64

Ноу-хау от Коматево: Стратегически провал ще прави стратегията на "Ботев"

Партията между Азрудин Валентич и обичащите ФК "Ботев" фенове навлиза в ендшпила си. Шведът с босненско възпитание вече ще е стратегически съветник на собственика на клуба за спортното развитие на жълто-черните.

Карамба, определено в "Ботев" тръгват по пътя на иновациите. Отборът наниза три поредни загуби в първенството, отпадна от АПОЕЛ в Лигата на Конференциите, направи нулева селекция и досега не се виждат нови лица на хоризонта, даже и за мястото на Азрудин Валентич. Мястото ли казах? Че то си му е бетонирано на човека в клуб, управляван от клана Зингаревич.

Не, не очаквайте нов треньор в "Ботев" - очевадно е, че клубът ще продължи да бъде управляван спортно-технически от Азрудин Валентич с помощта на треньор-марионетка. Така, че не се учудвайте - загубилият представата за реалност бивш помощник на Олаф Мелберг си разигра картите както трябва в този импровизиран от безпомощността му скандал с феновете.

Скандал? Това е само във фантазиите на съветника от Сараево. В "Ботев" от първата минута след идването на Антон Зингаревич феновете замечтаха за нов ренесанс и приеха екипа му - Даниел Серехидо и Азрудин Валентич. Първият, макар и вече бивш шеф, се радва на всеобща обич от запалянковците. Феновете в Ботев са различен вид - приемат ли те, обичат те за цял живот. Примери - бол. Даже най-яркият е Тодор Неделев. Само в "Ботев" могат да приемат Тоди да играе с надномрено тегло, да се скатава в повечето мачове. При него обаче има избухвания, които обръщат всичко с главата надолу и ФК "Ботев" побеждава - един пас, един гол, един перфектен фаул и.. ."врагът е с наведена глава".

Азрудин също е обичан от феновете, дори и сега от голяма част от тях. И това е защото е треньор на Ботев, и продължава да бъде. Запомнете Валентич стана remote coach на "Ботев", при това от любимия си диван в хола в шведската си къща, заобиколен от семейството си.

Валентич беше брилянтен в действията си около подсигуряването на личното си бъдеще през последните няколко месеца. Чухме над 50 пъти, че без него ФК "Ботев" е бил аматьорски клуб, че само благодарение на него са спечелени бронзови медали, че отборът вече не пада с по 6:0 (тук умишлено визира толкова болезнената за жълто-черните загуба от "Локомотив" на "Лаута"). 

Проблемът на Валентич е, че е отчайващо слаб пред камерите. Всяка казана дума от него отблъсква по няколко фенове на "Ботев". От тези, които доскоро твърдяха, че той е невероятен стратег.

За треньорските умения на Валентич не говорим, тъй като кариерата му е пренебрежимо кратка, за да се правят генерални изводи. Ясно е само, че егото му е отчайващо голямо. Може би умишлено помпано от бедните душички около него, които виждат ФК "Ботев" като единствен пристан за "живуркане".

Преди дебюта си през 2021 г.  Азрудин каза, че всичко в българското първенство му е ясно и още същия ден загуби у дома с 0:2 от "Арда" (апропо, начело с бившия треньор на Ботев Николай Киров). Любопитното е, че в последния си мач Азрудин загуби също у дома от "Арда" със същия резултат, но начело на кърджалиите беше Александър Тунчев (този който би "Ботев" с резултат 6:0, станал една от опорките на Валентич).

Азрудин се оплака от липсата на обич и уважение от всички в "Ботев". А това не е вярно. Той в "Ботев" дойде като част от проекта на Антон Зингаревич.  И си върши явно добре работата, след като за мината година е получил 150 000 евро бонуси (извън заплатата).  Всичко е като по мед и масло, а защо тогава се оплаква Валентич? Феновете не го подкрепяли него и отбора. Пълна глупост на човек, който явно не знае какво дрънка в медийното пространство. Ако феновете на Ботев не подкрепяха отбора си, нямаше 5000 да отидат до София за мача с АПОЕЛ преди десетина дни.

В "Ботев" винаги са обичали отбора си, друже Адрудине. Не знаеш нищо от аматьорския период на Ботев. Да, този Ботев, който фалира два пъти и възкръсва от пепелта като феникс. В трета дивизия стана най-гледаният отбор у дома и при гостувания от всички български тимове във всички нива на футболната ни пирамида. Няма и да научиш нищо повече, тъй като, надявам се до 19 декември нуждата от стратегически съветник в "Ботев" ще отпадне и няма да можеш като служител да видиш какво представлява жълто-черното море от фенове на Колежа. Въпреки това, ако са те освободили дотогава, моля те, намери в Швеция интернет и гледай.

Арзуридне, ще ти кажа, че ти сам отблъскаш хората от себе си. Всъщност, щом си в близки отношения с бащата на президента, няма да имаш проблеми с намирането на някаква работа за теб. Просто Ботев има нужда от хора, които надграждат, които се борят всеки ден за това Ботев да побеждава. Ти не си такъв, за жалост. Всеки сезон надграждаме по думите ти. А преди месец се изтъпанчваш пред медиите и заявяваш, че целта пред Ботев е място в шестицата и добро представяне за купата. Това го казва треньорът на третия от миналото първенство? Че той самият не си вярва, иска да му вярват феновете.

Да, наистина Азрудин Валентич си изигра отлично картите в последния месец и се измъква сух почти от батака, в който вкара "Ботев". Вижда се, че има нещо гнило в организацията на клуба. Преди месец мой приятел от гражданската авиация прелетял със самолета над Коматево по време на тренировка и ми се обади да каже, че в Ботев няма халфова линия. Забележете видял го човекът от самолета и това още преди Тошко да се контузи. Азрудин не купи нито един заместник или помощник, ако щете. Ако той не вижда проблемите в отбора му, то за какъв стратегически съветник на клуба говорим тогава. Направо си е за трио с Рей Чарлс и Стиви Уондър.

Ако го вижда и нищо не се прави толкова време, то тогава в "Ботев" няма финансов ресурс за трансфери. Не вярвам Антон Зингаревич да няма пари, щом назначава стратегически съветници. 

Е накрая, Азрудине благодаря ти за бронзовите медали, спечелени след 27-годишно чакане. Благодаря ти, че беше старши треньор на ФК "Ботев". Благодаря ти, че повиши разнообразието на спортен Пловдив с уникалността си.

И на изпроводяк, едно стратегическо "На добър час"!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

05.08.2022 | 20:39

Проблемът е руснакът, а не Валентич

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?