64

Пламен Райчев: Колежът ще бъде завършен. Важно е как ще се стопанисва

Г-н Райчев,  феновете на Ботев отново настояват за среща с администрацията и строителя на Колежа и готвят  протести заради забавянето на обекта. Какво реално се случва със стадион "Христо Ботев"? 

- Знаете, че когато обявихме обществената поръчка за строителството на стадиона, бяха подсигурени само 25 милиона с ДДС от държавата. Пазарното проучване обаче показа, че за завършването на обекта ще са необходими много повече средства. Така ние като администрация изпаднахме в доста сложен казус. Трябваше да изберем как да действаме. С разговорите, които провеждахме с колегите от Общината и с кмета, решихме да обявим поръчката в цялост и да търсим варианти как да се изпълни целият проект. Поръчката след остойностяване и извършаване на пазарно проучване излез с приблизителна стойност 54 милиона лева. И ние я обявихме така. Участваха няколко фирми, спечелилата даде оферта за довършването на стойност близо 53 милиона лева. В поръчката за наша застраховка казахме, че с тези пари бъдещият строител трябва да построи стадиона в такова степен на завършеност, че да могат да се играят мачове в Първа лига. Строителят трябваше за 2-3 месеца да изготви финансовия план за това какво ще направи с тези налични средства. Това всички го знаят.

И все пак битува мнение, че нещата се бавят.

- Няма как да е другояче. Не забравяйте, че преживяхме ковид криза, след това започна инфлацията и конфликтът в Украйна. Има неочаквани неща, които трябваше да се решават на момента. Не говоря за допълнителните финансирания, които впоследствие Общинският съвет осигури. Когато коментираме един проект в цялост, а имаме частично финансиране, е много трудно да направим така, че проектът да бъде изпълнен. Трудността при строително-монтажните дейности (СМР) е, че дори и да остане нещо за довършване, общите части, ВиК, отопление, вентилация и електроинсталации трябва да се изградят в цялост. Остана да се довършват само помещенията за магазини и ресторанти. 

Вие не виждате ли проблем за забавяне на строителството от фирмата изпълнител?

- Много сложна беше дейността и на строителя, и на проектанта, който непрекъснато трябваше да доработва проекта, за да може да се включим в тези 25 милиона.   

Всички сме наясно, че едно нещо, което струва 50 милиона, няма как да се направи за 25.

Трябва да се отбележи един факт, който напоследък доста се изпуска. Когато ние започнахме проекта, той беше спрян на Акт 10. Ние започнахме да го достояваме реално. Проектът, който е входиран и на който е издадено строително разрешение от Общината, бе на идейна фаза.

Поставени бяха май изисквания за покриване на стандарт за провеждане на мачове от нашата Първа лига.

- В рамките на тези 25 милиона изпълнителят даде един строителен  план, в който обяви, че ще завърши сектор А и сектор В с козирка, за да може да се играят мачовете. Така се покриват изискванията за мачове от вътрешното първенство на стадиони с козирка за поне 1600 места. Както и да може да се монтира осветлението. Феновете обаче реагираха остро поискаха и металната конструкция, и покритие, и козирка, но за това средства нямаше. Преценихме, че можем да дадем предложение към Общински съвет за гласуване на двата клуба по 12 милиона лева.

Как стои въпросът с тези пари към днешна дата?

- В момента има процедура за избор на банка. Всички трябва да знаят, че към настоящия момент нямаме осигурени въпросните 12 милиона лева, за да се разпореждаме с тях. Поне докато не мине процедурата, въпреки че е гласувано от Общинския съвет, и бъде избрана финансираща банка.

А тези пари ще бъдат ли достатъчни за покриването на трибуните?

- Няма как в настоящия момент да го кажем. До седмица-две можем да сме наясно. Едва завчера (вторник) беше входирано в Общината цялото изменение на проекта с всичките му части. Дали сме време на строителя - около две седмица, за да остойности този проект и да вкара при нас анализни цени. Очакваме той да обяви точно какво може да завърши с осигурените пари и това да бъде фиксирано. През това време и ние като администрация си имаме процедури по Закона за устройство на територията. Изменението ще е по 154 от ЗУТ, то става със заповед на главния архитект на Общината. Тази заповед има срок за влизане в сила - 14-дневен. Това са административни неща, които отнемат време. Добрата новина е, че монтирането на металната конструкция ще започне през ноември. 

Знае се, че има доста изменения от първоначалния проект. Това ще промени ли шансовете да се получи коефициент 4 за мачове от УЕФА?

- Да, настъпиха изменения, тъй като някои норми за проектиране са се променили от 2014 година насам. Освен това тогава е издадено разрешението за строеж на идейна фаза. Ние адаптираме с измененията всичките належащи неща, за да може стадионът да е в норми в момента на пускането му и според текущото законодателство. Още в началото на другата седмица тези проекти, които имаме, ще бъдат съгласувани с БФС, за да разберем дали не пречат за получаване на коефициент 4 от УЕФА. 

В крайна сметка, кога реално може да се очакват мачове на Колежа?

- Нашето желание, както и на феновете - да имаме стадион по стандартите на БФС и УЕФА. На всички ни е ясно обаче, че това струва пари, при това много пари. Тези пари са от българския данъкоплатец и от  гражданите на Пловдив. Припомням, че важни за града ни не са само футболните стадиони. Има много други спортове, които се нуждаят от нова база и финансиране. Отделно, имаме и доста амбициозна инвестиционна програма за града, която сме си поставили за цел в мандата да я свършим - това са инфраструктурни  проекти, детски градини. Не мога да не отбележа и факта, че се нуждаем поне от 4 детски градини, за да задоволим нуждите на града ни. Казвам това, за да подчертая, че стадионите са важни, но не са най-важното нещо в Пловдив към настоящия момент. В този смисъл и според приоритетите на Общината не мога да се ангажирам с конкретен срок. 

Но вие имате воля в бъдеще, дори и да не достигнат осигурените пари, да ги набавите, за да завършите напълно стадиона, предполагам?

- Нашата амбиция е да направим точно това. Мислили сме с кмета Здравко Димитров как да стане пълното завършване и дофинансиране. Наясно сме, че това може да стане с помощта на клуба, с помощта на феновете.

Бъдещият концесионер в лицето на клуба може да го довърши със свои средства, а ние да го предоставим за по-дълъг период, за да е ликвидна инвестицията му. 

Предполагам, че с изменението на закона концесиите вече не са на мода, това може да стане с отдаване под наем по закона за спорта. Как ще действате в случая с Колежа?

- Да, стадионът е важно да бъде завършен. После ще мислим формата за отдаване под наем или по друг законен начин. Моите задължения са да приключим строителството. След това ще се водят разговори под каква форма ще се отдава стадионът. Ясно е да се знае, че в крайна сметка, този стадион е общински. Това е инфраструктура, която Общината я строи, включително със собствени средства - средствата на пловдивчани, и е редно те да могат да използват тази база по някакъв начин.

И все пак наясно ли сте как ще отдавате стадиона на кандидатите?

- Трябва да се помисли стратегически как точно ще бъде отдадено това скъпо съоръжение. То трябва да работи, за да нямаме още един Колодрум. Първо да бъде наситено със събития, тъй като е ясно, че с два мача месечно няма как да стане. Така няма да може да си платят даже тока. Това е изключително сложен казус, който ще бъде решаван от Общинския съвет и от кмета Здравко Димитров. Ясно е, че базата ще бъде дадена на кандидатите с точен и ясен договор за поддържането и. В това две мнения няма.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Инж.

Инж.

23.09.2022 | 20:58

Райчев, противозаконно е да се издава разрешение за строеж само на идеен проект.Прокуратурата да се самосезира!

Отговори
1 0
Петър

Петър

22.09.2022 | 09:19

От прочетеното излиза, че Цветан ВАсилев е тръгнал ургулишката...после Самуилов не направи нищо...Ботев забатачиха стадиона.... и след това Обкината се опитва да оправя бакиите, а профаните реват ли реват...в това блато канарите вкараха Пловдив. а дали се краде...рибата мириша откъм главата.... Боко е зажоил капана... а сегжа кресливи и гламави фенове вдигат гюрлутия....

Отговори
4 0
Тумби

Тумби

22.09.2022 | 06:13

Вчера е внесен цялостния проект, досега по идеен се е работило, какво ще излезе накрая е мистерия. Абе пълна бъркотия, теглят заеми за трибуната сега Райчев казва че не знае дали са достатъчни тези 12 милиона. Никой нищо не знае но през месец общинския съвет гласува нови средства и не му се види края. Опасенията са че ще стане като със зоологическата градина. Густо майна Филибето за някои хора които се разпореждат с парите на Пловдивчани

Отговори
6 2
Колеж

Колеж

21.09.2022 | 23:05

Говоря за думата колеж, явно не се разбира, и това ако е колеж здраве му кажи, е тогава как да говорим за други по стойностни неща, нека не заставаме със някъкви лични желания, дали целия град мисли като мен или Вас, моето хоби или развлечение е мое не е на целия град това е личен избор на всеки и не може да има такива тревоги за всички жители на Пловдив видиш ли това или онова с този измислен колеж, то се знае кеде са колежите, е хайде стига глупости реалноста е съвсем друга нека слезнем на земята, това всичко е един измислен свят далеч от много хората на нашия град.

Отговори
9 1
Пей канар

Пей канар

21.09.2022 | 22:53

Интересни неща. А защо мълчахте досега... Определено мо е и да е и стана, дано завършат всичко, може и късно, но си го фочакахме. АМИН!

Отговори
7 1
Чичо Гошо

Чичо Гошо

21.09.2022 | 21:29

Абе, Марица, защо сте забраниле коментариите за Манол Генов? Той ми беше гъзолизец, а пък ми заби ножа до дръжката. А пък е и по-голям крадец от мен. Питайте го за комисионните от всички договори от ВиК. А пък дели само на едно и за мен няма!  

Отговори
5 3
Готин

Готин

21.09.2022 | 20:58

Нека в общината проверят как се стопанисва стадион Локомотив за да си отговорят как ще се стопанисва стадион Христо Ботев. Тъй като всички говорят за равнопоставеност, то стадион Христо Ботев ще се стопанисва по начина по който се стопанисва стадион Локомотив.

Отговори
9 2
Йоан

Йоан

21.09.2022 | 20:55

Крадене, крадене! Девизът на управляващите Пловдив през последните 12 г! Дано след 2.10 влязат в затвора!!!

Отговори
13 2
Чичко Паричко

Чичко Паричко

21.09.2022 | 20:47

Този, Колеж ще Ви изяде главите ве, крадливи тупани! ! От сутрин до вечер, мислите само как да се нагушите от Колежа от Манежа, Колодрума! Само кюлчета и пачки са ви във главите! Ноо, когато сте осрани не си показвайте главите, че току виж някоя котарак не ви ги е откъснал!

Отговори
15 1
Колежът

Колежът

21.09.2022 | 19:07

Колежът, колежът като чуя това прешито нещо все си мисля не станаха ли много колежите, и сега ей че проблем още един ректор трябва и за този колеж, то колко ли трудове, десертации, симпозиуми, конгреси трябва да има зад себе си този човек за да се справи с таза не лека задача явно защото за другите колежи толкова не се говори явно там нещата са по лесни.

Отговори
9 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?