Следвайте ни

Мъри: Исках 3 мача до края на годината

viber icon

Спокойно прие жребия за квалификациите за Евро 2012 националният селекционер Станимир Стоилов. Хасковския специалист изглеждаше доволен от програмата, но бе предпазлив да я квалифицира като добра: "По принцип един жребий е добър ако постигнеш целите си, т.е ако се класираме на европейското първенство. Тогава можем да кажем дали жребия е добър или лош. По-важното в тези квалификации е България да подобрява играта си, да играе силно и да печели точки. Оттам нататък всичко вече е въпрос на гадаене. В нашата група няма ясно изявен аутсайдер, така че срещу всички отбори напрежението ще бъде еднакво голямо. Това, че започваме срещу Англия на Уембли, е и добре, и лошо. Добре е, че все пак те ще се след световно първенство и техните национали ще започнат малко по-късно подготовка и няма да бъдат в оптимална спортна форма. На което само можем да се надяваме. Лошото е, че все пак ще играем срещу Англия. А Англия си е Англия. И ще прозвучи доста несериозно да кажем, че Англия ще е зле, а ние добре. Не мисля, че е голям проблем, че стартираме квалификациите с два мача за четири дни. Аз никога не съм отдавал голямо значение на програмата. За мене винаги е било по-важно отборът да изглежда така, както трябва, да играе добре и да печели точки. Важното за нас е да изчистим проблемите си до септември и да опитаме още няколко варианта за да преценим кой ще е най добър. И на 3 септември да изглеждаме по най-добрия начин на стадион Уембли. По принцип 3 мача през 2010 година беше добър вариант, това и се получи. Пак казвам  -  по-важно е как ще играе България. Отборът наистина трябва да играе на високо ниво за да имаме някакви шансове да се класираме на Европейското. Иначе в тази група нямаш никакви шансове".

Станимир Стоилов коментира още пред Гонг състоянието на футбола в България и класата на играчите от нашето първенство, на които евентуално ще разчита в квалификациите: 192>Да ви кажа честно, не съм голям оптимист относно футболистите, които могат да дойдат в националния от българските клубове. Първенството ни е интересно, има равностойност между отборите но за качество и класа на първенството трудно можем да говорим".

Стоилов взе отношение и за скандала в Мездра миналата неделя, когато бе прекратен мачът между Локо (Мз) и ЦСКА, заради нахлуване на терена на идиоти с червени шалчета: "Това, което стана в Мездра, е неприятен инцидент, който не трябва да се случва по българските стадиони. По никакъв начин това не трябва да се допуска, защото в крайна сметка футболът е една игра, която радва хората, а не да носи негативни емоции. Надявам се оттук нататък органите на реда да си свършат работата. Призивите за спиране на първенството са несериозни. Само заради това, че нямаш терени. Ами те могат да се оправят по време на първенството. Ще играеш на чужд терен, ще затвориш сектори, които трябва да се изграждат. Отделен въпрос е, че много малко говорим за футбол, прекалено малко говорим за качествата на играта, на отделните отбори, на отделните играчи, а се занимаваме и се случват всякакви други неща. А е факт, че нивото на футбола и на футболистите у нас тотално изостава. Така че ние, треньорите, трябва да се концентрираме най-вече върху работата си с отборите и със самите играчи. България има нужда треньорите да работят повече с отборите и футболистите си. За да можем да вдигнем качеството и нивото на играта. Не е редно да се стига до спиране на първенството. Да, навсякъде трябва да се оправят терените, трибуни, съблекални, но това може да стане в движение. Не може да спрем първенството, когато има евротурнири, национални европейски квалификации, когато телевизиите са платили огромни суми за мачовете. Това според мен не може да се случи. Да, трябва да има по-голяма дискусия. Но ние, треньорите, специално в тази дискусия трябва да коментираме най-вече спортно-техническите качества на отборите и на отделните футболисти. Това е нашата работа. Там трябва да хвърляме повече усилия".

В заключение Станимир Стоилов коментира и състоянието на националите, които играят в чужбина: "Доволен съм от това, което показват част от легионерите ни. Друга част от тях все още се лутат. Но това са българските футболисти. Не можем да нарисуваме други. Ние ще се опитаме да им помогнем с каквото можем. И да изберем най-добрите за месец септември, когато стартират квалификациите. Дотогава имаме право на експерименти. След това отборът трябва да бъде максимално комплектован".   

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?