Следвайте ни

Мъка! Почина легенда на ЦСКА!

viber icon

Легендата на ЦСКА Пламен Янков си отиде от този свят на 68-годишна възраст. Новината за кончината му съобщи във "Фейсбук" Емил Бучински, бивш вратар на "червените". 

Янков е роден на 23 май 1951 година в село Ярлово. Юноша е на ЦСКА. За "армейците" защитникът играе седем сезона – от 1969 до 1976 г. После кариерата му преминава през Сливен, Димитровград и Загорец (Нова Загора). 

В "А" група има над 200 мача и 20 гола. С ЦСКА е шампион пет пъти - 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1974/75, 1975/76, три пъти е носител на купата на Съветската армия през 1971/72, 1972/73, 1973/74, всички с ЦСКА.

Бивш треньор на Академик (София), Спортист (Своге), Витоша (Бистрица), работил е и в детско-юношеската школа на ЦСКА.

Oсвен многото успехи с "армейците", Пламен Янков остава в историята и като футболиста, които заработи червен картон на Георги Аспарухов в последния мач на Гунди преди да загине с Никола Котков в ужасната катастрофа на "Витиня".

В книгата "Незабравимият Гунди" се разказва как той вкарва последния си гол с глава на Етър във Велико Търново на 13 юни 1971 година. На 28 юни Левски-Спартак играе срещу ЦСКА. За този мач, оказал се последен за Аспарухов, пише: „Гунди е в стихията си. Трудно е да се спрат неговите мощни набези към вратата на съперника. В един момент се освобождава от пазача си Пламен Янков и тръгва напред, но е спънат отзад . Кръвта нахлува в главата на синята деветка. Аспарухов посяга с крак към нарушителя и...

Оттук нататък всичко се знае. Бе изгонен от терена. Смутен, забързан, покрусен, прекоси пистата и се мушна в тунела под главната трибуна. Никой не одобри постъпката му. Осъждаше я и той. Още като напускаше стадиона, съжаляваше безкрайно за невъздържаността си. Призна откровено вината си пред дисциплинарната комисия на БФФ, която отново го лиши от състезателни права за три срещи.”

Но той не можа да изтърпи наказанието си... Големият футболист загива заедно с приятеля си и не по-малък талант Никола Котков на 30 юни в 11 часа на 52-рия километър от София. А едва бе навършил 28 години. 

Екип Спорт на Марица поднася искрени съболезнования на семейството на Пламен Янков! 

Поклон! Мир на душата му!

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?