64

Наглеци! Свиха Златната топка на Марадона, продават я за милиони

Златната топка, която Марадона печели за най-добър футболист на Световното първенство в Мексико през 1986 година, ще бъде продадена на търг във Франция и се очаква цената да достигне милиони евро.

Съдбата на ценното отличие е повече от любопитна, като наградата прекарва едва три години в ръцете на аржентинската легенда, преди да бъде открадната от италианската мафия, която разби сейф в банка, за да я вземе. Години наред не е ясно какво се случва със Златната топка, като според някои тя е претопена и продадена.

През 2016 година сегашният собственик на приза, пожелал анонимност, я купува на търг, заедно с много други вещи. След време той решава да провери произхода на Златната топка и установява, че тя е тази на Марадона от Мондиал 86. "Той се опитал да се свърже с Марадона и ФИФА, но не успял", разказва Франсоа Тиери, спортният експерт на аукционна къща Агут, която организира търга.

"Ние направихме всички нужни проверки и се свързахме с полицията. Имаме топката от около една година, направихме подробна проверка, преди да сме сигурни, че това е въпросната топка", допълни Тиери. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?