Следвайте ни

Lukoil Cup 2019 свърши, а сега накъде?

Пловдив и Ботев се докоснаха да големия европейски футбол с домакинството на  Lukoil Cup 2019, но дали успяха да научат нещо от това?

Знае се, че школата на жълто-черните е най-добре структурираната и селектирана в последната декада под тепетата. Нормално е и треньорите в академията на Ботев да са най-добрите. Но футболът, особенно детският се развива със страхотна динамика в методиката. 

На турнира дойдоха светила в материята - треньори на Андерлехт, Интер, Спартак Москва, Бешикташ, Стяуа и Цървена звезда. Няма смисъл да ви обяснявам какво постигат тези отбори във футбола при подрастващите.

Затова един въпрос няма как да прескоча - как, да му се не види, при толкова светила никой от академията на Ботев не се сети да ги помоли да направят по един семинар за треньорите?

Понякога трябва да сме различни от сивотата и потока на останалите клубове. Ще ви кажа нещо, което сподели треньорът на  Андерлехт Фредерик Юел. 

Белгиецът остана изненадан, че в следобедите след мачовете никой от треньорите не е бил търсен за обмяна на опит. 

"Скоро бяхме в Литва. Там има интересна практика - след всеки мач на деца треньорите на двата отбора си правят задължителен разбор един на друг. Какво са направили, какво са сгрешили. И в мачовете с нас бе същото, само, че идваха всички треньори на деца в Жалгирис и с тях обсъждахме виждания. Така се прави. Така правим и ние в Белгия".

По този въпрос - толкова. Явно в Ботев знаят всичко и сигурно и ще дадат отговор на въпроса къде изостават при децата и защо са последни в турнира. Класирането няма значение, важно е, че няма юноши за мъжкия отбор. Като бройка има, но като качества и надграждане никакви ги няма.

И последо. В Андерлехт има един специалист (б.а. условно ще го наречем психолог), който следи за правилното хранене на момчетата, за менталното им развитие, за поведението им в обществото и не на последно място за проблемите им в училище. В Андерлехт това върши Дирк Херинг. Точно той се оплака и от едно недоглеждане на организацията, която иначе си е отлична. 

Проблемът бил в това, че децата от Белгия били карани от администрацията на Гранд хотел "Пловдив" (бившият Новотел) да си плащат допълнително за ползване на басейна и всички други екстри. След намесата на Херинг, всичко било оправено от шефа на СК "Лукоил" Золотухин.

Толкова по темата. А сега разбирате ли защо Андерлехт продадава играчи за милиони, а школата на Ботев праща юноши в Нефтохимик, Царско село и Витоша. 

И защо момчетата от Ботев не участваха с разходката с автобус за футболистите на турнира? Нима има нещо лошо в това да видят града си през очите на професионален гид?

Нищо лично!

Юлиян Ангелов

Ръководител екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?