Следвайте ни

Гласуват парите за стадионите на Локо и Ботев

viber icon

Дали да приемат отпуснатите от правителството 37 милиона лева за инфраструктурни спортни проекти в Пловдив, ще решават старейшините на общинската сесия днес.

Както обяви премиерът Бойко Борисов при визитата си на "Лаута" и Колежа преди две седмици, в банковите сметки на Община Пловдив са преведени 37 милиона. 25 милиона от тях са за довършването на стадион "Христо Ботев", а 12 милиона за реконструкцията на стадион "Локомотив".

За да е всичко според закона, на днешната сесия на Общинския съвет ще бъдат прекратени процедурите за отдаване на концесия на два обекта - стадион "Локомотив" и тренировъчен комплекс за детско-юношеската школа на черно-белите в район "Тракия".  Мотивът за прекратяването е, че за тях няма официални кандидати.

На сесията на пловдивския общински съвет на 28 декември официално бе развалена по взаимно съгласие и концесията на стадион "Христо Ботев". Тогава това стана с 37 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържал се".

Клубът поиска прекратяване на сделката, тъй като срещу дружеството имало заведени множество дела за връщане на суми на дружества, финансирани от фалиралата КТБ, а задълженията били в огромни размери.

Община Пловдив официално си върна собствеността на стадион "Христо Ботев" на 6 март. Тогава комисия, председателствана от заместник-кмета по спорта Георги Титюков, инспектира състоянието на съоръжението и прие от бившия изпълнителен директор на ПФК Ботев 1912 Иван Йотков стадиона заедно с намиращите се на територията му строителни материали.

Седмица по-рано от "Ботев" внесоха в Общината и документацията с проекта за стадиона (която е оценена в документите на развалената концесия на 900 хиляди лева).

Oт Лoкoмoтив имaт пpoeктнa гoтoвнocт зa тpибyнa „Бecикa“, пpeдcтoи изгoтвянeтo нa документацията зa oщe двe - pyxнaлaтa ceвepoзaпaднa тpибyнa и нecтaбилнaтa югoзaпaднa тpибyнa. Ha cлeдвaщ eтaп щe мoжe дa ce peмoнтиpa и цeнтpaлнaтa тpибyнa нa cтaдиoнa, кaктo и дa бъдe изгpaдeнa кoзиpкa.

След днешната сесия Община Пловдив ще може да обяви обществени поръчки и да избере изпълнител за довършването на стадион "Христо Ботев" и трибуните на стадион "Локомотив".  

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?