Преди 33 години една локва в Габрово лишава Хебър от мечтата

Една локва на стадион "Христо Ботев" в Габрово и в генерален план партийната повеля спират Хебър за първото му историческо участие в "А" РФГ преди 33 години. 

На 29-ти май, 1988 г. Хебър гостува на Янтра(Габрово) в мач от последния 38-ми кръг на тогавашната "Б" РФГ.

Любопитен е фактът, че преди този заключителен за сезона 1987/1988 г. кръг, на теория цели 3 отбора имат шансове за влизане в групата на "майсторите".

Лидерът Черно море(Варна) си е осигурил предсрочно първата позиция, даваща директна виза за "А" група и остава да се определи вторият в крайното подреждане тим. С най-големи шансове за него е Арда(Кърджали), който се нуждае от равен или победа у дома срещу третия до този момент Дунав(Русе).

Хебър пък гостува на осмия Янтра. Мачът за домакините е единствено за престиж. При пазарджиклии, които са 4-ти в подреждането положението е малко по-различно. Ако те победят в Габрово, а Дунав излъже Арда като гост се получава въртележка, при която Хебър ще финишира втори заради по-добрите си показатели при равен брой точки с Дунав.

Екскурзианти

Преди мача в Габрово настройката в Хебър е предваканционна. Никои в Пазарджик не вярва, че Арда може да изпусне у дома питомното срещу Дунав. Освен това на хебърци далеч преди този мач от "най-високо" място им е намекнато много да не се напрягат тази година, тъй като местната власт не е готова за влизане на отбора в "А" РФГ още през сезона 1987/88 г. 

Въпреки това ръководството на Хебър запазва места за нощувка в един от старите габровски хотели, недалеч от местната гара и отборът е събран на режим в града на хумора 24 часа преди мача с Янтра. 

Отпускането при пазарджиклии е толкова голямо, че в нощта преди двубоя повечето от футболистите са на дискотека до късна доба. 

На 29-ти май, 1988 г. сутринта хебърци се събуждат под снежен похлупак. Старопланинският град е побелял от тънка снежна покривка, от която до обяд не остава и помен. Теренът на стадион "Христо Ботев" обаче е силно подгизнал и с множество гьолове. Длъжностните лица обаче решават мача да се изиграе, а и двата отбора нямат нищо против. 

По това време мобилни телефони няма и резултатите от мачовете онлайн се научават единствено и само, в легендарното радио предаване "Спорт и музика" по програма "Хоризонт". 

В 18 часа кръгът в "Б" групата започва, като всички 10 мача се играят по едно и също време.   

Драмата

На срещата Янтра - Хебър в Габрово домакините откриват резултата чрез Ганчев в 33-та минута, но само 60 секунди по-късно гол на Пламен Власев бързо възстановява равенството.

През втората част головете направо валят.  В 52-та минута Димитров прави 2:1, но само 8 минути по-късно Спас Кузев пак възстановява равенството.

В 66-та минута Янтра повежда за трети път в резултата, след като Ибришимов прави 3:2. Драмата за гостите обаче тепърва предстои. В 83-та минута Тодор Игнатов връща отново Хебър в мача с гол за 3:3. Остават последни няколко минути от двубоя, в които мачът се игра буквално атака за атака. При една дяволска контра на Хебър Пламен Власев изкача на огнева позиция, лъже стражът на Янтра и стреля към опразнената врата. Когато гостите почти вдигат ръце за да ликуват топката се спира в една голяма локва пред самата голлиния и миг след това е изчистена от габровски защитник. Така мачът завършва 3:3. 

В Хебър научават какво са изпуснали едва в автобуса по обратния път към Пазарджик, когато в "Спорт и музика" съобщават резултатите от последния 38-ми кръг и крайното класиране. А то е такова, че на втората позиция с 45 точки финишира Дунав(Русе), който има по-добри показатели от третия - Арда(Кърджали) също с 45. Хебър остава четвърти с 44 пункта. По това време победата се оценява с 2 точки, а не с 3, както е сега, но при евентуално 4:3 над Янтра, хебърци са щели да изпреварят Дунав заради предимството си в преките двубой - 1:1(Радко Димитров) в Русе и 1:0(Крум Кантарев-дузпа) в Пазарджик. 

Така или иначе в Пазарджик не правят трагедия от финалната, инфарктна  и злощастна развръзка, защото от Високите порти(някогашния дом на Партията) на сегашния бул. "България" 2 са казали предварително, че това няма да бъде сезонът на Хебър. Той се случва само година по-късно, когато след наказателна акция по терените в Пазарджик и цяла България хебърци подсилени от неповторимия Младен Радков и още 2-3 попълнения реализират най-голямата до този момент мечта на феновете на футбола в Пазарджик - първото и историческо влизане в "А" РФГ.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?