Митко Илиев: Напрежението е на "Армията", Локо ще играе агресивно

Лидерът и душата на Локо Пловдив винаги е интересен събеседник. Ето какво каза Димитър Илиев пред БР преди дербито на кръга с ЦСКА-София:

 

-Митко, колко важно е предстоящото дерби?
-С оглед на класирането се явява доста възлов мач. Като цяло може би напрежението е повече в ЦСКА, защото те предявяват големи претенции за борбата за титлата, а ние многократно обявихме, че целта ни е Топ 3 в крайното класиране.

-Все пак има доста мачове до края на сезона, а и тепърва ще се играят срещите от първата шестица.
-Така е и точно поради тази причина каквото и да стане в този мач, ситуацията няма да се промени много. Със сигурност отборът, който евентуално загуби, може би няма да се счита за конкурент на Лудогорец за титлата. Всеки сезон си говорим има ли някой да спъне Лудогорец, но накрая пак те празнуват…

-Каква е причината за това, което казваш?
-Лудогорец печели с това, че има 20 равностойни футболисти и който да излезе от състав, не влияе на играта. Докато при нас това не може да се каже последните години. Последният сезон например го изкарахме с 13-14 футболисти.

Отделно от това се получават наказания за картони, контузии и в даден момент това накланя везните. Лудогорец е категоричен срещу съперниците под тяхното ниво, докато ние допускаме грешки и това е нашият основен проблем – постоянството.

-Връщам те на мача с ЦСКА, къде може да ви затруднят?
-Със сигурност ще са много агресивни и ако не отговорим с такава агресия, каквато показахме срещу Лудогорец, ще имаме проблеми. В последните години мачовете ни с ЦСКА стават доста интересни, освен това те имат да ни връщат – победихме ги през есента, а преди това и във финала за Купата.

-Не изиграхте обаче най-добрия си мач за Купата срещу Беласица?
-Двубоите за Купата са доста по-различни. Миналата година беше същата мъка с Литекс например, но в крайна сметка ликувахме с трофея. Вижте снощи и Барселона – драма със Севиля, преди това отстраниха по подобен начин и Гранада. Ако отборът спечели купата в края на сезона, никой няма да си спомня как е играл и в коя минута е отстранил противниците си.

Нас никой не ни считаше за фаворит, но спечелихме една купа, после я дублирахме. Над 4 години нямаме загуба у дома за този турнир, така че се надяваме и този сезон да спечелим още една – трета поредна купа. Този сезон обаче няма да имаме никакво оправдание в първенството, защото последната година заради купата изпуснахме тройката. Надявам се тази година да удържим третото място в шампионата, което би било голям успех за клуба.

- Как се получиха нещата в Локомотив за тези години, ако приемем, че нямате огромен бюджет, не взимате високи заплати и не привличате скъпи футболисти?
- Основната заслуга е на ядрото футболисти, което е вече две години и половина. Разбира се, че не трябва да пропускаме и ролята на треньора, който сега е на Армията. Преди няколко месеца се опитаха да ме вкарат в интрига, но тогава единствено исках да защитя момчетата.

По медиите се изписа какво ли не, а истината е, че казах, че в отбора има много качествени футболисти, които са на ниво Топ 3 у нас. Разковничето обаче бе с трансферите на Диниш Алмейда, Ален Ошболт, Пепи Витанов, Жоро Илиев също дойде да помогне – те вдигнаха класата и нивото на тима. Защото първата година в първенството меко казано не изглеждахме добре. Така че това, което имах предвид, е, че заслугата трябва да се подели поравно между треньор и играчи, както и разбира се ръководството. Защото е важно, когато привличаш нови футболисти, те да паснат на играта и стила на отбора.

-Една от причините за интервюто е и трансферът ти в ЦСКА преди години. Съжаляваш ли, че тогава не се получиха нещата на Армията?
-Павел Дочев бе единственият, който вярваше в качествата ми и залагаше на мен, но бързо се сблъска с българската реалност. Дойде му малко в повече това, което се случваше в ЦСКА под управлението на господата от Титан – беше нещо страшно.

Смятам, че и до ден днешен се вижда наследството им в клуба. Аз отидох в ЦСКА с идеята да направя силен сезон и с качествата, които имам, да направя още по-добър трансфер. Съжалявам, че не успях да се утвърдя.

-В последните години обаче стана „Футболист №1 на България“ два пъти, заслужи уважението и добрите оценки на футболната общественост. Така че би трябвало да си доволен от постигнатото?
-Разбира се, дори повече от доволен, че спечелих трофеи с любимия ми отбор, но имах много по-големи амбиции да играя на много по-високо ниво и това ще ми остане като болка, защото имам самочувствието на футболист, който може да играе на по-високо ниво. Но човек в крайна сметка трябва да погледне на това, което е постигнал, а не на това, което е пропуснал.

Когато се върнах в Пловдив, ако някой ми беше казал, че ше спечеля три трофея с отбора, нямаше да му повярвам наистина. Но когато вярваш, намериш точната среда и футболисти, нещата се получават. Надявам се да съм здрав пък от тук нататък ще видим какво още ще ми се случи.

-Може би една от пропуснатите възможности е националният отбор?
-Късно получих повиквателна. Мисля, че съм заслужавал и преди това да бъда част от отбора, но по-добре късно, отколкото никога. Това е сбъдната мечта за всеки футболист…

-Това го казват почти всички твои колеги. Така ли е наистина или го казвате, защото няма какво друго?
-При мен наистина е така. И не мисля, че има футболист, за който да не е чест да облече националната фланелка. За всеки трябва да е гордост и чест да защитава екипа на България при положение, че в миналото знаете какви футболисти сме имали.

-Защо обаче в погледите на някои твои колеги се чете страх още преди мача? Страх ги е, ако загубят, колко критики ще получат или?
-Моето мнение е, че когато играеш в националния отбор, трябва да покажеш максималното от това, което можеш и да не се притесняваш. Това, за което ти говориш – може би идва с опита. И аз съм бил млад, но младите футболисти трябва да имат самочувствие. Само че това самочувствие трябва да го демонстрират на терена, а не в съблекалнята, в медиите, във Фейсбук и Инстаграм… Аз въпреки лошите резултати в последните години, съм оптимист, че идват добри млади футболисти и скоро ще се върнем поне на средно европейско ниво, защото за жалост вече стигнахме неприятни нива на резултати и съперници.
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?