Made in Plovdiv: Иван Киселаров - между чуждите езици и въжетата на ринга

15-годишният боксьор с медал от европейско при първото си участие на международно състезание

Боксовата надежда на пловдивския Ботев Иван Киселаров тренира сериозно едва от 3 години, а вече има бронзов медал от европейско първенство. 15-годишният талант стана трети на Шампионата на Стария континент до 16 г. в украинския град Лвов миналата седмица, а това бе първото му международно участие изобщо. Можех да стана шампион, ядосва се той. В полуфинала напълно надигра представителя на домакините, но мачът се реши не на ринга, а на съдийската маса, допълва баща му Иван Киселаров-старши, бивш боксьор и негов личен треньор. Ако беше стигнал до финала, срещу ирландеца щеше да му бъде още по-лесно. Естествено, украинецът стана шампион, разказва бащата.Все пак Иван-младши е доволен от себе си, а за най-добрия си мач на шампионата смята битката във втория кръг срещу грузинския състезател.

Големият проблем за Иван е пълната липса на конкуренция в България в неговата категория до 80 кг. На практика той заминал за Украйна само с 4 изиграни рунда през годината - или поваля съперниците си още в началото, или те изобщо не се качват на ринга срещу него. За сравнение - съперниците му във Лвов са записали 20-30 рунда от началото на сезона. Киселаров вече има 9 държавни титли при подрастващите и няма кой да излезе насреща му. Затруднявам се и да му намирам спаринг партньори - помагат момчета, които тренират кик бокс, за да можем да вървим наред и да се развиваме, разказва бащата. На всичкото отгоре натоварената програма на Иван-младши във Френската езикова гимназия не му е позволила да изкара пълноценен лагер с останалите си съотборници в националния тим. В продължение на месец ходеше на училище и тренираше тук, само през уикендите се качваше на базата над Асеновград и се готвеше с другите, споделя треньорът. 

Иван е твърдо решен да не зарязва учението заради бокса. Втора година е във Френската гимназия, където учи английски и френски език. Трудно е, но успявам да съчетавам двете неща, казва младият боксьор. Тренирам всеки ден по един-два часа, в събота и неделя - и по два пъти. Обичам да слушам музика и да излизам вечер с приятели - така се разтоварвам, допълва надеждата на БК Ботев, чийто кумир е американският боксьор от 90-те години Рой Джоунс. Иван е много упорит и амбициозен, обожава тренировките, дори на моменти му правя забележка, че прекалява. Още от първи клас е с мен по залите и се е занимавал с този спорт но чак от 2012 г. започнахме да се готвим по-сериозно, разказва бащата. Следващата цел на двамата е участие на световното до 16 г. в Санкт Петербург през август. Все ощеобаче участието на български отбор там не е сигурно, тъй като не се знае дали ще се намерят средства.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Chelsea

Chelsea

28.05.2015 | 18:35

Успех в следващите мачове Иване,Пловдив е с тебе.

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?