64

Позабравеният футбол: Кучета, бира и море от опияняваща свобода

Месец преди лелеяното откриване на Колежа ще ви направя един тур до екзотични футболни дестинации, за да се убедите, че футболът е преди всичко страст и кеф, а не железа, бетони и козирки. Предлагам ви да се полюбуваме на лудата природа на Фарьорските острови, да разгледаме 100-годишен стадион в Мехелен и да пеем песни в предградията на Манчестър.

Мехелен, Белгия

Надписът на гърба на фена казва всичко: "Гордостта на Мехелен"

Да се полюбуваме на красотата на европейските нисши футболни ешелони - белгийския град Мехелен, провинция Антверпен.

Koninklijke Racing Club Mechelen е основан през юли 1904 г. и е регистриран в Кралската белгийска футболна асоциация две години по-късно на 22 юни 1906 г. под номер № 24.

Разцветът на клуба идва през 1951-1954 г., когато достига второ място в Първа лига и достига до финала за Купата на Белгия.

Сега той играе в четвърта белгийска дивизия. Противниците се приемат на старинния "Oscar Vankesbeeckstadion".

Построен е през 1923 г. и е кръстен на бившия президент на клуба Оскар ван Кейсбек, фламандски либерален политик. На входа дори има графит с образа на този колоритен чичко.

Сегашният капацитет на стадиона е 6123. В допълнение към всичко, има приятен бар с местна бира и забавления, че и дартс.

Джонстън, Шотландия

През 1963 г. всички 13 000 жители на Джонстън са на стадиона да празнуват титлата при юношите

Джонстън Бърг е шотландски футболен клуб, базиран в 15-хилядния град Джонстън, Ренфрюшир, и играещ в Лигата на Западна Шотландия, Първа дивизия (7D).

От основаването си през 1956 г. Burg е базиран в Keeney Park (на името на строителя, който дарява земята, върху която е построен стадионът).

Рекордната посещаемост е регистрирана през сезон 1963/1964, когато момчетата побеждават Greenock FC във финала на Шотландската купа за юноши. За това историческо събитие се събра почти целият град - 13 хил. души.

Сезон 1967/1968 е най-успешният сезон на Джонстън Бърг, който печели Шотландската юношеска купа за втори път, побеждавайки Гленротс с 2:1.

Отборът също спечели шампионата на Централната лига и Evening Times Trophy през този сезон. В момента на мачовете на Джонстън Бърг домакинската подкрепа е около 100-150 души, въпреки че този брой има тенденция да се увеличава значително, когато отборът се справя добре. Местните ултраси са предимно млади момчета, които играят или са работили някога в клубната академия.

Чорлтън-кам-Харди, Англия

Запознайте се с футболния клуб West Didsbury&Chorlton Association, полупрофесионален клуб, базиран в Chorlton Cam Hardy, предградие на Манчестър, Англия.

В момента те са членове на Висшата дивизия на North West County League, деветото ниво на английския футбол, и играят на "Brookburn Road". 

Рекордът за посещаемост на клуба беше поставен през сезон 2021/2022, когато момчетата се завърнаха във Висшата дивизия. Как пичовете вдигнаха шампионския трофей след последния домакински мач срещу Alsager Town, видяха 1200 зрители - без нито един непродаден билет.

Откъде идва толкова дълго и неразбираемо име? Клубът първоначално е основан през 1908 г. и се е наричал Крайст Чърч.

През 1920 г. те решават да променят името на West Didsbury и след като се преместват на сегашния си стадион "Brookburn Road" в Chorlton през 1997 г., Chorlton е добавен впоследствие.

Клубен псевдоним "West" (Запад).

Феновете на West - Хумор, песни и Кромбахер

Уестърн феновете са известни със своите въображаеми и хумористични песни, като често пеят песни за хумус, лебеди, вегетарианство, картофени вафли Bird's Eye и любовта си към Krombacher.

Ето пример за едно тананикане:

„West, West, където и да си,

Ядем хумус и целина

Ние не ядем месо

Ние обичаме броколи, ние сме Chorlton & West Didsbury."

И Ман Юн да дойдат на стадиона - надписът "Refugees welcome" (Бежанци добре дошли) казва всичко, което мислят за тях в Чорлтън

Мисля, че много футболисти си мечтаят поне веднъж след отбелязан гол да се втурнат покрай трибуните така и да поздравят всички фенове с кенчета в ръка покрай оградата.

Фуглафьордур, Фарьорски острови

Трудно ще прочетете без запъване името на село Фуглафьордур, но и там играят футбол

Ако отворите карта на Европа на телефона си и увеличите разстоянието между Исландия, Норвегия и Обединеното кралство, и задържите за по-дълго, след известно време на екрана ще се появят Фарьорските острови.

Абсолютно магическо място. Природата тук е сурова, но просто невероятна - фиорди, ливади, обрасли с ниска трева, студено море... Тук няма нито едно дърво, а покривите на много къщи са покрити с трева.

Архипелагът включва 18 острова с вулканичен произход и на един от тях - Естурой, се намира село Фуглафьордур.

Селото е разположено до залива и заема околните стръмни хълмове. Планините, разположени около залива, достигат височина от 600-700 метра над морското равнище.

Местният клуб със същото име играе във Висшата лига на Фарьорските острови. IF Fuglafjordur е основан на 25 март 1946 г. и играе домакински мачове на стадион "Fletugerdi", който може да побере 3000 зрители. Основното постижение на клуба е победата в националния шампионат през 1979 г.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?