Следвайте ни

Нито един лев от ММС за децата не е отклонен, твърди шеф на БФС

viber icon

"Нито един лев, даден от ММС за децата не е отклонен. За всички извършени разходи по програмите има изготвени и предадени в съответните срокове, съгласно договорите с министерството, документи. Те отговарят на изискуемите образци, които са неразделна част от двете програми", обяви заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов.

Пред колегите от 24 часа Попов поясни как са харчени парите от държавата, които са преведени на футболната централа: "Категорично не е вярно, че са ползвани само хотели, които са свързани с вицепрезидентите. Младите футболисти са били настанявани на различни места в България - Сливен, Трявна, София (комплекс "Царско село"), Говедарци и Банско. Кой хотел да бъде избран и къде да бъдат настанени отделните отбори се решава от специална комисия, оглавявана от члена на Изпълкома и отговорник за детско-юношеския футбол Емил Костадинов. В тази комисия влизат шефовете на школите на водещите клубове и специалисти от НСА начело с проф. Лъчезар Димитров. Всичко по програмата, включително и местата за провеждане и отсядане се решават от нея. Сами разбирате, че не се разпорежда от централата на БФС кой хотел да бъде избран. Що се отнася до цената от 75 лева на ден, то в нея влизат спане, пълен храноден съгласно изготвено меню от лекарите на националните отбори, ползването на терените и транспорт там, където е необходимо. Сами можете да видите, че тази цена не е над пазарната за страната. Само за пример ще ви кажа, че средствата в размер на 75 лева на ден за подготовка и наем на спортни обекти съответстват на тези в спортните бази Белмекен и Спорт палас (Варна), които се управляват от търговски дружества с държавно участие в капитала и принципал ММС. Предоставените от министерството средства се използват за тренировъчни лагери и контролни срещи, входящо и изходящо ниво на изследвания на младите футболисти, извършвани от специалисти в НСА. Обхвата по години е между 1007 и 1200 състезатели, които провеждат лагери в рамките на 35 дни. Отделно от това те получават екипировка, футболни топки (1200 на година), уреди и пособия за тренировъчна дейност. Конкретно за топките, те са професионални и цената им е 120 лева с ДДС. С тях играят дори национални отбори. Закупени и са електронни системи, които се използват при тестовете. И по тази програма БФС стриктно спазва изискванията за отчетност, които са заложени в подписаните договори с ММС. А що се отнася до хотела на Йордан Лечков в Сливен, то целият комплекс с 4 футболни терена и 2 лекоатлетически писти е сред най-добрите в България и сертифициран от УЕФА. Там се провеждат квалификации за юноши, организирани от евроцентралата. През 2015-а година от УЕФА избраха "Спортпалас" като център на Европейското първенство за юноши. При Лечков целогодишно се готвят чужди спортисти от най-различни спортове. Защо тогава ние да не ползваме тази база?"

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?