Митко Илиев: Реално е да има нов пловдивски финал за Купата

Футболист №1 на България за 2019 година - Димитър Илиев даде интервю за Sportal.bg, в което сподели мнението си за извънредната ситуация в България, а и в цяла Европа, свързана с коронавируса. Капитанът на Локомотив (Пловдив) се надява всичко да отмине бързо, за което всеки един гражданин трябва да допринесе, като спазва правилата, наложени от правителството. Илиев коментира и представянето на "смърфовете" през втория дял на сезона, както и жребия за Купата на България. 

За коронавируса в Европа и България:

Със сигурност е неуместно да се говори за футбол или какъвто и да е друг спорт. Целият свят е изправен пред изключителен проблем. Футболът остава на заден план. Много от държавите неглижираха проблема в началото. Сега се вижда, че Италия страда най-много. Смятам, че българското правителство взе правилните мерки. Хората трябва да разберат сериозността на положението и да спазват указанията, за да предпазят себе си и околните. Молим се тази криза да отшуми възможно най-бързо. Футболът е само една от средите, върху които коронавирусът ще окаже негативно влияние. Най-важното е жертвите да бъдат по-малко. 

За бъдещето на футболните първенства

Всичко зависи от това колко дълго ще продължи тази криза. Няма еднозначен отговор на това дали първенствата ще завършат. Всички се надяваме паузата да продължи възможно най-кратко. Надяваме се, че проблемът няма да се разраства. Много от държавите разбраха сериозността на положението. Мерките са доста крути. Мисля, че България взе доста навреме тези мерки. Надявам се отново да се възвърнем към старите си навици както в живота, така и във футбола. Всичко зависи от това доколко ще бъде безопасно да се възобновят първенствата. Ако не се доиграят първенствата, ще настане огромен хаос и ще се отрази негативно. На първо място трябва да бъде овладян проблемът и след това да се мисли как ще продължат първенствата. 

Засега продължаваме тренировъчен процес. Говорили сме си в съблекалнята, че всеки трябва да прекара максимално дълго време вкъщи. Не трябва да се срещаме с други хора. Говорили сме си, че трябва да се спазва дистанция с хората. Тези седмици, в които България ще е в извънредно положение, трябва всеки един да приеме нещата сериозно. Трябва да се вслушваме в съветите, които всеки ден получаваме по телевизията. Да направим така, че този проблем да отмине по най-бързия начин в нашата държава. В клуба следим положението. За момента не сме преустановили тренировки. Това може да се промени в зависимост от ситуацията. Денят ми преминава еднообразно, както на повечето хора. Все пак съм с малко дете. Трудно е да стоим само вкъщи. Когато времето е хубаво, се стремя да бъдем само двамата или със съпругата ми, без други хора. Трудно е, но се стремя да се изолираме максимално от хората. Ако всеки го направи, мисля, че кризата ще отмине максимално бързо.  +82

Представянето на Локомотив (Пд) през втория дял

Началото на втория дял от първенството не е перфектно за нас. Редуваме няколко силни мача като този за Купата и този срещу Царско село с доста посредствени като този в Стара Загора и последния ни мач срещу Витоша (Бистрица). Още не сме напипали игровия ритъм, който беше в първия полусезон. Тази принудителна пауза ще повлияе позитивно. Ако шампионатът се доиграе, предстоят ни най-важните мачове - в борбата за второто място и защита на Купата на България. Това ще мислим след подновяването на шампионата. Засега е трудно да се мисли за футбол в тази обстановка. Интеграцията на чужденците ще продължи по-дълго. Локомотив ще покаже това лице, което феновете искат, малко по-напред в бъдещето. Надявам се, ако се доиграе първенството, да се преборим за второ или трето място, защото то почти сигурно ще дава право на участие в европейските клубни турнири. 

Оценката за представянето ни не може да е много висока предвид факта, че постигнахме една победа в четири мача за първенство. Хубавото е, че показахме добро лице в един от най-важните мачове - в турнира за Купата. Спечелихме безапелационно и продължаваме защитата на трофея. Все пак сме изиграли пет мача и не можем да дадем генерални оценки. Ако първенството се доиграе, ще анализираме представянето си до момента през годината. 

 Възможен финал за Купата между Локомотив и Ботев (Пловдив)

Това отново ще е мечтан финал за цял Пловдив. Това да се срещнат двата клуба на финал за Купата е изключително рядко, но ако се случи в две години подред, ще бъде нещо изключително. Мисля, че е напълно реално това да се случи. Ние трябва да направим всичко възможно да преодолеем Левски. Мисля, че шансовете са изравнени. Какво ще се случи в другия полуфинал, е божа работа. Цял Пловдив ще стиска палци за пловдивски финал. От друга страна цяла София ще стиска палци за софийски финал. Точно в тази ситуация е трудно да мислим толкова напред, защото в България, но и в цяла Европа довършването на сезона е под въпрос. Можем само да се надяваме нещата да върнат стария си ход

За приза "Футболист на годината"

Като човек не ме е променил по никакъв начин. Като футболист също. Просто се чувствам по-удовлетворен и мога да кажа, че съм оставил трайна следа в кариерата си. Това е едно признание и връх в кариерата на футболист. Ще го помня винаги. Хората, които ме познават, знаят, че трудно нещо може да ме промени. Имал съм върхове и спадове, но отношението ми към близки и познати абсолютно винаги остава едно и също. Не смятам, че нещо се е променило в мен. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?