Следвайте ни

Невероятно: Уругвайски тим пусна българския химн заради пловдивчани

Уругвайски клуб показа как трябва да се уважава историята. Създаденият от пловдивчани ФК "Данубио" направи уникален жест, насочен към българските корени на клуба.  В мача си с "Уондърърс" (1:2) от първенството отборът игра с червени фланелки с българското знаме на гърдите и с изписан част от текста на българския химн.

При представянето на фланелката в сайта си "Данубио" използва и фразата "Съединението прави силата". 

В създаването на клуба през 1932 г. са участвали членове на българско семейство - братята Михаил и Иван Лазарови, наричани в страната Мигел и Хуан. Името на отбора идва от майка им Мария Лазарова. Според публикации в уругвайски издания първоначално тя предложила да е Марица, но на останалите членове това им се сторило женско. Затова се спрели на името на друга река - Дунав, което на испански е "Данубио". Стадионът на клуба носи името на Мария Лазарова.

Данубио през годините се утвърди като люпилня на таланти. От школата тръгнали някои от големите звезди на световния футбол, като Алваро Рекоба, Диего Форлан и Единсон Кавани. 

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?