Old school интервю с агента на Густаво Афонсо

Магнетичният Иво Димов преди една декада: Жената е това, което философите казват, че липсва между маймуната и човека

Специален гост в поредното издание на рубриката на Sportal.bg "20 ВЪПРОСА КЪМ..." е един човек, който определя себе си като: "талантлив, различен и естетичен". Той, със сигурност, е най-големият философ сред футболистите и най-добрият футболист сред философите, модният корифей на българския футбол - Иво Димов. Ексцентричният халф, който е обличал екипите не само на Спартак (Варна), ЦСКА и китайския Ченгду, но и на всички дизайнери от световна величина, се съгласи да отговори на нетрадиционните въпроси и да се представи пред читателите ни в светлина, в която не сте (или почти не сте) го виждали. Ето възгледите и мненията на един от най-големите таланти във варненския футбол, който осъзнава, че не е оползотворил таланта си докрай и е сигурен, че футболът все още го иска, по теми, които вълнуват човечеството днес...

1. Какво не знаят хората за вас?
- Може би извън публичното пространство е останало усещането на хората за мен, че аз не съм болно амбициозен човек, който на всяка цена е искал да направи форсмажорното в кариерата си на футболист, а е искал да го усещат под по-специфичен ракурс, а именно под ракурс, който е давал една формула за него, за таланта като усещане за достойнство, за собствено виждане, излъчване и докъдето е възможно да прояви себе си в спорта. Просто казано с едно изречение, човек, който залага едновременно на една симбиоза от естетика, талант и достойнство. Говорим най-вече за футбола. Що се отнася за живота, аз съм човек, който залага малко повече на духовното, отколкото на материалното и душата ми върви по вълните на житейското море толкова леко, колкото и мисълта ми. Дълбоко в себе си аз съм един раним човек с естетически усещания, но и човек, който едновременно на другия полюс не прави компромиси. Както казва народът, скъп съм на триците, евтин на брашното.

2. За какво харчите най-много пари в живота си?
- Всички знаят за какво харча най-много пари...

- За гардероба си...?
- (смее се) Не само за гардероба...за гардероба, за козметика, за чревоугодничество, за удоволствия, за всичко, което създава една духовна атмосфера на един индивид като мен, за да генерира житейски и която да му позволява по-лесно да приема злободневните бариери на ежедневието си. Човек, който е отдаден на помпозното начало в живота, но и с мисъл за реалното най-малко, защото съм зодия телец и съм рогато индивидче, което обаче е подвластно на леките нрави в нормалните им измерения, така че човек да разкрие душевността си, за да бъде по-наясно със самия себе си и да осъзнава нещата от живота, които го заобикалят.

3. Каква сума пари би ви направила щастлив?
- Едва ли има такава сума по простата причина, че всичко, което съм спечелил и което ще спечеля в този живот по една или друга форма ще генерирам отново в удоволствия. Дали в глобалните ми усещания за модата или за тънките струни на душата ми, или за това, което ще ме направи по-щастлив, мен и хората около мен. Телците съблюдават в живота си материалното придобиване за нещата дотолкова, доколкото да могат след това да създадат по този начин около себе си море от удоволствия. В края на краищата телецът ще съгради нещо по-скоро душевно възвишено, отколкото реално, на което може да завидиш. Душата на телеца е вечно неоткриваем и не напълно разбран феномен. Това е душата не телеца, а който има уши да слуша и очи да гледа за това.

4. Какво ви разплаква най-често?
- Едва ли в съвремието ни има натура, която да не изпитва състрадателност и съжаление, но един индивид, който е изграден от много емоции, дори и поставени в ситуация на принципиалност не би изпитвал чувството на един човек, който е наясно с болежките и с проблематиката на ежедневието, в което живеем. Винаги ме е разплаквала невъзможността да помогна или състраданието, което си остава за мен към ситуации в живота, които не са под диктата, под владичеството на възможностите на човек да ги промени. Въпреки, че Ницше е казал: "Най ме е страх от моето състрадание". Това обаче е една философска гледна точка, която като всички философски виждания е недотам практически приложима.

5. В какво сте най-уязвим?
- Емоциите ми са моето слабо място, но като всеки изтънчен човек те се проявяват в момент, когато би трябвало да бъдеш по-резервиран. Човек обаче си носи кръста и той е подвластен на всички свои положителни и естествено негативни неща. Може да ме засегне нещо, което е в обратната посока на истината, а и да не се погледне от всички страни, защото в живота всяка теза има две антитези. В древната инквизиция е имало диктати, които не са били нарушавани с векове, но в съвремието ни, ние съществуваме във време на прогрес и глобализъм, едва ли на човек му остава нещо друго освен да бъде над нещата, защото към днешна дата обществото диктува мода на имидж, който се продава ежеминутно и всичко е раздуто понятие, което намира отпечатък и в нашите мисли, и в нашите маниери и житейски действия. Така че няма точна диагноза за това кое може генерално да ме озадачи и да ме извади извън релси. Може би в житейски ситуации, моменти, които по-скоро остават ребус за интелекта ми да не ги реша на момента. Да се надяваме, че няма такива, защото бих живял с мисълта за уязвимост, нещо, което не би било характерно за човек като мен. По принцип аз съм подготвен за почти всичко в живота.

6. Как една жена може най-лесно да стигне до сърцето ви?
- "Жената е като разлюлян покров над водите над плитка река". Това го е казал Ницше, а аз съм казал, че жената е като вода, тече и все я има! В този живот жената трябва да се приема като субстанция на неизмеримото, като външност и като константа на всичко изящно, но все пак тя трябва да бъде правилно насочена в презумция на обща взаимозаменяемост с мъжа. Жената е това, което казват философите, че липсва като брънка между маймуната и човека. Но жената е тази слуз в живота, която помага на мъжа да остава след себе си само красиви и еволюционни неща. Докато свят светува жената ще бъде този феномен, който помага на света да бъде по-стилен, по-сърцераздирателен и по-жесток, за жалост.

- И все пак каква трябва да бъде жената до Иво Димов?
- Не мисля, че моята композиция в житейски план с една жена ще направи нещата по-красиви за човечеството, но биха ги направили по-спокойни за жителите в град Варна по простата причина, че от дълги години се питат защо не съм с момиче, което да бъде като част от мен. Аз не съм човек, който ще досажда на някого, просто съм приел един завет от майка ми лека й пръст, че не е нужно да бъда с една жена само и само, за да й тровя дните или само и само да й манипулирам емоциите и чувствата. Оставам въпроса между мен и бъдещата ми съпруга като една фраза от книгата на Ъруин Шоу - "Младите лъвове" - "пусни хляба по водата и той сам ще дойде при тебе".

7. Какво мислите за секса за една вечер с непозната?
- Такъв тип взаимоотношения по принцип се приемат между хора, които са превърнали себе си в личности не само посредством професионалната си сфера, но и като четат всекидневно книгата на живота. Това е приоритет на хора, които познават себе си и които са надарени с качеството да познават и околния, за да изживеят една порция от приятна емоция само за една нощ, но и най-важното което е, че остават след себе си спомена за добрия диалог, за сексуалната наслада. Народът е казал, че мъжете живеем със спомените си, а жените с мечтите си. А по принцип това, че един мъж е бил с една жена за една вечер, това е фундаментален комплимент за мъжа от самата жена, независимо коя е тя.

8. Трябва ли проституцията да бъде узаконена?
- Дали ще има закон за това нещо или няма да има, това не е приоритет от моя житейски ресор, но бих казал като един човек, който познава себе си, бих апелирал към живите индивиди, които населяват тези земи да не проституират душевно и бих перифразирал нещата в такава насока, че съм крайно обезпокоен от липсата на духовни ценности. Проституцията в наши дни взима и други измерения. Не само физиологически ставаме свидетели на проституция, а и най-вече на обществени и душевни начала. Аз си измествам малко отговора на въпроса, използвам този въпрос, за да апелирам към по-голяма принципност, защото когато един народ е принципен и се подчинява на тези законови уредби, така един народ пише история. Дали ще бъде призната проституцията или не, не е такъв проблем за мен по простата причина, че аз не съм почитател на този тип любов, но съм почитател на духовните и на житейските принципи, които не трябва да се перифразират и не трябва да допускаме духовна проституция!

9. Вярно ли е твърдението, че мъжете вече не са необходими на жените?
- В една от най-големите нации на света - Индия, до ден днешен съществува матриархат, но в континент без граници, респективно и в мислене без тесногръди корсети и без лимитирани моменти, ролята на мъжа и на жената се измества и тяхната потенциалност става много глобална по простата причина, че в нашето съществуване никой не би трябвало да очаква нещо даром или да поставя нещата в такава ситуация, че някой друг да му е длъжен. Една жена трябва да бъде в такова житейско състояние, че дори думата еманципираност да бъде тясна за нея, а мъжът трябва да бъде в ситуация на такова еволюционно състояние, че да прави нещата такива, каквито все едно се е раждал да бъде повествование на някаква симбиоза на двата пола. Това са съвременните тенденции на всички общества в света.

10. Какво мислите за метросексуалните мъже?
- Аз изграждам моя стил от 18-сет годишен и преди години тези определения и класификации за мъжете не бяха толкова актулни. Всеки един самоуважаващ себе си индивид трябва да бъде в такава призма на представяне на външното си експозе, че да не се срамува от това, напротив да показва маниери и да демонстрира стил, които да го правят такава житейска щриха, особено тези, които сме познати в публичното пространство, че да съставляваме касите на обществото и основно сред подрастващите да бъдем за подражание, с което да се гордеят, както и с това, че експонират една мода, една система от усещане като цялостната грижа за тялото и за външността, която да ги прави щастливи, одухотворени, за да могат да бъдат реални потомци на тази нация. Това са неща, които са повече от задължителни. Това са неща, за които въобще е несериозно да се говори, защото това е все едно човек да не се самоуважава. Абсолютно всички думи, които ще се изрекат за това са бедни и бледи. Човек не би трябвало да изпада в някакви дефиниции по простата причини, че той не може да съществува, без да се самоуважава.

- Откъде го има този усет към красивото у вас?
- Това е дарба, това е ген. Това не се купува от някой Мол или супермаркет. Човек се ражда с това и го носи в себе си. Друг е въпросът какво прави, за да го доизгражда и какво прави, за да го поддържа в себе си. Но това е част от духовния огън, който пламти във всяка една душа, за да може да приемаш незгодите в живота и да се въоръжиш с философия, която да ти позволява да успяваш в житейската си одисея. Това са неразделни части от всеки един индивид, който е широкоспектърен.

11. Опитвал ли сте или бихте ли опитал секс с партньор от вашия пол?
- Това са страхотни утопии. Ако един Иво Димов опита секс с мъж, какво остава тогава за всички жени, които тайно ме желаят или за които аз тайно си мисля?! Все пак доколкото имам наблюдения и от въжделенията около мен, много от жените се притесняват от моето поведение по простата причина, че аз съм толкова отдаден на това да бъда поддържан и добре експониран, че много от тях не намират у себе си сили да ми се противопоставят или да се покажат дори и в словесн диалог с мен. Аз бих казал на всички жени, че всяка една от тях сама по себе си е богиня и би трябвало да мисли за себе си така все едно е нещо, което няма да се повтори в живота. Има много красиви жени, но всяка една за себе си трябва да мисли, че е неповторима, защото без женското самочувствие трудно ще оцелее светът.

12. Приемате ли хомосексуализма?
- За мен, тази житейска дестинация е и една символика на много изтънченост и на много изкуствоведски моменти в живота. Аз, по принцип, аплодирам и апелирам към всички членове на нашето общество да бъдат снизходителни към хора, които желаят да направят нашите дни по-красиви и нашите усещания по-тънки по простата причина, че филмът на живота има една единствена серия! Тези хора, всичко друго може да се каже за тях, но не и, че не са индивиди, които държат на изяществото и на естетиката. Те са носители на една много специфична красота, дори и нещо, което помага на обществото да върви напред. Много от тях са еталони за подражание в начина си на експониране като маниери и като поведение.

13. За или против брака сте?
- За мен, брак значи бракуване и няма по-силна власт от властта на вътрешния глас на двама индивида, които усещат своите рецептори и сензори като едно цяло. Всичко друго е въпрос на собствено виждане и на една душевна и житейска мистика.

14. Отношението ви към „силиконовата мания", обзела жените по целия свят?
- Стара българска поговорка гласи, че там където Господ е писал шестица за една жена, ние нямаме право да оценяваме и да констатираме. Една жена, както казах по-нагоре, сама за себе си трябва да бъде повелителка на красивото, защото всяка една от представителките на този пол има нещо, което в очите на даден мъж винаги ще я направи красива, ще я направи желана. Дали някоя от тях е пожелала да прибегне към силикона, това не е толкова колосално, колкото би трябвало да е оценено по достойнство нейното желание да се хареса и да бъде част от красивата палитра на нашия живот. Всяка жена би трябвало да прави всичко, за да изглежда изящна, такава, за каквато се е родила на майката земя.

15. Какво мислите за все по-бързото навлизане на компютрите и технологиите в живота на хората?
- Това е неминуем процес, който би трябвало да съпътства нашето съществуване. Личното творчество изостава на заден план, но хора, които са наясно с модерните технологии по един или друг начин ще покажат посредством тях и собственото си усещане, дори и чар, по начини, които ще бъдат пречупени от гледната точка на тяхното виждане за нещата. Използвайки модерните технологии всеки един от нас също може да бъде чаровен. Ако всеки един усеща нещата такива, каквито са част от него, дори и посредством модерната технология, той може да покаже себе си и да демонстрира стила си.

16. Религията средство за заблуда и манипулация ли е?
- В наши дни едва ли религията в нашия континент може да бъде толкова силно заслепяваща страст към душите на хората, но в други континенти тя е наистина толкова силно проявена, че дадени народи се пристрастяват към нея и се достига до такива обществени и политически сблъсъци, които са на тази основа. Все пак аз съм оптимист по отношение на човешкия род и смятам, че пацифизмът и доброто начало в хората ще изиграят роля да не се нарушава този свят, свят на много жестокост и обиди, но и свят на красиви неща и неповторими моменти.

17. Какъв тип хора могат да ви спечелят за приятел веднага?
- Този тип хора, които са широко скроени и които отдават в себе си дан на идентифициращото виждане за нещата и такива, които поглеждат от всеки един ракурс нещата в живота, които са готови да приемат всичко и да са над нещата, така че човешкият живот да бъде осеян и с рози, а не само с тръни.

18. Какво мнение искате да имат хората за вас?
- Това са неща, които едва ли ли аз бих ги наредил в най-светли краски за мен самия. За жалост човек се води по някои одеяния, които не се нареждат и не се диктуват така, както всеки един от нас желае, но по принцип за мен всичко друго би трябвало да се каже, всеки може да каже, каквото си пожелае, но не би трябвало да забравя няколко епитета за мен - талантлив, различен и естетичен.

- След като споменахте талантлив не мога да не ви задам и няколко въпроса за футбол. Приключихте ли окончателно с кариерата си на футболист?
- В края на кариерата си на футболист съм, но смятам да се занимавам, пък и футбола ме иска по простата причина, че аз бях искрен към него, макар че не оползотворих напълно таланта си, но за сметка на това запазих достойнството си.

19. По коя тема искате мнението ви да бъде чуто?
- Желая ли да се чуе моето мнение винаги ще се намери трибуна по простата причина, че аз съм човек, който е заслужил поне определението - един от най-интелигентните спортисти и не ми е проблем да го споделя. Бих апелирал към всички, че колкото и еретично да звучи, пацифизмът в човешките души и в човешките действия би трябвало да бъде издигнат на пиедестал, защото най-малкото той е основна теза в най-разпространената религия будизма. Нека да бъдем по-малко егоисти и гледащи по-глобално, за да можем да направим и дните на бъдещите ни наследници по-светли и мислите им за нас по-добри.

Л Е К С И К О Н:

Любима храна:По принцип в нашия град има една храна и тя ще надживее света, това е рибата. Нужно е да бъде само прясна и тя дава на човек и на неговото телосложение такова усещане, че ни прави хем силни, хем добре изглеждащи.

Любима напитка: Не случайно римляните са тачили червеното вино и са го превъзнасяли като единственото питие по техните земи и по всичко, което е било предвесник на удоволствието. Обичам виното като цяло, но съм по-малокръвен и желая червеното.
Любим филм: Филмът е един, макар че в последно време много се клишира, най-вече от разни плагиати, които желаят да бъдат по-актуални като го споменават, но моят филм е един единствен и той ми е любим още от 10-сет годишна възраст - "Кръстникът".
Любим актьор и актриса: Марлон Брандо във филна "Дивият" и в "Трамвай желание". Това са ролите на Марлон Брандо. Харесвам много актриси...любима ми е може би Одри Хепбърн в "Казабланка", актриса, която е била колосална в 50-те - 60-те години.
Любима музика: Ритъм енд блус. Харесвам също и евъргрийн.
Любим певец и певица: Харесвам Мадона заради страхотното й усещане да индустриализира своето присъствие в шоубизнеса, защото хореографията й на концерти е неповторима. Иначе, за мен, певиците са само две, без да съм колосален критерий. Това са Арета Франклин и Ела Фицджералд. Арета Франклин - няма такава певица! От мъжете, от години съм почитател на Принс, Том Джоунс и Ерик Клептън.
Любим дизайнер: По принцип италианската мода се е вселила в нашите души и в нашите въжделения за мода. Тя е помпозна и бих я нарекъл футуристично устроена и доста модернистична, но аз, все пак, съм и по-страстен почитател на френската мода, която има по-дълга история и която дефакто със столица Париж е люлката на съвременната цивилизация и мода. Френските дрехи се отличават с най-добра обработка на текстила и изобщо като кройка те могат да бъдат толкова актуални, че дори и да се проведе една нова 100-годишна война няма да свали качеството им. Кройките на френските дрехи са невероятни, но последните години английските дизайнери, в лицето на Галиано и Джон Ричмънд също са актуални, но като цяло френските дизайнери - Гай Матийо и Марите Франсоа Жирбо са най-актуални. В цялата експоцизия на мода обаче не би трябвало да се забравят и японските марки, които навлизат с главоломни темпове в световната мода. Имам дрехи от всички марки, но по принцип, обличайки се бързо и практично, залагам предимно на френските. Преди години бях почитател повече на италианските. Иначе, класика си остават Джорджо Армани и Долче & Габана.

- Къде побирате всичките си дрехи?
- От години имам един едностаен апартамент, който ми побира дрехите, но той вече е твърде малък. Целият апартамент е като един вечно отворен будоар.

Любима книга и писател: От философите харесвам Шопенхауер и Фридрих Ницше. На Ницше любимата ми книга е "Веселата наука". Друг мой любим автор е Скот Фицджералд и неговата книга "Великият Гетсби". Не би трябвало да изпускам и Селинджър с книгата му "Спасителят в ръжта", както и Сенкевич, който е написал само няколко книги в живота си, но остава един от най-ярките творци в историята.
Любима марка автомобил:Не съм фен на автомобилите, имал съм две коли от марката "Ауди", но това не е нещо, което събужда в мен някаква страст. Не съм шофирал никога и нямам усещането и природната даденост за това.
Любим парфюм: Последните години залагам на марки парфюми, които са представители на козметични концерни - на Шанел, на Диор и в последно време предимно на Гален и на Ланком. Ползвам Гален, това е най-старата козметична марка в света. Не залагам на парфюми на моделиери, залагам на парфюми на козметици.
Любимо място:Любимото ми място е едно единствено - във Варна, курорта Свети Константин и Елена. Това е едно място, където има минерални извори, които са със съставки без еквивалент в България. Лятото прекарвам там и голяма част от годината също.
Любим политик: В исторически план римският император Август, който е управлявал 44 години в ранната римска империя. В наши дни не съм се замислял, но ми харесват политици, които за времето си са били диктатори и които след време са оставили еволюционни неща за държавата, макар че по време на управлението си не са били толкова блестящи, но времето е показало, че са постъпвали правилно за момента, а плодовете им на управление са били брани след години. От нашите политици нямам любим.
Хоби: Като цяло любимите ми неща са моето духовно състояние, добре скроените дрехи, философските четива, усещането ми към правилния начин на живот и храна, както разбира се и любимото ми вино. Иначе хобито ми е да говоря на философски теми и да развивам трактати от четива, които са станали достояние на моето внимание и да водя бекрайни дискусии на тази основа с хора, които преподават или хора, които имат опит в изказа на тези във философки измерения.

20. Лесно ли успявате да намерите такива хора, хора с близки до вашите интереси и виждания?

- Не, аз не успявам, те ме намират, аз съм магнетична личност. Обект съм на много коментари във Варна, много от тях негативни, но много хора може би не се сещат, че без мен житейският театър в този град ще бъде много по-блед. Дори и с негативите, които аз с присъствието си, понеже аз съм смъртен, живи светини няма, всички са на стената, се създават едни мерки на поведение, които в даден етап не са много позитивни, но дори и това води към една следваща стъпка на мислене, която неминуемо еволюира и която неминуемо ще събуди по-добри мисли и по-напредничави усещания за нещата. Дори и негативите, които идват от моите житейски прояви са като мост към нещо по-добро, както е казал Ницше: "Човек е като опънато въже между две пропасти, като мост между звяра и свръхчовека". И бих завършил с още една негова фраза: "Дори и най-мъдрият от нас все още е кръстоска между растение и призрак". Нека да опровергаем този велик немски философ с проявите си в житейската ни одисея!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?