Нова схема, нов капитан и пак ново начало за Англия

Успехът срещу Уелс предизвика позабравена еуфория след феновете на футбола на Албиона

Успехът на Англия над Уелс в европейската квалификация и убедителните изяви на избраниците на Фабио Капело предизвикаха истинска еуфория на Острова. Англичаните спечелиха с 2:0 в Кардиф и това им бе достатъчно да излязат начело в група G. В следващия си мач от битката за класиране на Евро 2012 Англия играе с Швейцария, но според мненията на специалисти и фенове бъдещето пред тима вече изглежда доста по-обещаващо.

Нов капитан, нова схема...ново начало? През първото полувреме Англия действително изглеждаше като отбор, който се намира на 110 места преди своя съперник в ранглистата на ФИФА. Йънг, Уилшър, Паркър - след световното първенство Фабио Капело определено започна да гради новото лице на Англия. Дали ще успее в това? За отговор на този въпрос ни трябват доста по-сериозни изпитания, отколкото беше това, коментира в The Telegraph Дънкан Уайт.

Изявите на Скот Паркър и Джак Уилшър бяха отличени и от Стив Тан в коментара му в Independent: Вместо да избира двама измежду Франк Лампард, Скот Паркър и Джак Уилшър, Капело поднесе изненада като пусна на терена в Кардиф и тримата. И това сработи просто идеално. Паркър бе истински щит разположен пред линията на защитата. Въпреки че не сме го очаквали в негово лице сякаш имаме достоен наследник на Оуен Харгрийвс. Той позволи на другите полузащитници да се включват по-често напред, което напълно отговаря на техния стил на игра. Ашли Йънг получи наградата си за отличния мач срещу Дания, той оправда напълно решението на Капело да го пусне в титулярния състав вместо Джеймс Милнър. И ако все пак трябва да посочим играч, който е разочаровал с изявите си това определено ще бъде Рууни, отбелязва Тан в Independent.

Guardian не пропусна да отбележи изявите на ветерана Франк Лампард: Промяната в схемата определено бе добре дошла за Джак Уилшър, но преди всичко от нея спечели Франк Лампард. През последната седмица 32-годишният полузащитник доста често чуваше предположението, че дните му на това ниво са преброени. Тези слухове бяха родени от постоянните контузии, които преследват халфа през този сезон. Някои смятаха, че Капело наистина ще промени схемата, но рокадата няма да е в полза на Лампард. Е, промяна имаше, но тя бе точно обратната на очакванията. Капело избра схема, която не е чужда на Челси и в която полузащитникът по-често блести, отколкото да се губи. Франк се наслаждаваше на факта, че всичко му е толкова познато. Дори се справи с факта, че игра по-близо до десния фланг, вместо до левия както е свикнал в Челси. Лампард изигра своя мач номер 85 с екипа на Англия, изпълни точно дузпата в самото начало на срещата и отбеляза своя първи гол за Англия в последните 18 месеца. Националният отбор имаше нужда от хладнокръвието му в самото начало на срещата. След неговото попадение за всички стана по-лесно, но дните на Лампард в националния отбор в никакъв случай не са преброени, написа в блога си в авторитетното издание Доминик Файфилд.

Един от колегите на Фабио Капело във Висшата лига - мениджърът на Ливърпул Кени Далглиш също похвали италианеца за промяната на схемата на националния отбор.

Тимът се отказа от обичайното 4-4-2 срещу Уелс и спечели убедително мача. В съвременния футбол страшно много зависи от умението на всеки отбор да бъде гъвкав. Спомням си как в миналото някои треньори казваха, че е по-добре съперникът да се вълнува как ще играе срещу нас. Днес ако не проявиш уважение към противника си ще срещнеш сериозни проблеми. Затова винаги е добре да можеш да реагираш в конкретната ситуация, в конкретния мач. Двубоят с Уелс не значи, че 4-4-2 трябва да бъде отписана. Той просто е пример за това, че един отбор не бива да играе еднакво във всяка среща, написа Далглиш в Daily Mail

Трябва да отбележим няколко много важни извода от този двубои. Това не бе просто един двубой по пътя към класирането за европейското първенство. В тази среща се видя, че Капело е поработил върху някои от грешките и те са останали в онзи отбор от миналото лято. Централна фигура в новата схема 4-3-3 категорично бе Паркър. Футболистът на Уест Хям определено впечатли и заслужено бе аплодиран от пристигналите 9000 привърженици на Англия. 88 процента от подадените от него 60 паса бяха точни. Да, Ашли Йънг бе избран за играч на мача, но Паркър в никакъв случай не му отстъпваше, отбелязва Хенри Уинтър в The Telegraph

Възможно е с Гарет Бейл в състава си Уелс да бе успял да окаже повече съпротива на Англия и повече теми за размисъл на Фабио Капело. Без най-добрият си футболист обаче те наистина изглеждаха като отбор, който се намира на 100 позиции под Англия в подреждането на ФИФА. И е логично, че този отбор все още не може да постигне победа в евроквалификациите. Съперникът бе толкова слаб, че Капело не успя да намери много поводи за възхищение в играта на своите. Да, Йънг се показа като добър играч, Паркър също бе на ниво, Уилшър продължава да впечатлява. Но това не променя фактът, че Англия трябваше да играе само 20 минути, за да стигне до нужната победа, реалистично коментира в Observer Пол Уилсън.

В същия дух е и коментарът на Патрик Колинс в Daily Mail: Даже в най-лошите си години уелсците имаха в състава си трима или четирима играчи, които можеха да поведат отбора и да го накарат да демонстрира дух. Срещу Англия обаче нямаше и толкова. 20-годишният капитан на тима Арън Рамзи заслужава добри думи за опитите си да промени нещо, но никой от неговите съотборници не успя да му предложи вариант за умни и ефективни пасове. В такава среда дори той стана жертва на всеобщата посредственост.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?