64

Отлагат обира на 4 млн. евро от българския футбол. Засега!

Знаете ли историята за битието на Робин Худ? Не, не тази холивудска боза за героя от Шеруудската гора, а онази, истинската, ето я и нея. Робин дълго ухажвал възлюбената си Мериан и я атакувал с предложения - добри, пошли, те си знаят. Накрая Мериан почти склонила и преди да каже "да", решила да го попита нещо много важно за нея: "Вярно ли, че раздаваш парите си на бедните?" - "Да, вярно е", отговорил тръпнещият в очакване Робин. "Ами, от какво живееш, тогава?" - "Как от какво, от лихвите", отвърнал мистър Худ. Дали след това живели щастливо, в историята не се казва, но се уточнява, че било дълго и охолно.

Та да се върнем на думата. Ето за какво ви разказах тази история. Родни робинхудовци в БФС се опитват да ни пробутват всевъзможни предложения, от които да смъкнат нЕкой милион. За жалост, на върлуващото ОПГ прилагането на GLT (Goal Line Technology) в родната ни Първа лига не е прието. Засега!

Ще ви обясня за какво иде реч. Ползвам анализа на експерта по правилата Детелин Баялцалиев: "GLT струва около 4 млн. евро. За нейната работа се използват 7 високоскоростни камери на всяка врата, т.е. по 14 на всеки стадион. В същото време нашият прехвален ВАР ползва минимума от 6 камери на повечето стадиони и почти във всеки мач сме свидетели на спорни решения на съдиите и неадекватни намеси или ненамеси на ВАР, защото няма кадри от добър ъгъл на заснемане". 

Няма да ви убеждавам, че системата за известяване на гол е от жизненоважно значение. Просто защото през последните два-три сезона не си спомням нито един спорен момент за подобна дискусия. Да хвърлиш 4 милиона евро за нещо, което не ти върши работа, е запазена марка за футболните хора по нашите ширини. Ето един аналогичен случай - футболен ексшеф си кръстил кучетата Калвин и Клайн. Футболен рефер забелязал приликата с марка на бельо. "Да, де... кучетата ми са боксери", казал бившият шеф на футбола ни.

И все пак, не е ли по-важно да направим системата ни за ВАР почти като на другите в Европа? Шестте камери са крайно недостатъчни. В Англия те са 28. И там също има проблеми, но те идват от ината на реферите да отсъждат това, което им казват колегите им от ВАР. Та с тези 4 милиона евро могат са се купят още по 15-ина камери, за да има повече ракурси пред реферите, преди да обявят решението си. 

За вас лъжа, за мен истина, но може би е време за крачка назад и да махнем тези угодни камери. С тях и без тях, клубовете на силните на деня си получават порцията "рамо", защо въобще да се плащат още пари от клубовете за хонорари на "телевизионерите" от вана на четири колела? Честно казано, в него влизат и хора, които трудно си пускат телевизора и климатика у тях, но друго си е един хонорар като рефер на терена и на другия ден един за "гледане на телевизия".

И накрая ще ви кажа нещо - провалът на GLT не означава край на проекта. Въпросното ОПГ със сигурност ще пробута този проект след година-две. Само да вметна, за да стане факт той, трябват стадионите ни да са като на "Ботев" поне. Защо ли?

Вижте схемата за разположение на камерите! Къде ще ги разположат на "Герена", на стадиона в Кърджали, на този във Враца или Благоевград? Няма къде! Затова п​одсилете ВАР-а или да вземем да го махнем, а?

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 9 оценки
4.4/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?