Помните ли Александър Тасев - убит на днешния ден преди 13 г.

На днешния ден преди 13 години Локомотив Пловдив отново е разпънат на кръст. Неизвестен и до днес килър застрелва президента на черно-белите Александър Тасев, докато неподозиращ нищо и без охрана той чете спортен вестник в мерцедеса си в столичния квартал Бояна.
Тасев бе начело на клубасамо 13 месеца, но с името му се свързва един от най-симпатичните отбори на клуба. Дипломираният математик от СУ Климент Охридски се появи на Лаута през април 2006 г. - 8 месеца след убийството на Георги Илиев и завари един опустошен клуб, в който половин година не беше влязла и стотинка. Това бе супер труден период за железничарите, тъй като нямаха президент и спонсор, а заплати не бяха плащани от ноември. Никой на стадиона не знаеше какво ще се случи в близко и далечно бъдеще. Покойният треньор Аян Садъков само с харизмата си успяваше да удържи положението, за да не се разбягат играчите.

Точно в най-тежкият момент на Лаута заедно с тогавашният изпълнителен директор Емил Наков се появи един достолепен мъж, който повече с умения, диалог и умни ходове, отколкото с пари, успя да тушира напрежението. Локо разполагаше с най-младият и перспективен състав, воден от шампионите Красимир Димитров, Велко Христев и Роберт Петров, а на вратата бе отказалият да напусне въпреки многото оферти Стоян Колев. До тях буквално с дни израстваха Христо Златински, Йордан Милиев, Мартин Сечков, Зоран Златковски и Влади Златинов под вещото ръководство на Садъков и помощниците му Любомир Шейтанов и Иван Маринов (Маслара).

През лятото бе привлечен бразилският магьосник Даксон и сънародникът му Алекс. Сашо Тасев успя да убеди световният гигант Алианц да сложи логото си на фланелките. Толкова голяма публична компания никога до онзи момент не се бе ангажирала с реклама в българския футбол.

Най-голямото нещо, което Тасев направи обаче бе да обедини черно-бялата общност. По негово време стартира фенската инициатива Черно-бяла Коледа, а годишнината от създаването на клуба бе чествано в Драматичния театър, с което се демонстрира изконната връзка на локомотивската връзка с пловдивската култура.

На Лаута нямаше интриги и разделения, а трибуните се пълнеха до краен предел при победите над ЦСКА, в дербито с Ботев и над Левски. Локо достигна до полуфинал за Купата на България и несъмнено го чакаше светло бъдеще. До 14 май 2007 г, когато неразкрит и досега наемен убиец простреля Александър Тасев в столицата.

В сърцата на феновете обаче той ще остане като човек, който прие с всеотдайност черно-бялата идея и й се отдаде до последния си миг. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Николай Попов - Мартеничката

Николай Попов - Мартеничката

17.06.2022 | 17:25

Все мафиоти, какво очаквате...

Отговори
0 0
все мутри, лоши, хубави...

все мутри, лоши, хубави...

14.05.2020 | 23:50

ем хубаво, ама отиде при другите мутри

Отговори
2 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?