Обявиха наказанията на клубовете, напуснали Суперлигата

Европейската футболна асоциация (УЕФА) обяви, че девет от 12-те клуба, които бяха част от проекта европейска Суперлига, но решиха да я напуснат, ще бъдат глобени с 5 процента от приходите си от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Мярката ще засегне английските Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, италианските Интер и Милан и испанския Атлетико Мадрид. 

Срещу другите три клуба, които все още не са обяви официално отказа си от Суперлигата - испанските грандове Реал Мадрид и Барселона и италианския Ювентус, ще започнат дисциплинарни процедури, които се очаква да доведат до много по-сериозни наказания за тях. 

Деветте клуба, които се отказаха от Суперлигата, се съгласиха да дарят общо 15 милиона евро, които ще бъдат дадени за детско-юношески футбол. Освен това всеки от отборите е приел, че ще отнесе глоба от 100 милиона евро, ако отново реши да се присъедини към подобен проект. 

"Обявените мерки са сериозни, но нито една от финансовите санкции няма да бъде задържана от УЕФА", каза Александър Чеферин, президент на УЕФА. 

"Всички пари от глоби ще бъдат реинвестирани в младежкия и масовия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания. Тези клубове бързо разпознаха грешките си и предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол. Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в така наречената Суперлига. УЕФА ще се занимава с тези клубове впоследствие.", коментира още Чеферин. 

По-рано Чеферин заяви пред АП, че клубовете, отказващи да се оттеглят от Суперлигата, може да бъдат лишени от правото да участват в турнирите, организирани от УЕФА.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?