Не е за вярване, но Мохамед Салах е просто най-добрият!

В Египет той строи училища, помага на икономиката, финансира младоженци, купува линейки...дава втори шанс на крадците

Юлиян Ангелов

Струва ми се, че в Египет има две чудеса на света - пирамидите в Гиза и Мохамед Салах. Обожават го отдавна, а след класирането за световно след 28-годишна пауза, Мохамед се превърна в герой на нацията. В Египет  безумието от великата победа утихна, но около Салах и до ден-днешен всичко ври и кипи. Той чупи рекорди в Премиерлийг по резултатност, съревновава се с Меси и Роналдо, вече стана най-добрият играч на Африка и английската Висша лига. В родината му го обичат не само заради поразителната статистика, но и заради приказното възкръсване от египетската пустиня.

Салах е израснал в селцето Нагриг, близо до Александрия. Започва да рита топката на7 години - вдъхновен от вълшебството на Роналдо, Тоти и Зидан, което гледал на стария телевизор, хващащ понякога канала без прекъсване повече от час. В селото нямало нормална топка, така, че Салах и приятелите му я правели от чорапи, сгънати на топка и залепени. Това продължило до 14-ата му годишнина, когато скаути на столичния Араб Кортракторс забелязали Мохамед на училищен турнир, организиран от PepsiCo. Турнирът донесъл на Салах първия договор, но за да отиде на тренировка, се налагало да се друса по пътя четири часа и да сменя три автобуса. И така почти всеки ден.

"Наложи ми се рано да избягам от училище, спомня си той. - Отивах на занятия в девет сутринта, а след това си взимах бележка от клуба "Мохамед може да тръгне по-рано от училище, за да стигне навреме за тренировката в 14 часа". Така че  карах само два часа в училище.Около 3-4 години ходих на тренировки пет дни в седмицата. Излизах от училище в 9.00, тренировка от 14.00 до 18, след това обратно към дома. Виждах родителите си към 22.00-22.30 часа".

Съдбата справедливо се отблагодарила на момчето: вече на19 години Салах дебютирал за националния отбор на Египет. Готвейки се за Купа на Африка-2012 отборът провел няколко контроли, и един от съперниците бил Базел. Египтяните победили с 4:3, Мохамед вкарал два гола и толкова допаднал на швейцарските шефове, че само 3 дни по-късно те го довели в Европа.

"Беше много трудно, разказва футболистът.  Много сложно е да дойдеш на друг континент толкова млад. Израснах в Египет, знаех всичко за страната си. Но нищо не знаех за Швейцария, даже английски не разбирах. Не знаех дори откъде да си взема храна, и други елементарни неща".

Минаха шест години, и сега при Салах всичко е блестящо. Той е звездата на Ливърпул, научи езика, а 100 000 паунда седмично лесно могат да изчистят от паметта бедното детство и многочасовите пътешествия до Кайро.

Но нищо подобно. Появата на многото пари Мохамед сметнал за отлична възможност редовно да помага на Египет и да измъкне от калта  родното си село.

Ето само няколко истории, които ще покажат голямото сърце на Салах.

Прости на крадеца и се показа от вилата

Салах твърди, че любимата му дума на английски е "Love", и точно не е излъгал. Той изглежда като полумитичен персонаж, който уважава всички около себе си и се старае да бъде милосърден.

През ноември 2017-а, същата вечер, в която Мохамед направи дубъл в мача с Конго (2:1) и подпечата билета на Египет за световното в Русия, апартамента на баща му бил изтарашен от крадци. След няколко дни престъпникът бил арестуван, а бащата на Салах подал жалба в съда. Реакцията на сина се оказала неочаквана - той помолил баща си веднага да оттегли иска, сам се срещнал с крадеца, дал му малко пари и му помогнал да си намери работа. Даже и престъпникът да не се поправи,  Салах направил най-важното: дал шанс на човека.

Тази невероятна история минала покрай друго шумно събитие. Египетският бизнесмен Махмед Аббас така се зарадвал на класирането на световното, че поискал да подари на Салах разкошна вила. Трябвало само да се съгласи и да избере ден за екскурзия до новия си дом. Но Мохамед веднага се отказал и споделил с Аббас, че ако иска да му прави подарък, нека просто пожертва парите за развитие на селото му Нагриг.

Строи училища и помага на египтяните да се женят

Салах много се грижи за родното си село. Той не се ограничава само с парични преводи, а построил там училище, разкошен футболен терен и купил оборудване за спортна зала.

Главата на селото Махер Шетия е безкрано благодарен: "Не стига, че Салах ни показа на картата за света, той дава и пари за развитието ни! Пожертва пари за болницата ни "Базуин" - за климатична система на сградата, препарати и линейка".

Салах помага и на младите двойки да се женят, като поема разноските за сватбите им.

Мохамед често идва в Нагриг: "Той долита за всеки Рамадан и раздава подаръци на децата, разказва приятелят му от детинство Босюни. Като дойде той дава автографи на всеки, снима се с желаещите. Не се е променил от детството ни".

Заради безкрайната му съпричастност жителите на селото кръстили на негово име училището и строящият се младежки център.

Спаси египетската валута и помага на футболни ветерани

В края на 2017-а Салах стори две страхотни неща. Първо спаси египетския фунт, когато чиновниците признаха, че спешно се нуждаят от финансова поддръжка (дефицитът на египетския фунт е един от главните икономически проблеми на страната). Салах бил един от първите откликнали, дарил на държавата 210 000 британски лири.

След това Мохамед прехвърли още 27 000 лири на фонд на Асоциацията на футболистите-ветерани в Египет. Тя поддържа бивши играчи, които имат сериозни финансови проблеми. Парите на Салах помагат на 120 семейства, чийто месечен доход не надвишава 400 египетски фунта (около 16.65 британски лири). Средната заплата в Египет е 2900 в местна валута.

Значимостта на Салах за целия Близък изток обяснява Хатем Кадус, водещ на Oil Field Index Podcast - предаване за  всички арабски фенове на Ливърпул.

"Той направи това, което не се е отдало на политик - Салах обедини Близкия Изток. Мароканци, тунизийци, саудити, кувейтци, жители на Емирствата и Оман - всички искат фланелка с неговото име. Той дава надежда на 90-милионното население на Египет. Имаме сериозни икономически проблеми, всяка седмица има терористични актове, а Салах е единственият, който поддържа жителите и им дарява надежда. Погледнете във всяко кафе в Кайро, когато играе Ливърпул - това просто невероятно! За два часа той обединява нацията, и ние забравяме за всички ужаси наоколо".

Парите и славата осакатяват. Но струва ми се, на света има поне един човек, който нищо не знае за това.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?