Поглед към големите футболни битки на Пловдив през годините

Пловдив отново ще приеме голяма футболна битка, след като жребият в понеделник отреди Локомотив да посрещне Тотнъм Хотспърс във втория предварителен кръг от Лига Европа. Преди година черно-белите домакинстваха на Страсбург, но френският тим е далеч от класата и харизмата на гранда от Северен Лондон.  

Вальо Вълчев и Сашо Радев атакуват вратата на Оксер

Преди това близо 20 години градът под тепетата не бе посрещал голям международен футболен мач. Локо и Ботев минаха през тежки периоди в своето развитие, а когато успяха да се изправят, се оказа, че Пловдив няма лицензиран стадион за двубои под егидата на УЕФА. Това наложи железничарите и канарчетата да домакинстват в София, Бургас, че даже и Ловеч. 

В първата петилетка след 10 ноември 1989 г. Локомотив и Ботев дръпват нагоре. Двата пловдивски гранда са апетитни за самореклама на новоизлюпените богаташи. Железничарите са поети от оръжения търговец Николай Гигов, който развива бизнес с пловдивския клон на БДЖ. Спонсор, а и началник на канарчетата става бившият шофьор в италианското посолство Паоло Динучи, занимаващ се с търговия с цигари. Впоследствие Динучи влиза в затвора заради неплатени акцизи и данъци. Преди това обаче той буквално позлатява играчите. В жълто-черната общност още се говори, че за рожден ден той подарявал празен чек на празнуващия, който сам трябвало да попълни желаната от него сума.

През късната пролет на 1992 г. Локо и Ботев се класират за участие в турнира за Купата на УЕФА. Жребият обаче никак не е благосклонен към пловдивчани. Черно-белите се падат с Оксер с петима френски национали, а канарчетата трябва да се изправят срещу турския гранд Фенербахче. 

И двете евроавантюри започват с надежди, но приключват с крах. За Локо остава утехата, че направиха 2:2 на Градския стадион срещу отбора на митичния Ги Ру, в който бяха Паскал Ваируа, Кристоф Кокар, Лилиан Ласланд и Корантен Мартен. Във Франция обаче железничарите катастрофираха с 1:7, за което привържениците им дълго време бяха обект на присмех.

Жълто-черните се върнаха с надежди след 1:3 в Истанбул. На Голямата къща обаче Фенерите спокойно удържаха 2:2 и продължиха напред.

На следващата година двата пловдивски отбора тръгнаха с още по-голяма кошница за Европа след солидна селекция. На Лаута за треньор бе назначен гениалният комбинатор Иван Вуцов, който доведе рояк сърби. Ботев пък бе минал под шапката на фалиралата впоследствие Агробизнесбанк и с мощната финансова подкрепа отмъкна от градския съперник Коце Видолов, Румен Димитров и вратаря Васил Василев. Край Бирената акостираха още звездата на Левски Велко Йотов плюс голмайсторите Владо Стоянов и Веско Петков.

Черно-белите бяха попарени още в началото, като на жребия им се падна третият най-скъп отбор в свето по онова време - Лацио с Пиерлуиджи Казираги, Арон Винтер, Джузепе Синьори, националния вратар на Италия Лука Маркеджати и Роберто ди Матео, който впоследствие изведе Челси до спечелване на Шампионската лига. След загуба с 0:2 на Стадио Олимпико черно-белите кротко паднаха със същия резултат и на Голямата къща, а реваншът бе просто мач за трупане на опит за бъдещата голяма звезда Георги Иванов (Гонзо), който тогава току-що бе навършил 17 години. С това завърши и евроодисеята за Локо през миналия век.

Ботев обаче имаше още две участия в турнирите на Стария континент. През 1993 г. жълто-черните се изправят срещу Олимпиакос. Пред пълните трибуни на Голямата къща канарчетата губят с 2:3. На реванша в Пирея гръцкият гранд буквално помита Ботев с 5:1. Неприятностите обаче продължават и отборът е изхвърлен от евротурнирите за опит за подкуп на делегата Мариано Делогу. 

След изтърпяното наказание канарчетата елиминират през есента на 1995 г. Динамо Тбилиси с две победи по 1:0. След това обаче идва Севиля. Без много да се напъват, испанците бият с 2:0 на Санчес Писхуан, а за жълто-черните остава утешителното 1:1 на реванша край Бирената.

Легендарният Ги Ру трепери срещу Садъков и Видолов

Аян докара много главоболия на Ги Ру

Един от най-големите френски треньори за всички времена - Ги Ру, преживя доста тежки моменти срещу колегата си Атанас Драмов, който води Локомотив Пловдив в мача за Купата на УЕФА на 15 септември 1992 година. Съставът на легендарния Ру е истинско съзвездие, в което блестят титулярните крила на петлите Паскал Ваируа и Кристоф Кокар. Атаката водят Жерар Батикл и Корантен Мартен, които също са национали на родината си. Централен защитник е холандският национал Франк Верлаат.  

Гостите започват с по-голямо самочувствие и логично повеждат още в 4-ата минута с гол на Батикл. Постепенно черно-белите се окопитват и Аян Садъков от дузпа изравнява в 32-ата минута. Брилянтна комбинация в 32-ата минута между Садъков и Костадин Видолов води до пълен обрат в 57-ата минута. Феновете на Голямата къща са в екстаз, а вратарят на Оксер Бруно Мартини вади луд късмет при няколкото чисти положения. 

При една от редките контри Кокар успява да вкара изравнителен гол. Неопитният в Европа тим на Локо инкасира разгром с 1:7 на реванша.

Третият най-скъп тим дойде на Голямата къща

Покойният Краси Костов не даде на Винтер да мръдне на Голямата къща

Третият най-скъп отбор в света от началото на 90-те години на миналия век потрепери доста на стадион Пловдив срещу Локомотим в мач - реванш от турнира за Купата на УЕФА. Президентът на Лацио Серджо Краньоти хвърля луди пари, за да събере в един отбор националния вратар на Италия Лука Маркеджани, Пиерлуиджи Казираги, който е избран за най-добър нападател през същата тази 1993 г., брилянтния халф на Холандия Арон Винтер, Роберто ди Матео. Римляните печелят първия двубой на Олимпико с 2:0 не без помощта на полския рефер Михай Листкевич, който гони най-добрия в редиците на гостите Диян Петков. 

Черно-белите не губят надежди за реванша, въпреки че са без Петков и треньора си Иван Вуцов. Великият комбинатор е наказан за провинение като национален селекционер, тъй като две години по-рано е наплюл рефера на мача с Шотландия. На пейката вместо него са асистентите му Гочо Василев и Войн Войнов. На другата скамейка пък е митичният вратар на Италия Дино Дзоф. Дзоф отлично помни Гочо от мачовете между Локо и Ювентус от 60-те години на миналия век и вечерта преди двубоя го кани на питие в бар "Каменица.

На 29 септември 20 хиляди на Голямата къща приветстват двата отбора. Вуцов залага в нападение на току-що навършилия 17 години Георги Иванов (Гонзо) и Георги Димитров (Каубоя). Гонзо и Каубоя правят фурор в началните минути и по чудо на вкарват. Лука Лузарди обаче охлажда страстите с гол в 22-ата минута и на практика решава изхода. В 66-ата минута защитникът Краверо оформя крайния резултат.

Севиля се измъкна по терлици от Колежа

Шесткратният победител в турнира Лига Европа (приемник на Купата на УЕФА) Севиля се разминава по чудо със загуба при гостуването си на Ботев през септември 1995 г. В предварителния кръг канарчетата са елиминирали Динамо Тбилиси с две победи от по 1:0. На 1/32-финалите обаче им се пада испанският гранд.

На Естадио Санчес Писхуан жълто-черните се държат достойно, но губят с 0:2. Реваншът в Пловдив е съпътстван от бойкот на феновете срещу бездушната игра на звездите Наско Сираков, Боби Михайлов и пренебрегването на собствените юноши. Стадионът край Бирената е полупразен, но въпреки това възпитаниците на Атанас Драмов стигат до престижно 1:1. Те дори се разминават с победата, тъй като в последната минута култовият рефер Пиерлуиджи Колина им дава дузпа. Вратарят Унсуе обаче хваща удара от бялата точка на Костадин Видолов. Преди това Мончу открива за гостите, а Румен Иванов (Коча) изравнява.

„Домакините ни надиграха през първото полувреме”, признава топнападателят на Севиля Давор Шукер след мача. 

Опит за подкуп изхвърля канарите

Най-големият резил на българския футбол в европейските клубни турнири не е свързан със загуба, а с опит за подкуп. През есента на 1993 г. Ботев приема Олимпиакос за Купата на УЕФА. Гръцкият гранд удря канарчетата с 3:2 пред препълнените трибуни на Голямата къща. Реферът Иржи Улрих гони нападателя Георги Донков, който го наплюва.  
Ръководството на Ботев решава да издейства по-малко наказание на Донков и влиза в контакт със съдийския наблюдател Мариано Делогу. Италианецът е ухажван по известните в целия футболен свят методи. Делогу обаче се възмущава от предложените му подаръци и пише доклад до УЕФА. В резултат на това Ботев е изхвърлен за година от европейските клубни турнири и отнася солена глоба. 

Бургас и Ловеч стават втори дом на жълто-черните и железничарите

Ботев преживя много радости край морето

През 1995 година митичния стадион Пловдив е затворен за всякакъв вид официални мероприятия.

Забраната за мачове на Голямата къща съвпада с тежък период за Локомотив и канарчетата, които дори не мечтаят за Европа. Първи се изправят черно-белите, които печелят шампионската титла през 2004 г. УЕФА обаче вече е издала железни правила за лицензиране на стадионите за мачове под нейната егида. Ръководството на железничарите заявява Бургас за домакинството срещу Брюж в Шампионската лига. Над 5000 пловдивчани се стичат край морето на 2 август, но белгийският гранд буквално разпилява тима на Едуард Ераносян с 4:0.

Година по-късно вече в турнира за Купата на УЕФА Локо преживява един от най-радостните си моменти. С гол на Методи Стойнев е елиминиран ОФК Белград, в чиито редици са бъдещите звезди на Челси Бранислав Иванович и Слободан Райкович, а веднага след мача на 25 август на Манчестър Юнайтед е продаден Тошич. Победата с 1:0 обаче се оказва пирова за пловдивския тим, тъй като 20 минути след последния сигнал на турския рефер Папила Джем в Слънчев бряг е застрелян президентът им Георги Илиев. В следващия кръг Локо приема Болтън и след 1:2 на Рийбок стейдиъм следва епична битка на Лазур. 10 хиляди пристигат от Пловдив, за да подкрепят любимците си. До 81-ата минута железничарите водят с уникален гол на Георги Илиев. Малшанс и автогол на Тунчев обаче потопяват черно-бялата общност и слагат край на мечтите.

През 2012 г. Локо домакинства на Витес в Ловеч и мачът завършва 4:4.

Ботев също избира Бургас за европейското си завръщане. Лятото на 2013 г. е пълно с морска футболна романтика за канарчетата. На стадион Лазур буквално е пометен Астана в 5:0, а след това и Зрински Мостар с 2:0. Жълто-черните удържат 0:0 с някогашния немски гранд Щутгарт и само липсата на шанс им попречва да го елиминират след 0:0 на реванша.

През лятото на 2014 г. обаче няма радост за канарчетата край морето. След елиминирането на аутсайдер от Сан Маринов жълто-черните едва бият втородивизионния австрийски Санкт Пьолтен с 2:1. На реванша полуаматьорският тим разпилява Ботев с 2:0 и слага край на мечтите за груповата фаза.

През лятото на 2017 г. стадион Лазур отново е жълто-черен. Ботев елиминира Партизани (Тирана) след 1:0 в Албания и 3:1 в Бургас. В следващия кръг канарчетата разгромяват силния Бейтар Йерусалим с 4:0. Малко недостига на водения от Николай Киров тим да победи португалския Маритимо у дома, с което засега свършва морската одисея на Ботев.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Безпристрастен

Безпристрастен

08.09.2020 | 09:52

Нормално е футболен запалянко да е пристрастен,но когато го прави спортен журналист е много жалко.Абсолютно падение!Дончо,ти си болен мозък!Оставям настрани десетките фактологични грешки ,нямам излишно време да ги поправям.Ще засегна една болна тема за джуджетата мегаломани-публиката.Дончо Донев се приравнява до форумните драскачи/може и там да се изявява анонимно/с поредните лъжи за десетки хиляди фенове на "Локото"щурмуващи стадионите...Най-фрапиращия случай е лъжата,че "Локото"играло с "Лацио"в Пловдив пред 20 000 зрители...Истината е ,че е имало точно 6 000 /шест хиляди/и това много лесно може да се провери и докаже!На другия полюс е "информацията"за мачовете на "Ботев".Стадион "Христо Ботев"пустеел срещу "Севиля" поради бойкот а на мача е имало 10 000/десет хиляди/зрители.Какво да кажем за премълчаването на посещаемостта срещу "Фенербахче"-повече от 25 000 зрители и най-вече рекорда през 90-години и последно посетен мач от толкова фенове -срещу "Олимпиакос:- 45 000 /четиридесет и пет хиляди/зрители!!!Дончо,може да повтаряш лъжи в статиите и по форумите многократно но те никога няма да станат ИСТИНА!!!

Отговори
2 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?