61

Отнемат на Атина финала за Лига на конференциите заради футболно хулиганство

УЕФА може да отнеме домакинството на Атина за финама на Лига на конференциите. Мачът за третия по значимост футболен турнир на Стария континент трябва да се играе в гръцката столица на 29 май 2024 г. на стадион Опап арена. Причина за това е вълната от хулиганство в южната ни съседка. 

Близо седмица мина от сблъсъците между гръцки и хърватски фенове, при които животът си загуби 29-годишен грък. 

Първоначално се смяташе, че сблъсъкът между феновете е случаен и спонтанен, но нови кадри, публикувани в социалните мрежи показват, че конфликтът е бил предварително подготвен. На кадрите се виждат групи от фенове пред стадиона. Някои от тях държат оръжия преди да хвърлят запалителни снаряди през бариерата. Групата, по която са хвърлени снарядите, нахлуват при другите фенове, които се обръщат и започват да бягат.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин ще отпътува за Гърция в сряда, за да проведе разговори с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис във връзка с безопасността около евентуален финал в гръцката столица.
Въпреки че УЕФА беше забранила на гостуващи привърженици да присъстват и на двата мача от третия квалификационен кръг на Шампионската лига между АЕК и Динамо Загреб, колона от превозни средства с хърватски фенове е преминала безпрепятствено черногорската и албанската граница, преди да измине 550 км. в Гърция, за да стигне до Атина. 

Голяма вина за нещастния случай носят властите в Гърция. Хърватските власти са информирали гръцката полиция поне три дни по-рано за предстоящото "нашествие". Черногорските гранични служители дори са предали регистрационните номера на съответните автомобили на гръцката полиция.

Хърватските ултраси са изминали последния участък от пътуването си до стадиона с метрото, маскирани и въоръжени с бухалки. Според гръцката полиция те са били "дискретно наблюдавани", но така и не са се доближили до тях.

Хулиганството в Гърция става все по-голям проблем в последните години. Първият смъртен случай в страната, свързан в футболно хулиганство, е през 1983 г. Гръцките хулигани са по-различни от други футболни ултраси с това, че не са толкова свързани с даден отбор. Те са престъпници, свързани с редица нелегални дейности.

На 5-ти януари 2020 г. в Солун беше убит фенът на Ботев Пловдив Тоско Бозаджийски. Той и негови приятели са нападнати от фенове на ПАОК. Докато лежи на земята, Бозаджийски е прегазен от автомобил, каран от 27-годишна жена. Оказва се, че нейният приятел е организатор на нападанието. Двамата са осъдени на 7.5 години затвор, а след този случай наказанията са увеличени.

През 2022 г. привърженикът на Арис Алкис Камбанос е убит от футболни хулигани, отново фенове на ПАОК. Той е наръган с нож, а 12 човека са арестувани. Един от нападелите вече е бил арестуван за подобно деяние през 2019 г., когато са нападнати двама младежи. Той е арестуван, но по-късно освободен. 

Всичко това показва, че въпреки че законите в Гърция са станали по-строги, проблемът продължава да съществува и не е изключено финалът на Лигата на конференциите да бъде преместен.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой искате да е новият треньор на Ботев?