На многая лета: Ераносян на 60, Стоичков на 55!

ЧРД и на Тодор Енев!

Три знакови за новата история на Пловдив спортисти празнуват рожден ден днес. Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков навършва 55 години. Легендата на Локомотив Едуард Ераносян става на 60, а един от най-изтъкнатите ни тенисисти от недалечното минало - Тодор Енев стигна 39 лазарника.

Най-голям повод за почерпка има Едуард Ераносян. Златното момче от Лаута чуква сериозен юбилей. Със сигурност телефонът му ще загрее от честитки, тъй като е един от вечните любимци на черно-бялата общност.

Бог избра Едуард Ераносян да е треньор на родния си отбор при спечелването на първата шампионска титла. Освен златните медали през 2004 г. под ръководството на Едо черно-белите печелят и Суперкупата на България, а на следващата година стигат до бронзовите медали.

Едо единствен от легендите на железничарите не е играл за друг български отбор в кариерата си. Възпитаникът на Иван Лазаров (Червения) има 305 мача с черно-бялото райе, в които е отбелязал 140 гола. Ераносян става и първият голмайстор на Локо в А група, след като през сезон 1983/84 вкарва19 попадения, едно повече от приятеля си Стойчо Младенов (ЦСКА). В чужбина е играл за Аполон Каламаря, Сетубал, Лейшоеш и Боавища.

Няма локомотивец, който да не знае за стадион "Христо Ботев" в Ихтиман и епичното 3:2 за черно-белите в полуфинал за Купата на Съветската армия с ЦСКА. Тогава Ераносян вкара два гола и Локомотив елиминира "екзекуторите" на Ливърпул.

Почти юбилей навършва и най-успелият български футболист. В която и точка на света да се появи Христо Стоичков, местните казват: България. Където се спомене името на родината ни, неизменно след това се споменава Христо Стоичков.

Камата започва в Марица при треньора Огнян Атанасов, а първата му жълто-синя фланелка е с номер 5. Като футболист от юношеския отбор на Марица бележи първия си гол в официален мач в Асеновград срещу местния Асеновец. Сватбата му с Мариана е на 7 февруари 1988 г. в хотел „Тримонциум“ в Пловдив (апропо, много или малко, но дядо Ицо и Мариана са заедно вече 33 години). 

Вечерта след победата срещу Левски с 5:0 (1 октомври 1989 г., четири негови гола) Стоичков отива на концерт в зала „Фестивална“, за да чуе изпълненията на своя любимец Мирослав Илич. Не си мислете, че и сериозната музика не гравитира около Камата. Преди началото на бенефисния му мач на "Камп Ноу" в края на май 2004 г. великият тенор Хосе Карерас изпълнява в чест на приятеля си ария от "Турандот" на Пучини.

Вкарва първия си шампионатен гол на стадион „Народна армия“ на 8 ноември 1986 г. в 13-ия кръг срещу Ботев Пловдив. Тогава Ицо се разписва при резултат 1:1 и ЦСКА печели мача с 2:1. 

Стоичков е първият футболист от Източна Европа, който печели Златната топка като играч на западноевропейски отбор. Стоичков е единственият български футболист с попадения в три поредни мача срещу Германия.

Стоичков не е далеч и от магията на тениса, в частност българския. Когато младият Григор Димитров усъвършенства уменията си в тенис академията в Барселона, той живее в дома на Стоичков.

В тениса са успехите на третия от колодата почетни пловдивски спортисти, дошли на бял свят на 8 февруари - Тодор Енев.

През 2000 г. Енев достига до №2 в световната ранглиста за юноши, след Анди Родик. През същата година печели юношеското издание на Откритото първенство на Италия и „Ориндж Боул“ в САЩ (неофициално световно първенство за юноши). Финалист е на юношеския Уимбълдън от 1999 г. на двойки с партньор Ярко Ниеминен, като на финала двамата губят от поставените под №1 Гилермо Кория и Давид Налбандиян с резултат 7-5 6-4. През 1996 г. Тодор Енев е избран за тенисист №3 на Европа при юношите до 14 години (след Пол-Анри Матийо и Томи Робредо).

Тодор Енев е републикански шампион за мъже през 2007 година. След това постига няколко успеха на двойки. В началото на 2009 г. заедно с Григор Димитров печелят фючърса в Холивуд.

На многая лета за Христо Стоичков, Едуард Ераносян и Тодор Енев!

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?