По-добри ли сме пет години след бомбардираното дерби?

Пловдивският футболен Великден преди пет години. Това бе положението и година по-късно. Ето текста ни от тогава. Сами преценете променило ли се е нещо в Локо и Ботев.

Великден 2015! Страхотен повод да си спомним, че тогава си обещахме на този християнски празник да сме по-добри. Станахме ли обаче, носим ли добро в сърцето си и грижим ли се за близките си? Ако говорим за пловдивската футболна гордост Локомотив и Ботев - определено не! Двата отбора затъват все повече в посредствеността и ежедневните грижи  за насъщния, досущ като всички хора в страната ни.

Точно преди година (б. а. 2015) навръх Великден се случи нещо нечувано и невиждано в историята на спорта в града ни - феновете на Локомотив прекъснаха пловдивското дерби в знак на протест срещу начина, по който тогавашният собственик Константин Динев ръководи отбора.

Спомняте ли си какво се случи тогава, 19 април 2014 година? За тези, които не се сещат на прима виста, ще нахвърлям щрихите на този неориентиран и рисков бунт. 

Пловдивското дерби между Локомотив и Ботев на "Лаута" бе прекратено по скандален начин, след като феновете на домакините буквално засипаха и взривиха терена с най-различна пиротехника!

Ултрасите на Локо още в 5-ата минута започнаха истинска канонада от бомбички, факли, димки и ракети към игралното поле, което уплаши сериозно играчите на двата отбора, които можеха да пострадат сериозно. След взривове, гърмежи и димна завеса мачът бе подновен.

40 минута! Мачът отново е временно спрян. Бомбичка, хвърлена от феновете на Локомотив падна до Сърджан Лукин (б.а. спомняте си имаше и такъв индивид в Ботев, нали), а той се строполи на терена.

Главният съдия Георги Кабаков взе решение да прибере двата отбора в тунела, а по-късно съвместно с делегата на БФС Любе Спасов и съдийския наблюдател, той официално прекрати пловдивското дерби между Локомотив и Ботев. Повод за недоволството на агитката на Локомотив е управлението на Константин Динев. Скандалът между двете страни назрява от известно време, като имаше прекратена тренировка, странен разговор и ултиматуми към футболистите. 

Това е - 40 минути срам от най-чакания мач в Пловдив.

Година по-късно положението не е по-розово. Публиката на Локомотив е разделена, пари в касата няма, а играчите за последните пет мача успяха да вкарат само един гол срещу инкасирани 13. Локомотив е дерайлирал отдавна, но все още мърда напук на всичко и всички. Днес пари в касата няма, а утре? Никой не знае. Ако залитнем като Григор Димитров по будизма, няма начин да не се сетим за мъдростта на Далай Лама: Има само два дни в годината, в които нищо не може да бъде направено. Единият се нарича „вчера”, другият „утре”. Затова днес е правилният ден да обичаш, вярваш, действаш и да живееш.

Днес е времето, в което феновете на Локомотив да запазят яйцата си здрави, защото още в понеделник ще им трябват. Локомотив играе скрит финал за оцеляване в А група с Марек. Не че нещо фатално би се случило, ако мачът бъде загубен, но има и нещо, което се нарича гордост. А феновете на черно-белите винаги са били горди с произхода си, с играчите от школата им. Днес е правилният ден да вярваме, да живеем с надеждата, че и утре Локомотив ще го има. И ще го има не заради тези, които се сърдят на сегашната управа. Не заради тези, които преди година решиха да извършат най-голямата глупост в историята на черно-белия клуб и бомбандираха терена и играчите в пловдивското дерби, за да го прекъснат. Локомотив ще го има заради хора като моя колега Дончо Донев и много мои приятели, които без значение къде играе клубът, са на трибуните, за да се наслаждават на това да са локомотивци, да са едно цяло с идеята Локомотив.

Година след онзи бунтовническия Великден на "Лаута" Коко Динев го няма. Локомотив Пловдив губи мачове по отчайващ начин напоследък. Но нека бъдем по-добри, поне на този празник. Нека вярваме, че съмненията за нерегламентиран изход на мачовете са камък, хвърлен в грешния двор. Че този на Локомотив е чист като сълза, просто футболистите толкова си могат. Това, което направиха през есента, беше нещо невероятно и неочаквано. Христо Колев успя да направи чудо и да накара черно-белите фенове отново да си спомнят за времето, в което на "Лаута" миришеше на футбол, въпреки че и тогава парите бяха кът в сравнение с другите отбори.

На Великден е точният момент да си спомним хубавите неща в Локомотив, да споменем и заслужилите хора. Ясно е, че само чешит като Христо Колев може да изтърпи случващото се около отбора му. Да свалим шапка на Христо, всъщност на всеки Христо, свързан с историята на Локомотив, а те са много. 

С толкова Христовци в историята си Локомотив Пловдив няма начин да не възкръсне от руините. И с трибуната "Марешки", и без нея, черно-бялата идея ще е жива. Една година по-късно Локомотив отново е на изходна позиция. Опитите да се намери стабилен собственик удрят на камък, феновете обаче ги няма, няма го и Коко Динев на трибуните. Скоро обаче и двете липси май май ще бъдат поправени.

Градската мълва упорито лансира Коко Динов отново на Локомотив. Не знам кай крив, кой право, но едно е ясно - освен мъжът на красавиците от родния ни поп-фолк, друг вариант и мераклия за Локомотив няма. А за феновете и връщането им. Точно сега, точно този Великден е моментът всеки с черно-бели пристрастия да реши къде му е мястото.

В понеделник Локомотив се нуждае от феновете си. Мачът с Марек е кръстопътят, който ще покаже по кой път ще поеме тимът от "Лаута". Затова нека феновете на Локо запазят яйцата си, всички които имат здрави топки в понеделник трябва да посетят мача с Марек. За да разберат на коя страна са - на тази на Локомотив или просто да си стоят вкъщи пред телевизорите и да хейтърстват (б.а. имаме и хубава българска дума - злобеят) под текстовете за Локомотив.

Година след прекъснатия футболен Великден на Пловдив и в Ботев положението не е по-розово. Пари за заплати няма, стадион - също. Цели 13 футболисти, включени в групата за мача с Локо на 19 април, също ги няма в жълто-черния стан. Няма го и парвенюто Станимир Стоилов, но пък Ботев го има, при това по-жив от всякога.

Напук на мизерията и ширещите се мнения за апокалипсис смятам, че кризата в Ботев идва точно навреме. Точно сега е моментът в първия състав да навлязат младите момчета от школата. Да се види какви са ги свършили Николай Киров и екипът му. Преди години така Ботев възкръсна след смяната на поколенията. Чико си тръгна, но влязоха поколенията на Зехтински, Костадинов, Димитър Младенов, Марин Бакалов, Атанас Пашев, Антим Пехливанов, Благоя Блангев, Георги Георгиев, Славчо Хорозов и още много футболисти, много по-добри от всичкия нафукан внос напоследък в Пловдив.

Ботев ще продължи напред заради школата, заради момчетата, които са най-добрите в региона. Няма шаващ що годе младок, който да не бе привлечен в Коматево през последните три години. Сега е време Пепо Пенчев да налага младите. Е, и той да разбере най-сетне, че освен сина му, в Пловдив има и по-добри футболисти, пък били те не за национален юношески отбор, а за Ботев.

Великден е още един повод да се замислим за това какви сме ние всъщност, носим ли добро в сърцето си и грижим ли се за близките си. Ако не можем да сме добри винаги, то поне да бъдем добри днес. Точно сега и Локомотив и Ботев и Марица и Спартак са нашите тръпки. Нека носим малко доброто в сърцата си за любимия отбор. Без значение кой измежду четирите е. Христос воскресе! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?