Преди 20 години Димитър Христолов оглави Ботев

Точно преди 20 години на този ден Димитър Христолов стана Ботев и така започна един от най-буреносните периоди в историята на клуба. Канарчетата се намират в много труден период. В два последователни сезона те едва оцеляват след фалита на основния им споноср Агробизнесбанк и краткото управление на фалиралия и намиращият се в момента в гръцки затвор бос Васко Нинов.
Христолов застава начело на група бизнесмени, считани за близки до тогавашният президент на Републиката Петър Стоянов. Първоначално той е само пръв между равни, а безоблачният период в управлението му трае 3 месеца, в които жълто-черните са спасени от изпадане в Б група. През лятото обаче започва война. Първо тя е между хората в управата, а след това феновете са насъскани срещу президента. Държавният глава Стоянов, който до този момент често може да бъде видян с жълто-черно шалче в ложата на стадиона край Бирената, спира да ходи по мачове. Една от причините е, че феновете на изпадналият за сметка на Ботев Локомотив виждат в негово лице причина за нещастието на любимия им тим и дори измислят и пеят обидна песен за него.
Димитър Христолов успява да се справи със съпротивата на хората от управителния съвет и от есента управлява еднолично клуба в продължение на 10 бурни години. През това време канарчетата два пъти изпадат в Б група като особено болезнено е това през 2004 г., когато в един и същи ден градският противник Локомотив става шампион, а те потеглят към втория ешелон.
Жълто-черните фенове така и не могат да простят на Христолов, че той е фен на черно-белите. Започва дълга и продължителна война. За кратко тя спира, когато треньор е Ясен Петров. Пловдивският Джанини с хитър ход успява да убеди привържениците, че най-важната задача е връщане в А група, а тя минава през примирие. Той издейства и вноска от Христолов за подпомагане на фенклуба за пътувания, хореографии и съдебни разноски. В един момент обаче босът спира да плаща и войната е отново на лице. Връх в нея бе окупиране на къщата му в Крумово и изпочупване на прозорците. Няколко пъти градът осъмваше облепен с обидни плакати по адрес на Христолов. Всичко приключи в началото на 2010 г. когато Ботев официално бе фалиран, след като опитът клубът да бъде съживен от псевдо италиански инвеститори претърпя провал. 
Няколко месеца по-късно започна новата ера с помощта на Цветан Василев.

РОДЕНИТЕ НА ТОЗИ ДЕН
1917 г. Ласло Сабо - унгарски шахматист от еврейски произход. Носител на гросмайсторско звание от 1950 г. Шампион е на Унгария девет пъти. Починал през 1998 г.
1943 г. Атанас Тонев - бивш президент на БФ Баскетбол, баща на Иво Тонев
1944 г. Иван Вутов – бивш футболист на Локо (Мз), Миньор (Пк), Берое, Левски и Черноморец. Като треньор е водил Родопа, Нефтохимик, Левски (шампион и носител на купата), Берое, Розова долина, Чирпан, Черноморец, Миньор (Раднево), Странджа-Металург (Средец). Бил е начело на младежкия национален отбор на България, Олимпик (Тунис), Сову клуб дьо Бахам (Камерун), Клуб Сур (Оман) и (СтЗ)
1946 г. Сашо Костов – легендарен играч на Локо (Сф)
1963 г. Костадин Янчев – бивш футболист на ЦСКА, Пирин и Ловеч, както и испанския Лас Палмас. 3 пъти шампион на страната и носител на Купата, полуфиналист на КНК, бивш национал.
1966 г. Олаф Маршал - бивш футболен национла на Германия и ГДР. 
1967 г. Петър Витанов – играл в ЦСКА и Янтра, 3 пъти шампион на страната и носител на Купата, полуфиналист за КНК
1971 г. Хосе Кардосо – бивш футболен национал на Парагвай
1974 г. Йенс Йеремис - бивш германски национал, играл в Байерн (Мюнхен)
1976 г. Алесандро Неста - бивш италиански национал и бивш бранител на Милан и Лацио. Световен шампион за 2006 г.
1977 г. Веселин Великов – играл в Металург, Етър, ЦСКА, Марек и Кавала (Гърция), Родопа, Любимец. Бивш треньор на Любимец, Дунав (Русе) и Царско село. В момента начело на Кариана (Ерден)
1979 г. Франко Бриенца – бивш италиански футболен национал
1979 г. Иван Любичич - бивш хърватски тенисист
1979 г. Христос Пацацоглу – бивш гръцки футболен национал
1979 г. Хидо Тюркоглу – бивш турски баскетболен национал, играл в НБА. Европейски и световен вицешампион
1979 г. Петър Воржишек – бивш чешки футболен национал
1981 г. Коло Туре - бивш котдивоарски национал, играл за Ливърпул, Манчестър Сити, Арсенал и Селтик
1982 г. Брад Джоунс – бивш австралийски футболен национал
1983 г. Ваня Джаферович – бивш хърватски футболист, играл за Берое и Локо (Сф)
1985 г. Благой Наков – футболист на Беласица (Петрич), играл за Банско, Беласица, Вихрен, Монтана, Пирин (Блгр) и Септември (София)
1987 г. Михал Швец – чешки национал, играч на Бохемианс (Прага)
1987 г. Роман Ерьоменко - футболен национал на Финландия, играч на Ростов
1987 г. Милош Теодосич – сръбски баскетболист на Лос Анджелис Клипърс от НБА
1988 г. Макс Крузе - германски футболен национал, играч на Вердер
1989 г. Ханес Айгнер – германски състезател по кану слалом, бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012. Трикратен световен шампион
1991 г. Александър Кокорин - руски футболен национал, нападател на Зенит
1992 г. Милош Йоич – сръбски футболен национал, играч на Истанбул Башакшехир
1995 г. Ектор Белерин - испански футболен национал, играч на Арсенал
1996 г. Барбара Хаас - австрийска тенисистка
1996 г. Мики Орачев - юноша на Левски, в момента играч на германския Холцвикедер
1997 г. Рита Мейлутите - литовска плувкиня, олимпийска шампионка от Лондон 2012 на 100 м бруст. Има един златен и два сребърни медали от световни първенства

СЪБИТИЯТА НА 19 МАРТ
1872 г. Уондърърс ФК печели първото издание на най-старата клубна надпревара в Света - ФА Къп. Уондърърс побеждават с 1:0 Роял Енджиниърс на стадион “Дъ Овал” в Лондон.
1934 г. България – Югославия 1:2 контрола (Л. Ангелов)
1980 г. Локо (Сф) – Щутгарт 0:1, Купа на УЕФА, четвъртфинал
1990 г. В Отава (Канада) започва първият световен шампионат по хокей за жени. Златният медал е взет от Канада, сребърният - от САЩ, и бронзовият - от Финландия. На 4-о място се класира Швеция, следват Швейцария, Норвегия, Германия и Япония.
1999 г. Димитър Христолов е избран за президент на Ботев. Преди десетина години управлението му доведе до изваждането на отбора от първенството и пращането във "В" група. Впоследствие тимът се възроди и в момента отново е част от елита.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?