Следвайте ни

Обичам мръсната игра!

viber icon

Финалите на световни първенства рядко са образец за атрактивен футбол. Залогът в тях е огромен и ако погледнем историята, ще видим наистина отвратителни мачове. Не бих поставил Холандия - Испания редом с тях, въпреки че ако трябваше да вярвам на генералната мизантропия на коментатора Алън Грийн, двубоят бе толкова интересен, колкото да гледаш как някой прави овесена каша. Може да звучи перверзно, но аз обичам срещите, в които преобладава дефанзивното и негативното. Те също са много забавни, макар и по различен начин, от една разгромна победа с 5:0 или оспорвана битка, завършила 4:3 с гол в последната минута. Със сигурност  този футбол не е за туристите, но да гледам как холандците блъскаха испанците, пресираха ги здраво и им затваряха пространствата, беше очарователно за мен. Това е част от изкуството на този спорт точно толкова, колкото да преминеш с дрибъл през цялата защита.

Обожавам мръсната игра и усещам липсата є. Тя е една от големите радости на футбола. Не че трябва да я има във всеки мач, но е важна част от тактиката и стратегията. Така че аз нямам проблеми с ритането, кунг-фу прийомите и твърдите сблъсъци. Холандия, и в по-малка степен Испания осигуриха солидна доза агресия във финала. Способността на Марк ван Бомел постоянно да наранява хората, без да бъде изгонен, е уникална и аз не мога да не и се възхищавам. Това само по себе си също е изкуство. Докато Грийн и колегите му мрънкаха за качеството на финалния мач, те не можаха да осъзнаят същността на онова, което се опитваха да направят холандците. Ако бяха предприели открит и атакуващ футбол, щяха да бъдат размазани от фуриите. Те искаха победата с всякакви възможни средства. Не бих казал, че това е някакъв груб, аморален подход - просто прагматично решение, продиктувано от мисълта да бъде потисната играта на Испания възможно най-успешно. Възхищавам се на това.

Единственият начин да противодействаш на по-добър отбор е да го задушиш, да го фаулираш, да го затвориш и да го удряш в лицето. Разбира се, в преносен смисъл и колкото можеш да си го позволиш. Предполагаше се, че един финал на Световно първенство би се ръководил по-свободно от съдиите, предвид повода, и лалетата се възползваха от тази ситуация.

 Вместо феър плей - фаул плей

И знаете ли какво? Тази стратегия щеше напълно да проработи, ако Робен си беше свършил работата и бе вкарал поне едното от двете чисти положения, които му се отвориха. Фантастичният футбол на испанците изглеждаше твърде импотентен след този подход на Холандия, който е достоен за възхищение. А ако говорим за нарушенията - предпочитам директните фаулове, отколкото едно подмолно дърпане на фланелката, често практикувано от испанците.

Холандия обаче имаше един основен проблем - Ариен Робен. Той тича с високо вдигната ръка, все едно държи огромна ръчна чанта под мишницата си, прилича на бебе, преживяло някакъв ужасен процес на внезапно състаряване, строполява се на земята при всеки удобен случай с изписано по лицето си изражение на безумно страдание...

Робен е от онзи тип играчи, който би те накарал да пожелаеш загуба на неговия отбор само и само да го оплюеш, без значение колко са добри и симпатични съотборниците му. Поне Ван Бомел е един безсрамен гаден грубиян, достоен за адмирации. Робен е едно чудовище и за неутралните фенове е невъзможно да го харесват и да желаят победа за отбора му. Фактът, че Холандия се провали на финала изцяло заради неумението му да бележи, ме накара да изпитам сладко задоволство.

Испанците играха като достойни победители, но холандците показаха на света как трябва да се действа срещу тях. Може и малко да са попрекалили с агресията, но очевидно шампионите, въпреки самородните им таланти, имаха малко отговори на пресата в оранжево. Това бе страхотно и затвори устите на всички онези, които твърдяха, че фуриите не могат да сгрешат и са някакви неуморни футболни богове.

Любовта към испанците излезе извън всякакви пропорции и стигна такова безумие, че сякаш всеки точен пас на иберийците е непосилен за нито едно футболно същество на планетата. С това не искам да омаловажавам техните безспорни умения.

На фона на всичко това бях удовлетворен от резултата. Ариен Робен загуби, а Испания победи, но Холандия направи така, че да изглежда напълно земна. Хубав край на един вълнуващ футболен месец.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?