който излезе от заседанието на Министерския съвет.

Надявам се акциите да бъдат прехвърлени към привържениците на отбора, заяви Кралев.

Веднага след това Сашо Диков каза, че отива да върне акциите на човека, който му ги е дал сутринта. Той обаче категорично отказа да каже за кого става въпрос.

След това спортният журналист се появи на стадион "Георги Аспарухов", където връчи акциите на изпълнителния директор на Левски Павел Колев.

"Тук съм, защото в 12 часа трябва да изпълня волята на мажоритарния собственик на "Левски". Той си промени решението. Неговата воля е следната - в 9:41 минути той ми написа следното на SMS:

"Сашо, щом Б.Б. не иска, да ги оставим на "Левски" и той да се оправя после, нали е най-големият фен".

За това съм сега тук всичко това да го връча на Павел Колев. Той каза, че ще ги приеме.

Като начинаещо куриерче каквото ми кажат това изпълнявам. Признавам, че в подробности юридически не съм запознат. Това, че ще ги приемат, не променя волята на мажоритарния собственик, който писмено е казал, че новият собственик е Бойко Методиев Борисов. Никога не съм оперирал и не знам как се борави с ценни книжа.

Да, Васил Божков изигра доста, как да го кажа, може би гаден ход. Гаден, в кавички. Това не е политически, а чисто математически и пиарски ход. Сега спасението на Левски зависи директно и конкретно от Бойко Борисов.

Щом Божков смята, че Борисов е виновникът за състоянието на Левски, е нормално да прехвърли топката в неговото поле", впусна се в разсъждения пред репортерите на "Герена" Сашо Диков.

Aкциите вече са в ръцете на изпълнителния директор Павел Колев, а тепърва ще се търси вариант как да се процедира с тях. По Търговския закон те трябва да бъдат взети от лицето, на което са джиросани и чак след това могат да бъдат прехвърляни от него към друг.

Бившият съдружник на Васил Божков и шеф на Efbet Цветомир Найденов реагира по-рано с коментар на намерението акциите да бъдат връчени на премиера.  До тази сутрин се очакваше те да бъдат предадени на баскетболния треньор Константин Папазов-Тити, който да търси нов собственик на клуба.

"ПАК ПОЗНАХ!    Нито Тити, нито феновете на Левски получиха акциите .... Черепа си прави политически акции. Целта му е да дестабилизира страната и да нагнетява напрежението. Не му пука за Левски, това поне ми го е казвал 100 пъти ", написа във Фейсбук Найденов.

По-късно той добави, публикувайки снимка с върволица камили: "Тити, бедни ми приятелю, още преди 20 дни ти казах, че Черепа няма да ти даде никакви акции на Левски, а ще ти даде висящите неща под корема на Първата Камила от снимката....ти ми казваше : Ама , той ми обеща, не може да е такъв лъжец...може, брат ми... може!".

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Коментари (1)

Сашо

13.05.2020 | 20:38

какво означава ДЖИРОСАЛ ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?