Следвайте ни

Мнение за Ливърпул, Тотнъм и реферите

Два феноменални гола и две фалшиви дузпи са част от голямото чудо на футбола, на което, естествено, станахме свидетели на "Анфийлд"

viber icon
Струва ми се, че това е все още е онази интересна, завладяваща и противоречива игра!

Този уикенд гледахме емоционален мач между два великолепни отбора (Ливърпул и Тотнъм), два гола от раздел "Невероятни", шикарно представяне на единия от вратарите, а всички говорят за хората в черно, които, за съжаление,  станаха главни герои в мача.

Спорни дузпи и не по-малко спорни събития, които ги предшестваха. Дайте да пробваме да ги разгледаме детайлно и да ги разберем. Даже след изглеждането на няколко повторения и запознаване с мнението на доста експерти от английска телевизия, мога да кажа, че е много сложно да се докопаме до истината Да се обърнем към написаното черно на бяло.

Правило 11 (засада) от футболния правилник:

Положение на засада
Ако някой състезател се намира в положение на засада, това само по себе си не представлява нарушение. Даден състезател се намира в положение на засада, ако:
• той се намира по-близо до противниковата линия на вратата, в сравнение с топката и предпоследния състезател на противника

Даден състезател не се намира в положение на засада, ако:
• той е в собствената половина на игралното поле, или
• той се намира на една линия с предпоследния състезател на противника, или
• той е на една линия с последните двама състезатели на противника

Кога трябва да бъде отсъдена засада
 Засада се отсъжда на състезател, който се намира в положение на засада само ако в момента, в който топката бъде докосната или отиграна от някого от съотборниците му, той участва активно в играта, по преценка на съдията, като:
• се намесва в играта, или
• влияе на противник, или
• извлича предимство благодарение на позицията, в която се намира

Кога не трябва да бъде отсъждана засада
Не се отсъжда засада на състезател, ако той получи топката директно от:
• удар от вратата, или
• странично хвърляне ,или 
•ъглов удар

 В контекста на правило 11 (засада), следните определения важат за горния текст:
• "възпрепятстване действията на противника" означава намеса в противника да играе с топката или да я овладее, очевидно затваряне на линията на зрението си или влизане в битка за топката;

• "да се възползвате от позицията си" означава: преди сте в "засада", но играете с топка, която:

I. отскоча или рикошира от дирека, напречната греда или съперник; 

II. отскочи или рикошира от съперник, умишлено опитвайки се да спаси вратата си.

Освен това тази година действа и следното правило:

"Ако играч, който е в позиция на засада, получи топката от противник, който умишлено играе с нея (с изключение на спасяване на гол), тогава този играч не се счита, че се е възползвал от неговата позиция".

Не разбрахте нищо? Ето обяснението на Пиер Луиджи Калина:
"Най-важното е да се обърне внимание на играча, който се намира в положение на засада. При това трябва да разбере, той, "в положение на засада", дали възпрепятства в играта действията на съперника, като му закрива ситуацията или му пречи да играе с топката, обяснява италианският експерт. - Тези два критерия трябва да оценим, за да преценим дали трябва да се отсъди засада на футболиста, който се е оказа в положение на "неигра". А при оценяване на "извличане на изгода от позицията си съдиите трябва да отчетат играта на защитника. И ако защитникът е владеел топката и я е дал на нападателя, тогава засадата и "извличане на изгода от позицията" не се счита за нарушение".

Това касае събитията, предшестващи първата дузпа. Въпросът е - доколко докосването на Деян Ловрен може да се счита за владеене на топката или Хари Кейн е отиграл топка, рикоширала от съперник, което би му донесло изгода? Това може да обсъдите още веднъж с колеги и приятели на кафе. Юристите, и другите, писали този параграф и това тълкуване, спокойно могат да се топлят в отделен котел в ада, обсъждайки правомерността на много високата температура по същия този котел.

Първият епизод води към втория с отсъждането на дузпата. Контакт имаше. А имаше ли дузпа? Хари направи всичко много красиво и грамотно, само закъсня с движението на крака по време на своето "падане". Може да се види как той дърпа крака си назад малко след като е прелетял над Кариус. Да, докосване имаше, но то не бе причина за падането на Кейн. За мен това е гмуркане, а не дузпа.

С втората дузпа е по-просто: Ван Дайк удари Ламела по крака, макар че не го виждаше и не искаше да извърши нарушение, но незнаенето на нахождението на съперника не го освобождава от отговорност. Уловката е, че в момента на получаване на топката аржентинецът е в положение на засада. Същите тези правила казват, че ако всяка част на тялото на играча, която може да вкара гол, се намира най-близо до вратата, то играчът се намира в положение на засада. На скрийншота се вижда добре че кракът на Ерик пресича въображаемата линия на засадата. С крак може да се играе. Такива "внимателни" рефери би следвало да забележат това явно нарушение. Както иронично заяви Юрген Клоп на пресконференцията: "В този прекрасен свят в крайна сметка реферите винаги се оказват прави и срещу това нищо не можеш да направиш".

В заключение на темата за съдийстването ще ви кажа, че исках мачът да завърши хикс, понеже харесвам и двата отбора, но само не и такъв равен.

Дайте малко за футбола, започвайки с домакините
Отлично първо полувреме. Не беше далеч времето, в което отборът на Клоп приличаше на бясно куче, което бяга напред и само напред, размахвайки уши и език и хапещо всички наред. То не спира до 70-ата минута, когато приключва със силите, а тогава започва най-интересното и  достойно за един валидол под езика.

Сега това е дресирано куче - немска овчарка, която хапе само по команда. Сега прави преса по терена, здрава и агресивна, кара съперниковите защитници да бъркат и се възползва от грешките им. Видяхме го срещу Сити, видяхме го и в първото полувреме срещу Тотнъм. В неделя ги подведе последният пас и реализирането на положенията.

След почивката Ливърпул се дръпна назад и тогава пролича, че немецът Лорис Кариус май е точният вратар за този ансамбъл. Мохамед Салах? Вижте втория му гол - няма смисъл да говорим Да, този рошльо го купиха за 42 милиона. Струва си парите..

Тотнъм показа, че може да обръща мачове, особено в последните 20 минути след почивката. Да похвалим Виктор Уаняма - вкара най-красивия гол на 2018-та. 

Топката влезе във вратата противно на всички закони на физиката. Сигурно и против тези в Англия. Там затова пълнят стадионите - защото вярват, че чудесата стават именно в мачовете на техния отбор. Феновете на Тотнъм се увериха, малко след като това направиха и колегите им от Ливърпул (с гола на Салах).

Реферите? Майната им!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?